YLEISÖÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT! VOITTAJAT JULKISTETAAN ATERIA18-TAPAHTUMASSA 15.11.2018

Yleisön ääniä kerättiin ajalla 1.-31.10.2018.

Yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan kymmenen 50 euron arvoista Fredman-tuotepakettia. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Kriteerit täyttäneet, ammattikeittiöitä koskeneet ehdotukset on käyty läpi, ja niistä on valittu tuomariston käsittelyyn sekä yleisöäänestykseen kymmenen ehdokasta. Nämä ovat:

 1. Lempäälän kunta – hävikki hyödyksi kuntalaisten viikoittaisissa ruokahetkissä
  • Lempäälänkunnan, seurakunnan ja Lempäälän-Vesilahden Työttömät ry:n yhteistyönä järjestämä ruokailuhetki on tulos kunnan halusta käyttää hävikkiruoka hyödyksi järkevästi. Tarjolla on kunnan ruokapalveluiden kolmen yksikön tarpeista ylijäänyttä ruokaa, jota ei haluta heittää roskiin. Uuden perinteen tarkoituksena on luoda myös yhteisöllisyyttä mukavan yhteisen ruokailuhetken muodossa.
 2. HOK-Elanto – Mun Fiilis -mobiiliappilla kiinni työpäiväkokemukseen
  • Mun Fiilis on helppokäyttöinen mobiilisovellus, jolla kartoitetaan työntekijäkokemusta reaaliajassa. Mobiilisovellus antaa työntekijälle mahdollisuuden jakaa ja seurata työpäiviensä fiiliksiä. Johto saa tunnetiloista anonyymin raporttinäkymän, joka kasvattaa ymmärrystä toimipaikkojen kokemuksesta. Sovelluksesta kerätyn tiedon avulla tunteet ja tieto saadaan näkyväksi sekä työntekijälle itselleen että johdolle tueksi arjen henkilöstö- ja liiketoimintajohtamiseen.
 3. Ravintola Nolla – hävikkivapaa zero waste -ravintola
  • Hävikkivapaan Ravintola Nollan idea juontaa juurensa tarpeesta ajatella ravintola-alaa uudella tavalla. Alkuvuodesta avatun ravintolan zero waste -perusajatuksiin kuuluu, ettei mitään heitetä hukkaan. Tämä ei ainoastaan tee hyvää yhteiskunnalle ja ympäristölle, vaan sen kautta pystyy myös säästämään ravintolan kuluissa.
 4. Gastro Bar Sesonki – innovatiivinen yhteistyö paikallisen marketin kanssa
  • Järvenpään Citymarketiin sijoittuvan ravintolan keittiössä käytettävät raaka-aineet ostetaan joka päivä viereisestä kaupasta. Sesonki toteuttaa nimensä mukaisesti kausiajattelua: ne raaka-aineet, jotka ovat milloinkin parhaimmillaan ruokakaupan hyllyssä, päätyvät myös ravintolan keittiöön. Grocerant yhteistyössä pyritään vähentämään myös ruokahävikkiä.
 5. Ravintola Vallesmanni – asiakkaan huomioivaa paikallista ateriapalvelua Orivedellä
  • Vallesmannin lounaskeittiöstä tarjotaan kotihoidon asukkaille paikallista vaihtoehtoa – mausta ja laadusta tinkimättä. Ruoka toimitetaan kotiin niin, että tutulla ruokajakelijalla on aikaa myös vaihtaa muutama sana asukkaan kanssa. Vallesmanni tarjoaa ateriapalvelun lisäksi myös kuljetuksen ja ohjelmaa sisältäviä ruokajuhlia, joissa kotihoidon asukkaat voivat tavata ja viihtyä. Myös ”laulava kokki” voi pistäytyä keittiöstä salin puolella ilahduttamassa ruokailijoita laulullaan!
 6. Porin kaupunki – kouluruokahävikki hyötykäyttöön
  • Porin kaupunki mittaa kouluilla syntyvää ruokatarjoiluhävikkiä ja toimittaa ylijääneen kouluruuan aikuissosiaalityön kohtaamispaikkoihin asukastuville ja työttömien yhdistysten päivätoimintakeskukseen asiakkaiden maksutta kotiin vietäväksi ruoka-avuksi. Seurannan ansiosta kouluille tilataan vähemmän ylijäävää ruokaa ja menekin hallinta paranee. Aiemmin kaikki ylijäämäruoka meni biojätteeksi.
 7. Ravintola Ultima – kiertotalousratkaisuja kokeileva ravintola
  • Ultima-ravintolassa asiakkaat näkevät seuraavan ateriansa kasvavan ympärillään. Ilmaa ja vettä hyödyntävä kasvihuonejärjestelmä on ravintolamaailmassa ennennäkemätön. Ultima kokeilee, miten kiertotalous toimii suomalaisessa ravintolassa ja miten ravintola asemoituu koko ruokatalousjärjestelmään. Keittiöpäällikö Henri Alénin ja Tommi Tuomisen intohimona on kokeilla, millaisia ruokanautintoja voi jalostaa uusimman ruokatietämyksen ja -tekniikan avulla ympäristöä rasittamatta. Heitä kiinnostaa tuoreiden raaka-aineiden kasvattaminen ympärivuotisesti paikan päällä.
 8. HYY-Yhtymä – hyönteisruuan edelläkävijä suurtalousravintoloissa
  • HYY Yhtymä on sijoittanut suomalaiseen hyönteisten viljelyyn keskittyvään EntoCube Oy:hyn. Yhteistyön myötä HYY Yhtymä toi ensimmäisenä Suomessa hyönteisruuan osaksi suurtalousravintolatarjontaansa. Tarkoituksena on edistää ilmastonmuutosta hillitseviä uusia ratkaisuja mm. tarjoamalla vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä, kuten sirkkoja, opiskelijoiden lautaselle UniCafessa.
 9. HAMK – Ruokahävikkisovellus kouluruokailuun
  • Opiskelijat kehittivät mobiilisovelluksen ruokahävikin vähentämiseksi – keittiö saa tiedon kuinka moni tulee lounaalle. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat kehittäneet keinon ruokahävikin kitkemiseksi Forssassa. Tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat toteuttaneet ruokahävikin vähentämiseksi mobiilisovelluksen Loimijoen Kuntapalvelut Oy:lle ja Forssan yhteislyseolle. Opiskelijat voivat ilmoittaa nettipohjaiselle sivustolle, milloin ovat menossa syömään koulun ruokalaan. Tieto välittyy ruokapalveluyritykseen, joka näkee etukäteen ruokailijoiden määrän ja pystyy valmistamana oikean määrän ruokaa.
 10. Pincho Nation – Suomen ensimmäinen applikaatioravintola
  • Turkuun avautunut Pincho Nation on Suomen ensimmäinen ravintola, jossa tilaukset hoidetaan älypuhelimeen ladattavan mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen kautta asiakas tekee pöytävaraukset ja tilaukset sekä hoitaa halutessaan myös maksamisen.

