Kiertotalous tulee keittiöön

16.11.2018

Fredman Group on mukana palkitsemassa Vuoden Keittiötekoa sen vuoksi, että haluamme kehittää sen kautta ammattikeittiöiden toimintaa ja ruokailijoiden ateriointielämyksiä.

Erityisen lähellä sydäntämme on ajatus älykkäästä keittiöstä. Keittiöstä, jota johdetaan tiedolla eikä luulolla, jossa hyödynnetään uusinta teknologiaa asiakkaan hyväksi, ja jossa vastuullisuus on keskeinen osa toimintaa eikä pelkkä päälle liimattu pr-tempaus.

Siksi olenkin erityisen ylpeä tämänvuotisista Vuoden Keittiöteko -voittajista, jotka julkistettiin eilen. Tuomarit valitsivat Vuoden Keittiöteoksi Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johtaman helsinkiläisen ravintola Ultiman. Yleisöäänestyssarjassa ykköseksi ylsi järvenpääläinen Gastro Bar Sesonki.

Ultima on täydellinen esimerkki ravintolasta, jossa Fredman Groupin tavoittelemat asiat toteutuvat. Ravintolan ruoka ja asiakkaan siellä kokemat elämykset ovat tinkimätöntä huippulaatua. Ravintolan tapa valmistaa ruokaa on jos mahdollista vielä tinkimättömämpi.

Koko Ultiman toiminta pohjautuu kiertotalouteen. Ravintolasta löytyy esimerkiksi hydroponinen kasvihuonejärjestelmä, kahvinpuruissa kasvava sieniviljelmä, aeroponisesti kasvatettua perunaa ja biodesignlampuissa kasvavia saunasirkkoja. Ruoka kasvaa kirjaimellisesti asiakkaan silmien edessä.

Vuoden Keittiöteko -yleisöäänestyksen voitti Gastro Bar Sesonki, joka jakaa palkinnon K-Citymarket Järvenpään kanssa. Myös tämän kaksikon toiminta edustaa modernia kiertotalousajattelua: Gastro Bar Sesonki sijaitsee Citymarketin tiloissa ja ravintolan keittiössä käytettävät raaka-aineet ostetaan joka päivä viereisestä kaupasta. Näin raaka-aineita on käytettävissä aina oikea määrä ja ruokahävikki putoaa lähes nollaan.

“Haluamme Ultimassa kokeilla ja antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä tulevaisuudessa voisi ehkä toimia. Olemme siinä osittain näköjään onnistuneet, kun voitamme näin nuorena tekijänä tämän hienon palkinnon. Vuoden Keittiöteko toivottavasti kannustaa muitakin alan toimijoita yhä rohkeampiin kokeiluihin paremman tulevaisuuden puolesta”, Ultiman Henri Alén sanoi eilen.

Juuri siitä Vuoden Keittiöteko -palkinnossa on kysymys: inspiraatiosta. Jokainen keittiö ei voi vielä olla täydellisen älykäs eikä aina vastuullinenkaan, mutta jokainen voi kehittää toimintaansa entistä paremmaksi. Näiden kahden hienon ravintolan esimerkin seuraaminen on hyvä alku!

Peter Fredman
Hallituksen puheenjohtaja
Fredman Group

Copyright © Fredman Group 2018

Fredman Group