Onko vastuullinen keittiö vain ohimenevä trendi?

23.10.2019

keittäjä

Ammattikeittiötrendeissä on ollut nousevia otsikoita aikaisemminkin. Paljon on ollut puhetta luomusta ja lähiruoasta. Yhdessä vaiheessa kermasta tehtiin paha ja se korvattiin kasvisrasvasekoitteilla. Nyt huudellaan vastuullisen toiminnan perään. Mitä vastuullisella toiminnalla tarkoitetaan ja jääkö tämäkin vain hetken huumaksi?

Toivottavasti vastuullisuus ei ole vain ohimenevä trendisana, koska nyt pyöritään ison asian ympärillä. Siihen me kaikki voimme vaikuttaa. Jo pitkän aikaa ostoissa on seurattu rivitehoja ja pyritty karsimaan toimituksia. Elintarviketeollisuus on järkeistänyt pakkauskokoja ja laitevalmistajat kehittävät jatkuvasti energiatehokkaampia ammattikeittiölaitteita.

Onko ammattikeittiöiden arki muuttunut vai suoritetaanko sitä vanhoilla rutiineilla? Kenties aamulla töihin tullessa laitetaan uunit ja liedet päälle ihan varmuudenvuoksi ja ruokaa valmistetaan mututuntumalla. Kylmälaitteet pöhisevät jossain lämpötiloissa ja pesuaineet annostellaan suoraan purkista kaatamalla, osittain myös lattialle. Ei näin!

Aloitetaan yhdessä toimimaan vastuullisesti myös ammattikeittiöissä. Tärkeimpänä on muuttaa oma asenne ja ottaa tekemiseen ryhtiliike, joka jää uudeksi toimintatavaksi.

  • Säädä laitteet oikeisiin lämpöihin
  • Tsekkkaa reseptit ja tuotantomäärät, jotta saat minimoitua hävikin.
  • Ostaminen ja tavarantoimittajat koville – vastuulliset valinnat helpoiksi
  • Asenna annostelijat pesuaineille ja ota vastaan oppia uusista tekniikoista (esim. vedetön pesu)
  • Ota teknologia käyttöön avuksesi
  • Ota käyttöön hävikkiruokasovellukset

Muutetaan siis asennetta ja otetaan digiloikka ilolla vastaan keittiöissämme. Annetaan antureiden seurata laiteita. Datan avulla lähdemme johtamaan ja säätämään keittiötä uuteen uskoon. Hävikkiruokapalvelut käyttöön ja take away -myynti rokkaamaan.

Pienin askelin kohti kestävämpää huomista. Vastuullinen keittiö on se, joka jatkossa pärjää parhaiten ja se, jossa tulevaisuuden tekijät haluavat työskennellä.

Ville Parkkinen
#keittaja

Fredman Group