Hävikin vähentäminen on yhteinen asia

2024 on meillä hävikin teemavuosi. Sen aikana edistämme missiomme mukaisesti uusia ja kestävämpiä ruoanlaittotapoja, joista on etua koti- ja ammattikokeille sekä ympäristölle, erityisesti hävikkiin ja sen ehkäisyyn keskittyen. Kannustamme vuoden aikana teitä kaikkia mukaan yhteisiin talkoisiin – olit sitten innokas kotikokki tai kokenut ammattilainen. Jaamme tietoa, vinkkejä ja oppeja täällä kotisivuillamme, somekanavissamme sekä vuoden mittaan järjestettävissä tapahtumissa ja webinaareissa. Ollaan yhdessä ruoan puolella.

Ruokahävikkiä ehkäisemällä voimme myös vähentää nälänhätää

Olemme sitoutuneet tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteista erityisesti neljää toimintamme ja sidosryhmiemme kannalta olennaisinta SDG-tavoitetta.

Ruokahävikkiä vähentävät tuotteemme ja palvelumme edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitetta 2. EI NÄLKÄÄ pidentämällä elintarvikkeiden säilyvyyttä ja käyttöaikaa koti- ja ammattikeittiöissä.

Varmistetaan yhdessä, että ruoka, jonka viljelyyn ja valmistamiseen on käytetty aikaa, vaivaa ja luonnonvaroja, päätyy ihmisille ravinnoksi.

Tuotteet ammattilaisille

Ammattikeittöissä jopa joka viides annos päätyy roskiin. Ravitsemispalveluiden ruokahävikistä noin 60% on tarjoiluhävikkiä eli valmistettua ruokaa, joka jää ruokailun päätteeksi linjastoon tai keittiöön. Ruokahävikkiä voi vähentää tehokkaasti kun tietää mistä se syntyy – lue vinkit blogistamme.

Valikoimastamme löytyy kattava valikoima tuotteita, joilla vaikuttaa ammattikeittiöissä syntyvään hävikin määrään.

Kun raaka-aineita käsitellään ja säilytetään oikein ja hygieenisesti, käytetään varastosta tuotteet päiväysten mukaisesti, valmistetaan järkevä määrä ruokaa ja seurataan hävikin määrää, päästään hävikin vähentämisessä jo pitkälle.

Ammattikeittiöiden tuotteisiin tutustut helposti kaupassamme.

Lue myös blogistamme Henri Alenin hävikkivinkit.

Heipat hävikille kotikeittiössä

Kodeissa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 25 kg per henkilö. Eniten hukkaan menee kasviksia, juureksia, hedelmiä ja leipää.

Kotikeittiössä otat hävikin haltuun peruskeinoilla:

  1. Syö helposti pilaantuvat ruoat ensimmäisenä.
  2. Tarkista ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä.
  3. Pakasta tähteeksi jääneet ruoat (ja käytä ne).
  4. Säilytä ruoat oikein.
  5. Hyödynnä raaka-aineet mahdollisimman hyvin.
  6. Suunnittele ja preppaa.

Lisää vinkkejä oheisen linkin takana.