Suomalaiset juovat 9,3 kiloa kahvia vuodessa henkeä kohden. Suurin osa siitä on perinteistä suodatinkahvia. Arvion mukaan Suomessa käytetään vuosittain yli kaksi miljardia suodatinpussia. Vain yksi valmistaja tekee suodatinpussit Suomessa. Kotimaisen Fredmanin tehtaassa hukka jää lähelle nollaa. Käytetty suodatinpussi ei kuulu sekajätteeseen. Suodatinpussien tyyppinumeroissa on logiikka, jota moni ei tiedä.
Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan suomalaiset nauttivat paahdettua kahvia vuonna 2020 keskimäärin 9,3 kiloa henkeä kohti. Tämä tekee vajaat kolme kupillista päivässä.
Suomalaiset ovat perinteisen suodatinkahvin ystäviä. Suurin osa kahvista kotitalouksissa, työpaikoilla, kahviloissa ja ravintoloissa nautitaan edelleen suodatinkahvina, useimmiten vaaleapaahtoisena. Suomalaisten kahvinjanon sammuttamiseen kuluu valtava määrä suodatinpaperia.
– Suomessa käytetään vuosittain arviolta yli kaksi miljardia suodatinpussia. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. 5,6-miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo laskee.
Suomalaisten juomista kahveista moni paahdetaan Suomessa. Suodatinpusseista kuitenkin vain yksi on kotimainen. Muut tuodaan ulkomailta. Ainoat suomalaiset suodatinpussit valmistetaan Raumalla Fredmanin tehtaassa. Fredmanin suodatinpussit valmistetaan männystä ja kuusesta.
– Fredmanin suodatinpusseilla keitetään suomalaisissa kodeissa noin 2,4 miljardia kahvikupillista vuodessa. Noin 50 henkilöä työllistävässä tuotantolaitoksessamme noudatetaan kiertotalouden periaatteita. Koko tehtaasta syntyy vain 125 kiloa sekajätettä koko vuonna. Suodatinpussien valmistamisessa yli jäävä paperi paalataan ja kierrätetään uudestaan raaka-aineeksi, jolloin hukka jää lähelle nollaa, Valo kertoo.
Pohjoismainen Joutsenmerkki kertoo tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Fredman on ainoa suodatinpussi, jolla on Joutsenmerkin lisäksi suomalainen kotimaisuudesta kertova Avainlippu.
Harva tulee ajatelleeksi, mitä suodatinpussien merkinnät tarkoittavat. Suomessa kotien kahvinkeittimissä on yleensä V-mallinen suodatin. Pohja on samanlainen, mutta korkeus vaihtelee.
– Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa. No 4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. No 2 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle. Numerointijärjestelmät ovat jääneet elämään rinnakkaisina. Mitä isompi numero, sitä suurempi pussin tilavuus, Valo sanoo.
Pussin pitää istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti. Suodatinpussissa on saumat, jotka taittelemalla pussi istuu täydellisesti. Suodatinpussin saumat tehdään mekaanisesti ilman kemikaaleja.
Valkaistu vai valkaisematon?
Ruskea suodatinpussi valmistetaan valkaisemattomasta selluloosasta. Tasapainoisimman kahvinautinnon saat valkaistulla suodatinpussilla. Käsittely neutraloi maut ja tuoksut suodatinpussista. Valkaisussa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan happivalkaisua.
Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään kahvinjuontiin
Näin säästät ympäristöä ja rahaa.
Ainekset:
Tarjoiluun:
Ohje:
Mittaa kattilaan kahvi, maito, kerma, sokeri ja maissitärkkelys. (Jos käytät kasvikermaa, lisää kattilaan ensimmäiseksi tärkkelys ja vispaa kerma hiljalleen sen sekaan, jotta tärkkelys ei paakkuunnu. Lisää sitten muut ainekset.) Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämpötilalla kolme minuuttia välillä sekoittaen. Nosta liedeltä, kaada annosmaljoihin tai tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sokeria kuortumisen estämiseksi. Jäähdytä. Vatkaa kerma tai sopiva kaurakerma ja lisää sokeria maun mukaan.
Pyri käyttämään kahvi mahdollisimman nopeasti sen keittämisestä. Pitkään seissyt kahvi kitkeröityy.