Heipat hävikille kotikeittiössä

Suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen helpotat paitsi arjen paineita myös vähennät hävikkiä ja säästät kustannuksissa. Jääkaappiin kertyy liiankin helposti erilaisia jämiä purnukoiden pohjille. Raivaa siis jääkaappi, säädä lämpötila oikeaksi (alle 6-astetta), ja sijoita kalat, kanat ja muut herkästi pilaantuvat jääkaapin kylmimpään osaan. Käy läpi tulevan viikon menot ja mieti, onko aterioilla mukana yksi, kolme, viisi vai kymmenen henkeä – varaamalla ruokaa ruokailijoiden määrän mukaan teet jo ison teon hävikin hallinnan kannalta. Eri aterioita suunnitellessa kannattaa myös hyödyntää uunin jälkilämpö (eli jos ohjeessa kypsennysaika on 45 minuuttia, voit sammuttaa uunin jo puolen tunnin kohdalla), valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa siitä osa kiireisempiä päiviä varten. Kätevä tapa on hankkia vaikka kokonainen lohi, käyttää siitä osa heti ja kuutioida puolet pakkaseen odottamaan keittopäivää, jolloin sekaan tarvitsee enää lisätä kalalientä, keittojuureksia, (pakaste)sipulia ja tilliä.

Perusvinkit hävikin torjuntaan

  1. Juurekset ja kasvikset voi pilkkoa tulevaa keittoa varten ja pakastaa pakastusrasioissa. Pakastimesta niitä on kätevä ottaa, kun lounas pitää valmistaa.  
  2. Lihatuotteet kannattaa myös pakata annoskokoihin valmiiksi. Näin ne säästävät tilaa ja on helppo käyttää kiireisen  arjen keskellä.  
  3. ElmuKelmu suojaa ruokaa pilaantumiselta. Kääräise esimerkiksi puolikkaat kurkut, tomaatit ja sipulit elintarvikekelmuun, jotta ne eivät nahistu niin nopeasti.  ElmuKelmu toimii myös ruoan valmistuksessa – kääräise sen sisään tekeytymään maustevoit tai käytä kypsennyksessä. 
  4. Tee välipalaleipiä valmiiksi aamulla ja pakkaa ne tuorekelmuun tai vahapaperiin. 
  5. Pakastusrasioilla ruoat saa järjesteltyä kaappiin siten, että ne vievät vähemmän tilaa. Merkitse viimeinen käyttöpäivä vaikka teipillä. 
  6. Kostuta Carita Bio -arkki ja kääräise sen sisään tuoreyrttiniput & laita jääkaappiin. Yrtit säilyvät käyttökuntoisina huomattavasti pitempään.



Hävikinvähentäjän pyttipannu

500 g perunoita (yleis- tai varhaisperuna)
1 pieni nahistunut lanttu
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 punasipuli
2 (n. 200 g) viimeistä käyttöpäivää lähestyvää makkaraa (liha tai vege)
1 pieni nuupahtanut kesäkurpitsa
½ rs viimeviikkoisia kirsikkatomaatteja
3-4 kananmunaa
½ ruukku persiljaa 

Lisäksi oman maun mukaan esim. sinappia, ketsuppia, majoneesia tai turkkilaista jogurttia.  

  1. Pese ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuori lanttu ja leikkaa myös pieniksi kuutioiksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, lisää perunat ja lantut. Valuta päälle öljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele. 
  2. Paista 225 asteessa 15 minuuttia. 
  3. Kuutioi sillä välin punasipuli, makkarat ja kesäkurpitsa. Lisää pellille, kääntele ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia. Halkaise kirsikkatomaatit. Ota pelti uunista, lisää tomaatit ja kääntele. 
  4. Tee pyttipannuun muutama kolo ja riko koloihin varovasti kananmunat. Jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Viimeistele pyttipannu hienonnetulla persiljalla.
  5. Nauti hyvällä omallatunnolla.  

Kaikki irti kelmusta keittiössä

Ole kuin ammattilainen ja käytä ElmuKelmua keittiössä monipuolisesti:

  1. Kääri puolikkaat vihannekset ja hedelmät kelmuun. Vihannesten ja hedelmien käyttöikä pitenee, kun leikkauspinta on suojattu. Jos esimerkiksi banaanin pään käärii kelmuun, kypsymisprosessi pysähtyy. Muovi estää etyleenikaasun muodostumisen, ja banaani säilyy syötävänä kauemmin.
  2. Kirjaa päivämäärät. Kääri syömistä odottavat ruoat kelmuun ja kirjaa päälle päivämäärä. Näin ei tarvitse muistella, miltä päivältä ruoka on peräisin.
  3. Leivo leivonnaisia ja leipää. Leipomalla itse tarvitsemasi määrän säästät, kun leivot. Kelmua voi käyttää kaulimisen apuna. Se estää taikinaa tarttumasta kaulimeen.
  4. Varmista, ettei jäätelö kovetu pilalle. Avatussa pakkauksessa jäätelön pinnalle muodostuu kiteitä. Kun jäätelöpakkauksen kääräisee kelmuun, rakenne säilyy hyvänä ja jäätelö syömäkelpoisena.
  5. Poista viinikorkin muruset. Jos viiniin joutuu korkin palasia, kaada viini karahviin ja lisää sekaan pallo rypistettyä kelmua. Kelmupallo kerää korkin palaset, eikä viini jää korkkipalojen takia juomatta. 
  6. Anna makujen tekeytyä. Valmista maustevoi ja anna sen tekeytyä ElmuKelmuun käärittynä.

Viisi vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

  1. Vältä turhia ostoksia. Ota kännykkä avuksi. Nappaa valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen ruokakauppaan lähtöä, ja suunnittele viikon ruoat. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta. 
  2. Pakasta banaani kavereineen. Pakkaa tummuneet banaanit ja muut nahistuneet hedelmät ja kasvikset pakastepusseihin, pakasta ja käytä vaikkapa välipalasmoothien raaka-aineena. Pakasta myös yrtit ennen niiden nahistumista. 
  3. Älä kuori turhaan. Suurin osa ravintoaineista on kuoren alla eli hyödynnä perunat, omenat ja juurekset kuorineen päivineen. Kukka-, parsa- ja keräkaalista voi hyödyntää myös kannan ja lehdet. Uunijuureksissa ja uuniperunoissa kuoret ovat olennainen osa onnistunutta lopputulosta. Säästät aikaa ja vähennät biojätteen määrää. 
  4. Käytä kerralla koko pakkaus. Tuunaa ruokaohjetta niin, että saat käytettyä koko pakkauksen. Jos kaikki ei mene kerralla parempiin suihin, pakasta loput odottamaan uutta herkkuhetkeä.  
  5. Luota aisteihisi. Parasta ennen -päivättyjen tuotteiden käyttöikä ei lopu kyseiseen päivämäärään. Luota omiin aisteihisi ja tutki tuotetta. Maitokaan ei pilaannu Parasta ennen -päivänä, kun huolehditaan kylmäketjusta.