Muista ruokaturvallisuus myös helteellä

21.6.2018

Viime viikkoina on ollut hauska seurata, miten paljon säät vaikuttavat ihmisen mielialaan ja hyvinvointiin. Olo on ollut jatkuvasti virkeä ja energinen, enkä selvästikään ole ollut ainoa. Työkaverit ja asiakkaat ovat päivettyneitä, energisiä ja hyväntuulisia, ja palaverit sujuvat rennosti ja tehokkaasti.

Poikkeuksellisen lämpimästä keväästä ja alkukesästä nauttiessa ei ole ehtinyt murehtimaan ilmastonmuutoksesta. Ikävä totuus kuitenkin on, ettei planeettamme hätätila ole helpottanut lainkaan sillä aikaa, kun suomalaiset ovat pitäneet tiimipalavereita terasseilla ja viettäneet etäpäiviä parvekkeilla.

Maapallo lämpenee vääjäämättä. Toisinaan se tarkoittaa sitä, että me suomalaiset saamme nauttia tavanomaista lämpimämmistä säistä. Ennen kaikkea se tarkoittaa sitä, että ilmasto muuttuu jatkuvasti arvaamattomammaksi ja vaikeammin ennustettavaksi. Poikkeuksellisen lämmön lisäksi luvassa on epätavallista kylmyyttä, arvaamattomia sateiden ja kuivuuden kausia sekä muita ääri-ilmiöitä.

Ilmastonmuutos aiheuttaa monenlaisia ongelmia ruuan tuotannossa. Samalla säiden arvaamattomuus vaikuttaa keittiöammattilaisten ja muiden ruuan valmistuksen kanssa työskentelevien elämään.

Varsinkin ruuan säilyvyyden suunnittelu oli yksinkertaista silloin, kun talvella oli aina kylmä ja kesällä vähän lämpimämpää. Nyt säilyvyydestä huolehtiminen ei onnistu enää pelkästään kalenteriin katsomalla. Huonoimmassa tapauksessa yllättävät säät johtavat ruuan pilaantumiseen ja aiheuttavat tarpeetonta hävikkiä.

Ruuasta ja sen säilyvyydestä huolehtimiseen on olemassa runsaasti työkaluja, oli kyse sitten ammatti- tai kotikeittiöstä. Kyse on ennen kaikkea valppaudesta.

Ilmastonmuutos on vakava asia, mutta onhan meidän suomalaisten pakko iloita silloin, kun hellekelit yllättävät jo toukokuussa. Samalla on kuitenkin syytä muistaa myös ruokaturvallisuus.

Peter Fredman
Hallituksen puheenjohtaja
Fredman Group Oy

Copyright © Fredman Group 2018

Fredman Group