Vuoden Keittiöteko 2018 -palkinto Ravintola Ultimalle

15.11.2018

Tiedote
Julkaisuvapaa 15.11.2018

Ammattikeittiöiden toiminnan kehittämiseen ja ruokailijoiden ateriointielämyksen parantamiseen kannustava Vuoden Keittiöteko on valittu kolmannen kerran. Keittiöalan ammattilaisista koostunut tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi helsinkiläisen ravintola Ultiman ja yleisöäänestyksen voittajaksi kohosi järvenpääläinen Gastro Bar Sesonki.

Perheyritys Fredman Groupin järjestämä Vuoden Keittiöteko -kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna yli 50 ehdokasta, joista kymmenen eteni finaaliin lokakuussa. Tuomariston valitsema voittaja Ultima, sekä yleisön suosikki Gastro Bar Sesonki nousivat kumpikin kirkkaasti voittoon omissa kategorioissaan. Molemmat ravintolat edustavat ennakkoluulotonta kokeilua ja keskittyvät uudenlaisin keinoin hävikin vähentämiseen, ekologisuuteen ja lähiruoka-ajatteluun.

“Iloksemme tämän vuoden kilpailussa nousi selkeästi esiin innovatiivisuuden ja suomalaisen ruoka-osaamisen lisäksi myös teknologian hyödyntäminen tämän päivän tärkeissä teemoissa, kuten kiertotalous ja ruokahävikin vähentäminen. Nämä voittajat ovat esimerkillisesti ottaneet rohkeasti käyttöön uutta huipputeknologiaa, jolla on suuri rooli ruokaturvallisuuden, vastuullisuuden ja kestävien ympäristöarvojen kehittämisessä. Ultiman ja Gastro Bar Sesongin tahdittamaa tietä toivoisimme näkevän myös laajemmin suomalaisessa ravintolakulttuurissa”, sanoo Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

Ravintola Ultima kokeilee modernia kiertotauloutta hyperlokaalilla viljelyllä ravintolan sisällä

Tuomaristo valitsi Vuoden Keittiöteoksi Henri Alénin ja Tommi Tuomisen luotsaaman Ravintola Ultiman. Alénin ja Tuomisen intohimona on kokeilla, millaisia ruokanautintoja voi jalostaa uusimman ruokatietämyksen ja -tekniikan avulla ympäristöä rasittamatta. Toukokuussa avatusta ravintolasta löytyy mm. hydroponinen kasvihuonejärjestelmä, kahvinpuruissa kasvava sieniviljelmä, aeroponisesti kasvatettua perunaa, sekä biodesignlampuissa kasvavia saunasirkkoja. Tuomaristo perusteli voittajan valintaa seuraavasti:

Ravintola Ultima on kiertotalousratkaisuja kokeileva ravintola, missä asiakkaat näkevät seuraavan ateriansa kasvavan ympärillään. Vuoden Keittiöteko -tuomaristo kiittää voittajaa rohkeudesta ja kyvystä ajatella ja toteuttaa perinteisiä asioita uudella tavalla. Lisäksi tuomaristo kiinnitti huomiota tieteen ja teknologian hyödyntämiseen gastronomiassa, kokeiltujen ratkaisujen monistamisen mahdollisuuteen, sekä kestävämmän ruokailun edistämiseen.

“On erittäin tärkeää, että kuluttajat kuulevat ja puhuvat uudenlaisista mahdollisuuksista kestävän kehityksen turvaamiseksi. Haluamme Ultimassa kokeilla ja antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä tulevaisuudessa voisi ehkä toimia. Olemme siinä osittain näköjään onnistuneet, kun voitamme näin nuorena tekijänä tämän hienon palkinnon. Vuoden Keittiöteko toivottavasti kannustaa muitakin alan toimijoita yhä rohkeampiin kokeiluihin paremman tulevaisuuden puolesta”, iloitsee Ultiman Henri Alén.

Yleisön suosikiksi järvenpääläinen grocerant

Yleisöäänestyksen ylivoimaisella äänimäärällä voittanut Gastro Bar Sesonki jakaa palkinnon K-Citymarket Järvenpään kanssa. Järvenpään Citymarkettiin sijoittuvan ravintolan keittiössä käytettävät raaka-aineet ostetaan joka päivä viereisestä kaupasta. Tuomariston puheenjohtaja Peter Fredman kommentoi yleisöäänestyksen voittajaa:

“Gastro Bar Sesonki yhdessä K-Citymarket Järvenpään kanssa on tuonut Suomeen maailmalta tunnetun grocerant -ilmiön. Toimintamalli on helposti monistettavissa ja vastaa vahvasti ruokahävikistä käytyyn keskusteluun. Vuoden Keittiöteko -kilpailun järjestäjänä toivomme, että Gastro Bar Sesongin innoittamana myös muut ravintolat Suomessa lähtisivät rohkeasti kokeilemaan uusia innovatiivisia toimintamalleja ruokahävikin hillitsemiseksi mausta ja laadusta tinkimättä.”

“Ajatus ravintolan takana oli mahdollistaa asiakkaille hyvää sesonginmukaista ruokaa kohtuuhinalla ja tiimiytyminen Järvenpään K-Citymarketin kanssa mahdollisti tämän meille. Kun emme tarvitse ravintolassa valtavia kylmälaitteita ruoan säilytykseen, minimoimme myös ruokahävikin. Olemme todella kiitollisia kaikille äänestäjille että saamme vastaanottaa tämän palkinnon”, iloitsee Sesongin ravintoloitsija Matti Jämsen .

Vuoden Keittiöteko palkinnot jaettiin Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 15.11.2018. Palkinnonjaon juonsi Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä.

Vuoden Keittiöteko tuomaristo 2018:
Heli Koivuniemi, päätoimittaja, Aromi-lehti
Riitta Mustonen, Suomen Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja ja Maaseudun
Tulevaisuuden ruokatoimittaja
Risto Karmavuo, johtaja, Place to be Haaga ja ruokatuotannon koulutusohjelma
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, AMKO ry
Hannakaisa Haanpää, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö, Kangasalan kaupunki
Joonas Mäkilä, kaupallinen johtaja, Restamax
Ismo Sipeläinen, Suomen Bocuse d’Or edustaja 2018-2019
Peter Fredman, hallituksen puheenjohtaja, Fredman Group

Vuoden Keittiöteko 2018 -voittaja:
Ravintola Ultima. Voittaja saa neljän hengen matkan työyhteisölleen tammikuussa 2019 pidettävään Bocuse d’Or -kilpailuun Lyoniin.

Katso videolta voittajien tarina.

Yleisön suosikki:
Gastro Bar Sesonki. Yleisön suosikki saa valita Fredmanin ammattikeittiöiden työvälineitä 500 eurolla.

Lisätiedot: Peter Fredman, hallituksen puheenjohtaja, Fredman Group Oy, puh. 050 4011 616 tai peter.fredman@fredmangroup.com

Fredman Group