Vuoden Keittiöteko 2017 -voittajan palkintomatkalla tultiin monella tavalla yhteiseen pöytään

12.9.2018

Yhteisen pöydän ruoka-avun kehittämisen ja hävikkiruoan hyödyntämisen malli sai Vuoden Keittiöteko 2017 -palkinnon. Palkintona oli matka Torinoon kesäkuussa 2018 seuraamaan Bocuse d’Or -kokkikilpailua, joissa Euroopan kokkien parhaimmisto otti mittaa toisistaan. Yhteisen pöydän tiimi oli mukana kannustamassa Suomen Ismo Sipeläistä hienolle neljännelle sijalle.

Me Yhteisessä pöydässä uskomme, että kukaan ei halua olla ammatiltaan köyhä tai syrjäytynyt. Tarjoamme mahdollisuuden päästä irti osattomuuden ja arvottomuuden kierteestä. Iloksemme olemme voineet todistaa monia inhimilliseen voimaantumiseen ja kasvuun liittyviä tarinoita. Toimintamallimme tarjoaa päivittäisen näköalapaikan siihen, miten ihminen lähtötilanteestaan huolimatta voi päästä kiinni arvokkaaseen elämään, kun hän löytää yhteisön tuella omat vahvuutensa ja paikan, jossa häntä tarvitaan. Aito yhteisö kunnioittaa yksilöidensä erilaisuutta ja myös kantaa silloin kuin on vaikeinta.

Tämän vuoksi yhteisöllisten kohtaamisalustojen rakentaminen ja jo olemassa olevien vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Useat tarvitsevat akuuttia ruoka-apua, toiset mieluusti vastaanottavat samalla muutakin palvelua ja osa ryhtyy itse toimimaan. Alustojen ja niiden tarjoamien mahdollisuuksien täytyy olla erilaisia. Ne mahdollistavat kokemusasiantuntijuuden, vapaaehtoistyön ja ammattimaisen avun tehokkaan yhdistämisen.

Vantaalla on oivallettu, että yhdessä saa kestävämpää muutosta aikaan kuin yksin yrittämällä

Puhumme Yhteisessä pöydässä yhteisötyöstä ja yhteiskehittämisestä. Siinä on joskus vaikea erottaa, kenen ideaa on lähdetty kehittämään, ketkä kaikki sitä ovat kehittäneet ja kuka saa kunnian, kun homma onnistuu. Parhaassa tapauksessa kaikki.

Yhteistyötä voi verrata Suomen joukkueen loistokkaaseen suoritukseen Torinossa: Sipeläinen kaksine avustajineen ja valmentajineen oli hionut ryhmän toiminnan niin saumattomaksi, että sitä oli ilo katsella. Suomen kisakatsomosta tuli päiväksi löyhä yhteisö, jolla oli sama tavoite: kannustaa Suomi voittoon. Voittoa ei tullut, mutta tuli hieno yhteinen kokemus. Neljättä sijaa myös juhlittiin yhdessä.

Ihminen kaipaa toisen ihmisen kohtaamista

Ruoalla on merkillinen voima tuoda ihmisiä yhteen. Ruoan avulla juhlitaan, vaihdetaan ajatuksia ja jopa parannetaan maailmaa. Näin tapahtui palkintomatkallammekin. Parhaat keskustelut ja kohtaamiset käytiin illallispöydässä. Päältä päin katsoen kaksi hyvin erilaista maailmaa kohtasivat, suuren suomalaisen perheyrityksen ja kahden ruoka-apua kehittävän julkisyhteisön edustajat löysivät monenlaista yhdistävää Yhteisen pöydän ääressä.

Me kaikki ymmärrämme aktiivisuuden tärkeyden ihmisen hyvinvoinnille ja ruokahävikin hyötykäytön välttämättömyyden ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. On järjetöntä tuhlata luonnonvaroja heittämällä syömäkelpoista ruokaa pois. Ruoka kuuluu ihmisille, ja samalla se voi toimia väylänä sosiaalisesti parempaan tulevaisuuteen.

Hanna Kuisma
Projektipäällikkö
Yhteisen pöydän ja Sitran projekti

 

MIKÄ ON YHTEINEN PÖYTÄ?

Yhteinen pöytä Vantaalla on nimestään huolimatta muutakin kuin yhdessä syömistä. Se on ytimeltään ruoka-avun kehittämistä siten, että ruoka-avun saajan toimijuus ja hyvinvointi lisääntyvät. Se on 65 erilaisen kohteen muodostama verkosto, jossa ruoka-apu jaetaan hyvin monin tavoin, ja laadukas ja toimiva yhteinen ruoka-avun logistiikka. Ruoka-apua jaetaan Vantaalla edelleen parissa lyhyessä leipäjonossa, mutta yhä enemmän kohteiden omasta toiveesta sisätiloissa jokaiseen jakopaikkaan sopivalla tavalla mm. kassijakoina ja yhteisölounaina. Verkostomme vahvuus on sen monipuolisuus.

Ekologinen ydintehtävämme on ruokahävikin hyötykäytön lisääminen ja tehostaminen Vantaan ruoka-avussa

Hävikin lahjoittajina ovat kaupat, tukut ja elintarviketehtaat, jotka haluavat antaa kuiva- ja kylmähävikkiä hyväntekeväisyyteen. On järkevää ohjata jo syntynyt ruokahävikki ihmisten hyödyksi. Kaupunkivetoisuudessaan ja laadukkuudessaan ainutlaatuisen hävikkiterminaalimme avaamisen jälkeen hyötykäytetyn hävikkiruoan määrä on Vantaalla lisääntynyt valtavasti, ruoka-avun jakopaikkojen määrä on kolminkertaistunut ja keskitetty, tehokas ruokahävikin logistiikka säästää verkostolta ajokilometrejä ja aikaa.

Monissa kunnissa kuljetuksesta on luovuttu kokonaan ja tähdelounaan saa syödä hieman huokeammalla siitä samasta linjastosta, josta se alun perinkin on tarjottu. Tämä on järkevää sekä taloudellisesti että ekologisesti.

www.yhteinenpoyta.fi

Fredman Group