Biovaaka auttaa torjumaan ruokahävikkiä Nurmijärvellä

9.9.2019

Tiedote
Julkaisuvapaa 9.9.2019

Nurmijärven kunnan liikelaitos Aleksia on valinnut kotimaisen Fredman Food Tech -palvelukokonaisuuden rinnalle älykkään biovaa’an. Tämän myötä Klaukkalan Urheilupuiston kouluravintolassa hävikin mittaaminen automatisoidaan lautashävikin seurannan parantamiseksi ja henkilökunnan työn helpottamiseksi.

Biovaaka opettaa ottamaan ruokaa vain sopivasti

Klaukkalan Urheilupuiston kouluravintolassa on otettu käyttöön älykäs biovaaka, joka näyttää ruokailijalle, kuinka monta grammaa tuli heitettyä ruokaa roskiin. Kouluruokailussa syntyvän lautashävikin näkyväksi tekemisellä pyritään vaikuttamaan yleisiin asenteisiin ruokaa ja ruokahävikkiä kohtaan.

”Lähes kaikki suomalaiset ovat kouluruokailun piirissä vähintään yhdeksän vuotta elämästään. Tuona aikana opitut asiat jäävät elämään asenteissa ruokailuun ja ruokaan liittyen, usein koko elämän ajaksi”, palvelujohtaja Anu Savander-Hämäläinen Aleksiasta kertoo ja jatkaa: ”Hävikin vähentämiseen ei ole yhtä ainutta keinoa, vaan olemme Aleksiassa lähteneet siitä, että yritämme löytää konkreettisia keinoja, joilla voimme asiaan vaikuttaa – Biovaaka on yksi niistä. Ja erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme ensimmäisenä kouluna Uudellamaalla ottamassa tätä käyttöön.”

Biovaaka on täsmäase taistelussa ruokahävikkiä vastaan

Ravintolan ruokahävikin kokonaisvaltainen seuranta auttaa ravintolaa kehittämään toimintatapojaan ja minimoimaan hävikin määrän. Biojätteen vähentäminen tuo ravintolalle säästöjä, kun esimerkiksi raaka-ainekustannukset ja biojätemaksut pienentyvät. Jätteen vähentäminen vähentää kustannusten lisäksi myös ravintolan hiilijalanjälkeä. Syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on suuri taloudellinen ja ekologinen rasite.

”Lautashävikin määrää voidaan nyt seurata jatkuvasti ilman erillisiä mittauksia, jotka aiemmin ovat vieneet aikaa meidän tärkeimmästä tehtävästämme, maistuvan ja terveellisen arkiruoan valmistamisesta ja tarjoilusta. Ja samalla alamme saada hyvää lisätietoa ruoan menekkiin liittyen, kun voimme verrata hävikin määrää esimerkiksi edellisen kuukauden ruokalistaan ja näin kehittää ruokalistaa”, Urheilupuiston kouluravintolasta vastaava Susanna Korjus iloitsee.

Suomalainen perheyhtiö Fredman Group osti vuoden 2018 lopulla n. 20 % osuuden lappeenrantalaisesta Biovaaka Oy:stä. Fredman edustaa uudenlaista suomalaista ruoka-ajattelua, johon kuuluu keitto-osaamisen ja raaka-aineiden lisäksi myös huipputeknologian mahdollistama ensiluokkainen ruokaturvallisuus, vastuullisuus ja kestävät ympäristöarvot. Biovaaka on yksi konkreettinen, käytännön haasteesta syntynyt innovaatio tätä kokonaisuutta täydentämään. Se on täsmäase taistelussa ruokahävikkiä vastaan.

”Älykäs biovaaka ja sen tuoma automaattinen hävikinmittaus on vasta alkua. Hävikillä ja sen mittaamisella on nyt ja tulevaisuudessa suuri rooli ruokapalveluissa ja ravintoloissa. Olemme Fredmanilla halunneet tuoda asiakkaillemme digitaalisia, toimintaa helpottavia Food Tech -ratkaisuja omavalvontaan ja keittiön johtamiseen. Uskomme, että sääntelyn kiristyessä ajoissa aloitetut toimet helpottavat tulevaisuuden tekemisiä. Aleksia on toiminut Food Tech -asiakkaanamme monessa asiassa edelläkävijänä, kuten nytkin”, kertoo Peter Fredman.

Lisätietoja: 

Riitta Mikkola, ruokapalvelupäällikkö, Nurmijärven kunta, Aleksia-liikelaitos, puh. 040 3172 065, riitta.mikkola@nurmijarvi.fi

Peter Fredman, hallituksen puheenjohtaja, Fredman Group Oy, puh. 050 4011 616, peter.fredman@fredmangroup.com

Aleksia on Nurmijärven kunnan liikelaitos, joka tuottaa palvelusopimuksiin perustuvia asiakaslähtöisiä ja kustannustehokkaita ruoka-, ja siivouspalveluja. Aleksia aloitti toimintansa vuonna 2009. Tuotamme palveluja pääasiassa Nurmijärven kunnalle sisäisille asiakkaille. Aleksiassa työskentelee noin 205 työntekijää

Fredman Group on suomalainen perheyritys, joka tavoittelee täydellistä keittiötä. Yhdistämme tietoa, teknologiaa ja monipuolista ammattitaitoa paremman ruoan puolesta. Olemme ruokaturvallisuuden, korkean hygieniatason turvaamisen ja ruokahävikin vähentämisen taitureita. Asiakkaiden kanssa yhdessä kehitetyt Food Tech -palvelut ovat mukana tuhansissa ammattikeittiöissä tehostamassa keittiön johtamista ja omavalvontaa. Fredmanin ruoan valmistuksen, kuljetuksen, säilyttämisen ja keittiön puhdistuksen työvälineet, kuten Carita®-liinat, Comple®-ateriapalvelujärjestelmä ja Elmu®kelmu tunnetaan kaikissa suomalaisissa ammattikeittiöissä. Useista tuotteista Fredman Group valmistaa myös kuluttajaversioita. Fredman Group Oy:n liikevaihto tytäryhtiöineen on noin 24 miljoonaa euroa. Konserni työllistää noin 80 henkilöä. www.fredmangroup.com

Fredman Group