Jokainen ruoka- ja ravintola-alan yritys tulee digitalisoitumaan

4.9.2018

Fredman Group on ollut yhteistyökumppanina Helsingissä kuluneena viikonloppuna järjestetyssä Sauce Forum -tapahtumassa. Kyseessä on ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisten yhteistyötapahtuma, jossa on jaettu ruoka- ja ravintola-alan kansainvälisten mielipidejohtajien tietoa ja ammattitaitoa keskusteluiden, verkostoitumisen ja paneelikeskustelujen muodossa. Huippuseminaarin tavoitteena on alan globaalin muutosten ja trendien ymmärtäminen sekä tulevaisuuteen valmistautuminen.

Saucen puheenvuorot ja keskustelut ovat käsitelleet monenlaisia ruokaan ja ravintoloihin liittyviä kysymyksiä, mutta on ollut ilo huomata, että sekä digitaalisuus että vastuullisuus ovat nousseet puheenvuoroissa toistuvasti esiin.

Nopeat syövät hitaat

Yksi tilaisuuden kiinnostavimmista puhujista oli ruotsalainen Niklas Lovén, joka johtaa ravintola-alan digitaalisiin palveluihin erikoistunutta yritystä nimeltään FreshX. Niklas kiteytti digitaalisuuden tulon keittiöihin hienosti jo ennen Sauce Forumia antamassaan lausunnossa.

”Jokainen ruoka- ja ravintola-alan yritys tulee digitalisoitumaan lähivuosina, sillä niiden tavarantoimittajat ja muut yhteistyökumppanit tulevat vaatimaan sitä. Eniten digitalisaatiosta hyötyvät ne, jotka toimivat nopeasti ja voivat siten digitalisoitua omilla ehdoillaan. Näillä yrityksillä on myös parhaat mahdollisuudet hallita kustannuksiaan ja toimia samalla vastuullisuuden edelläkävijöinä”, Niklas Lovén sanoi.

Juuri tästä myös me Fredman Groupissa olemme puhuneet viime vuodet. Bisneksen ja kustannussäästöjen lisäksi kyse on mielestämme myös vastuullisuudesta: ruokaturvallisuuden varmistamisesta ja ruokahävikin vähentämisestä.

Hävikki on väärin – ja huonoa bisnestä

Saucessa puhuttiin paljon ruokahävikistä, jonka puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Tällä hetkellä noin viidenneksen ruokahävikistä arvioidaan syntyvän ammattikeittiöissä ja ravintoloissa.

On tärkeää ymmärtää, että vastuullisuus ei ole tehokkaan ja tuloksellisen liiketoiminnan vastakohta. Päin vastoin. Ruokaturvallisuudesta huolehtiminen on ravintola-alan yritykselle myös panostusta asiakaskokemukseen sekä elintärkeää riskinhallintaa. Ruokahävikin vähentäminen on samalla myös resurssien käytön optimointia ja kulujen minimoimista. Ei tarvitse olla taloustieteilijä ymmärtääkseen, että pois heitetty ruoka on tuhlausta, joka näkyy myös viivan alla.

Vastuullisuus on siis ruoka-alallakin hyvää bisnestä – ja food tech siitä huolehtimisen keskeinen työkalu. Niin kuin Niklas Lovén muistuttaa, digitaalisuus, älykkäät keittiöt ja datan hyödyntäminen ovat pian jokaisen ravintola-alan yrityksen arkipäivää. Parhaiten menestyvät ne, jotka hyödyntävät niitä jo nyt.

Peter Fredman
Hallituksen puheenjohtaja
Fredman Group Oy

Copyright © Fredman Group 2018

Fredman Group