Huomioi nämä 5 kohtaa ammattikeittiöiden siivouksessa

25.3.2020

Vallitsevan poikkeustilan aikana keittiö- ja ravintolatilojen puhtauteen tulee kiinnittää tavanomaista suurempaa huomiota sekä oman henkilökunnan että asiakkaiden turvallisuuden ja viihtyvyyden saavuttamiseksi. Kiilto on Fredmanin pitkäaikainen kumppani – meillä on yhteinen näkemys puhtaudesta ja hygieniasta. Haluamme olla jokaisen ammattikeittiön tukena ja apuna näinä haasteellisina aikoina. Tässä vieraskynäartikkelissa Kiillon ammattilaiset jakavat 5 vinkkiä ammattikeittiöiden siivoukseen.

Kohta 1: perussiivous

Keittiötilat siivotaan normaalisti, kuitenkin samalla kiinnittäen erityistä huomiota korkeaan hygieniatasoon. Siivous suoritetaan heikosti emäksisellä puhdistusaineella kuten Kiilto Plusclean tai Kiilto Forte. Siivoukseen voi käyttää aineena myös normaalisti käytössä olevaa ainetta, kuten Kiilto Vieno hajusteeton, Kiilto 10 Universum hajusteeton tai Kiilto Antibact.

Siivous suoritetaan aina puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kaikkiin usein kosketeltaviin pintoihin kuten ovenkahvoihin, pöytäpintoihin ja valokatkaisijoihin. Asiakastilojen ja henkilöstötilojen siivoukseen käytetään omia välineitään ja välineissä tulee suosia mahdollisuuksien mukaan kertakäyttöisiä siivousvälineitä, kuten Prima yleispyyherulla tai Carita® -siivousliina. Suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä.

Kohta 2: desinfiointi

Ennen desinfiointia tila tulee siivota huolellisesti. Siivouksen jälkeen suoritettavassa desinfioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota kosketuspintoihin ja saniteettitiloihin. Tehokkaimpia desinfiointiaineita vaipallista koronavirusta vastaan ovat hypokloriittipohjaiset aineet kuten Kiilto Hypo Dip ja vetyperoksidipohjaiset kuten Tevan Panox 200. Muita tehokkaita desinfiointiaineita ovat Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor, sekä Kiilto Easydes Spray. Tarkista käytettävän tuotteen ohjeannostus erityisdesinfioinnissa tuotteen valmistajan sivuilta.

Siivouksessa ja desinfioinnissa syntyneet jätteet ja kontaminoituneet kertakäyttöiset välineet tulee pakata välittömästi erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.

Kohta 3: valvonta

Hygieniamittaukset ovat tehokas keino selvittää hygieniataso ja siten selvittää mm. ruokaturvallisuus. Fredman Hygineo -pintapuhdistusmittauksella saa nopeasti tiedon mitatun pinnan puhtaudesta. Omavalvontaan soveltuvat myös Orion Clean Card Pro sekä Hygicult E, -TPC sekä -Y&F, joilla voi mitata nopeasti ja luotettavasti pintojen bakteeri- ja valkuaisainejäämiä. Lisätietoja testeistä ja omavalvonnasta saa Fredmanilta sekä Kiillolta.

Kohta 4: henkilöhygienia

Suojakäsineiden käyttö siivotessa on välttämätöntä. Käsineitä ja muita suojaimia riisuttaessa pitää huomioida, ettei kosketa niiden ulkopintoja. Riisumiseen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla kyynärvarsia myöten. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa lisäksi käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan KäsihuuhdeKäsidesi ja Erisan Etasept.

Kohta 5: turvallisuuden varmistaminen

Siivouksen aikana tulee kiinnittää huomiota myös omaan suojautumiseen. Työvaatteiden ja -kenkien tulee olla helposti pestäviä. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.

Henkilöstöä tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli heillä on lieviäkään oireita. Ravintolassa tulee myös miettiä voiko ruokatarjontaa muokata ja esimerkiksi leivät olisi hyvä olla valmiiksi viipaloituina ja noutopöytä vaihtaa valmiiksi annosteltaviin annoksiin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää myös ottimien riittävä tiheään pesuun ja vaihtoon.

Katso Työterveyslaitoksen ohjeistus siivoukseen koronaviruksen hillitsemiseksi kokonaisuudessaan täältä.

Fredman Group