Hyvä, paha (bio)muovi

30.9.2019

Muovilta ei voi välttyä nykymaailmassa, ei niin konkreettisesti kuin myöskään mediassa: hetki sitten vielä kehuttu, monipuolinen materiaali on tämän päivän demoni. Samalla kun muovin applikaatiot laajenevat entisestään, ja markkinoille on tullut uudenlaisia muoveja, juhlapuheissa vaaditaan muoveista luopumista. Mitä tästä kaikesta oikein pitäisi ajatella?

Muovi on ominaisuuksiltaan elintärkeä materiaali yhteiskunnassamme

Moderni elämäntapa ei voi jatkua, mikäli muovi kiellettäisiin, eivätkä kaikki meistä ole valmiita luopumaan elämää helpottavista ja mukavuutta lisäävistä (muovi)ratkaisuista. Muovit ovat kevyitä ja lujia, ja niiden joukosta löytyy sopivia vaihtoehtoja useimpiin sovelluksiin. Muovit (pois lukien kerrosmateriaalit) ovat myös kierrätettäviä. Uusimmat tulokkaat muoviperheessä ovat myös biopohjaisia ja/tai biohajoavia. Näitä kutsutaan yleisesti biomuoveiksi.

Biomuovit eivät kuulu luontoon

Biomuovit ovat bio-etuliitteestään huolimatta muoveja. Lähtökohtaisesti, pakkausmateriaaleissa käytetyt biomuovit voidaan, perinteisten muovien tavoin, kierrättää muovipakkausten keräyksessä. On tärkeää tiedostaa, että biomuovi ei suoraan tarkoita materiaalin olevan biohajoavaa. Jotkin biohajoavat muovit myös vaativat joko tietyn mikrobin hajottamaan rakenteensa, tai riittävän korkean lämpötilan, jotta hajoamisreaktio alkaa. Biomuoveja ei siis missään tapauksessa tule heittää luontoon vaan ne pitää materiaalin mukaan joko kierrättää muovina tai sijoittaa biojätteeseen.

Green Pe on sokeriruokopohjainen muovi

Biopohjaiset muovit ovat toistaiseksi selkeästi perinteistä muovia kalliimpia. Kun kuluttajat alkavat vaatia korvaavia ratkaisuja, yleistyessään biomuovien hinnat todennäköisesti laskevat. Kehitys myös kehittyy, ja ensimmäisen sukupolven biomuovien seuraajat ovat jo ominaisuuksiltaan parempia, joskin matkaa perinteisen muovin ominaisuuksiin vielä on.

Fredmanilla siirrytään vastuullisuusvisiomme mukaisesti ekologisiin ratkaisuihin vuoteen 2030 mennessä – jo nyt voit tutustua biopohjaisiin pusseihimme, jotka on valmistettu Green PE:stä eli sokeriruokopohjaisesta muovista. Kuluttajat löytävät pakastuspussit hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista, ammattikeittiöasiakkaat esimerkiksi verkkokaupastamme. Fredman Green PE -muovipussit kierrätetään muovijakeessa.

Uutuuksia perinteistä muovia haastamaan

Tämä on vasta alkua – valikoimiimme on tulossa mielenkiintoisia uutuuksia perinteistä muovia haastamaan! Kyllä Suomessa osataan – meidän tehtaallamme Rauman Lapissa on kova draivi päällä ja halu luoda ympäristöä kunnioittavia ratkaisuja kaikkien saataville.  Jos haluat matkaan mukaan, niin olethan yhteydessä!

Marju Vroman
Vastuullisuuspäällikkö

 

Fredman Group