Voittajien valinta, palkinnot ja julkistus

Voittajalle palkintona matka Bocuse d’Or -kilpailuun Lyoniin
Vuoden Keittiöteko 2018 -kilpailun voittaja saa neljän hengen matkan työyhteisölleen tammikuussa 2019 pidettävään Bocuse d’Or -kilpailuun Lyoniin. Voittaja valitaan kriteerit täyttäneistä ehdotuksista kootusta lyhyeltä listalta Keittiöteko-tuomariston toimesta. Voittaja julkistetaan 15.11.2018 Ateria18-tapahtumassa.

Yleisön suosikille Fredman-työvälineitä
Yleisöäänestyksen voittaja saa valita Fredmanin ammattikeittiöiden työvälineitä 500 eurolla. Yleisön ääniä otetaan vastaan lokakuun ajan. Eniten ääniä saanyt yleisön suosikki julkistetaan 15.11.2018 Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Kilpailun säännöt

MIKÄ ON VUODEN KEITTIÖTEKO -KILPAILU?

Ammattikeittiöissä valmistetaan suomalaisille vuosittain kaikkiaan 850 miljoonaa ateriaa. Ateriat ovat muun muassa elämyksellisiä, herkullisia, valmistettu laadukkaista raaka-aineista ruokaturvallisessa ympäristössä, allergiat ja erilaiset ruokavaliot huomioivia, ilmiöitä seuraavia ja luovia.  Ja silti me suhtaudumme niihin aika lailla itsestään selvyyksinä.

Kun ammattikeittiöissä uudistetaan vanhoja toimimattomia malleja ja panostetaan enemmän, se näkyy nopeasti satojen tuhansien suomalaisten parempana ja maistuvampana arkena.

Fredman haluaa tukea tätä muutosta, sillä tavoittelemme täydellistä keittiötä ja olemme mukana sadoissa miljoonissa aterioissa vuosittain.

Fredmanin tavoitteena on löytää ihmisiä ja tekoja, jotka ovat esimerkiksi

 • luoneet ammattikeittiöön uudenlaisen toimintatavan, jolla luoda menestyvämpää bisnestä
 • hyödyntäneet keittiöteknologiaa parantaakseen toimintaa
 • luoneet uudenlaisia elämyksiä aterian nauttijalle
 • edistäneet ekologisuutta, eettisyyttä ja kestävää kehitystä horeca-alalla
 • tai uudistaneet vanhoja, toimimattomia malleja ja tehostanut yrityksen tai Suomen yhteisten varojen käyttöä

tinkimättä mausta ja laadusta.

Kuka tahansa saa ehdottaa Vuoden Keittiötekoa. Ehdotuksia otetaan vastaan 1.3.-30.9.2018

Vuoden Keittiöteko 2018 -tuomaristoon kuuluvat:

 • Heli Koivuniemi, päätoimittaja, Aromi-lehti
 • Riitta Mustonen, Suomen Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja ja Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja
 • Risto Karmavuo, johtaja, Place to be Haaga ja ruokatuotannon koulutusohjelma
 • Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö
 • Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, AMKO ry
 • Hannakaisa Haanpää, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö, Kangasalan kaupunki
 • Joonas Mäkilä, kaupallinen johtaja, Restamax
 • Ismo Sipeläinen, Suomen Bocuse d’Or edustaja 2018-2019
 • Peter Fredman, hallituksen puheenjohtaja, Fredman Group

Tutustu aikaisempiin voittajiin

Yhteinen Pöytä

Vuoden Keittiöteko 2017 -voittaja

Yhteinen pöytä yhdistää hävikkiruoan hyötykäytön ja ruoka-avun kehittämisen.

Katso tarina

Sodankylän kunnan ruokapalvelut

Vuoden Keittiöteko 2016 -voittaja

Sodankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa, ja näin edistetty paikallisten ruoantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin.

Katso tarina

Fredman Group