Värikäs, tuoksuva ja maistuva

9.11.2018

Markkinointi&Mainonta julkaisi taannoin erinomaisen jutun, jossa AaltoEE:n toimitus­johtaja, työelämäprofessori Pekka Mattila vastasi markkinointia koskeviin väitteisiin. Lyhyydestään huolimatta juttu sisälsi muutamia loistavia kiteytyksiä, jotka antoivat aihetta pohtimiseen.

Pienen miettimisen jälkeen huomasin olevani Mattilan kanssa aivan samaa mieltä. Ymmärsin, että moni hänen väitteistään puki sanoiksi monia niistä asioista, joita olemme pitäneet ohjenuoranamme uudistaessamme Fredman Groupia – vaikka emme ehkä olekaan osanneet ilmaista asioita aivan yhtä värikkäästi kuin työelämäprofessori.

Ensimmäiseksi pohdintaa herätti väite ”suomalaisilla brändeillä ei ole mahdollisuuksia maailmalla, koska Suomi on pieni ja syrjäinen markkina”, ja Mattilan vastaus siihen: ”ihan väärin”. ”Pienellä markkinalla osa brändeistä yrittää tavoitella kaikkia. Syntyy hajuttomia, värittömiä ja mauttomia brändejä”, Mattila laukoi.

Tämä pätee sataprosenttisesti ajatteluun Fredman Groupin ammattikeittiöpalvelujen takana. Me emme tavoittele asiakkaiksemme kaikkia: ainoastaan kunnianhimoisia keittiöammattilaisia, jotka tavoittelevat kanssamme täydellistä keittiötä. Emme halua luoda ”ihan kiva” -tason palveluita, jotka tekevät keittiöstä vähän älykkäämmän ja vähän ruokaturvallisemman. Ei, me tavoittelemme maailman huippua. Ja eihän mikään ruuan kanssa tekemisissä oleva palvelu voi olla väritön, hajuton eikä varsinkaan mauton!

Erityisen vahvasti samastuin Mattilan allekirjoittamaan väitteeseen ”yritys voi päätyä brändi-ikoniksi, jos se pysyy uskollisena ideologialleen ja missiolleen”.

Me emme tietenkään voi vielä väittää olevamme brändi-ikoneja, mutta uskomme, että ideologiamme ja missiomme täydellisen keittiön tavoittelemisesta antavat meille mahdollisuuden ja opaskartan matkalla kohti tuota tavoitetta.

Pekka Mattila sanoo tämänkin paremmin kuin minä osaisin: ”Olennaista on, mitä oma ideologia ja missio ovat. Se liittyy koko firman olemassaolon syyhyn. Monessa firmassa tulee pitkä hiljaisuus, jos pitää vastata kysymyksiin: kuka jäisi kaipaamaan, jos meitä ei olisi? Mikä suurempi tehtävä meillä on?”

Matkamme kohti täydellistä keittiötä on vasta alussa, mutta voin luvata, että meillä ei jäätäisi hiljaisiksi, jos joku tulisi kysymään samaa meiltä.

Peter Fredman
Hallituksen puheenjohtaja
Fredman Group

Copyright © Fredman Group 2018

Fredman Group