Hävikinhallinta

Tapoja vähentää ja hallita hävikkiä on monia. Olemme apunasi ratkaisemassa tätä aikamme valtavaa ammattikeittiöiden haastetta. Kun tiedät mitä ja miksi, tiedät miten vähentää hävikkiä ja samalla säästää rahaa.

Osallistu hävikkitutkimukseen

Teemme Fredmanilla tutkimusta siitä, miten hävikinhallinta sujuu ammattikeittiöissä vuonna 2024. Onko se vaikeaa vai helppoa kuin heinänteko ja mitkä asiat hallintaan vaikuttavat. Tulosten perusteella on tarkoitus tuoda esille alan parhaita käytäntöjä ja faktaa – jotta hävikinhallinta on helpompaa. Miltä hävikki näyttää sinun keittiössäsi?

Valmista, kuljeta ja säilytä oikein

Hävikin taklaaminen lähtee sujuvasta arjesta ja selkeistä prosesseista. Kun kaikki henkilökunnan jäsenet tiedostavat oman vastuunsa ja toimintatavat hävikin vähentämiseksi, ollaan jo pitkällä. Meiltä löytyy ratkaisut mm:

  • Säilytä oikein. Eli tiiviit rasiat, laadukkaat pakastuspussit, vakumointi ja Comple-konsepti, jolla pakkaat isommatkin määrät helposti ja vaikka suoraan myyntitiskiin.
  • Valmista oikein. Hyvä keittiöhygienia on osa hävikin vähentämistä. Suojaa pinnat, kun käsittelet kanaa tai kalaa ja Caritalla siivoat kaikki pinnat helposti & nopeasti.
  • Vähennä valmistushävikkiä  suojaamalla GN-vuoat Pansaverillä. Säästät jopa yhden annoksen per GN 1/1 vuoka ja tiskaaminen helpottuu, kun vuoassa on vähemmän rasvaa.
  • Kuljeta oikein. Kun tilattu ruoka saapuu asiakkaallesi lämpimänä ja sellaisena kuin olit suunnitellut, niin se ei päädy hävikkiin. Laadukkaat Complen rasiat ja kuljetuslaatikot auttavat tässä.

Puolet pois

  • Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin 2030 mennessä.
  • Jätelaki (2022) edellyttää kirjaamaan syömäkelpoisen biojätteen määrän, mikäli sitä syntyy yli 10 kiloa viikossa.
  • Tavoitteeseen pääseminen vaatii toimia elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa.
  • Vain mittaamalla voit seurata luotettavasti eri hävikkivirtoja. 
  • Tulokset näkyvät viivan alla ja yritysmielikuvassa, myös maapallo kiittää.

Sanotaan heipat hävikille

Ravintolalle kallein annos on ​ roskiin heitetty annos. Ravitsemispalveluiden ruokahävikistä noin60% on tarjoiluhävikkiä eli valmistettua ruokaa, joka jää ruokailun päätteeksi linjastoon tai keittiöön.​ Noin 30% on asiakkaiden lautastähdettä. 10% hävikistä aiheutuu ruoanvalmistuksen ja varastoinnin yhteydessä.

Kolmen kohdan tiekartta, hävikki

Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää, miten Fredman voi auttaa sinua hävikinhallinnassa?

Ota yhteyttä