25 vuotta rakkaudesta ruokaan

Tarinamme

Fredmanin tarinan juuret ulottuvat vuoteen 1937, kun paperin jalostamiseen erikoistunut Euran Paperi Oy perustettiin. Sen toiminta loi pohjan Fredmanin kehittyvälle keittiötuotteiden liiketoiminnalle.

Alkujaan Christian Fredman perusti kertakäyttöastioita maahantuovan yrityksen Certix Ky:n 1982. Pojat Peter ja Clas Fredman hankkivat taskurahaa työskentelemällä yrityksessä.

Euran Paperista juonnettiin Ahlström Kuluttajatuotteet, johon Certix liitettiin – Christian Fredman uudelleen yrittäjän tielle

Vuonna 1990 Euran Paperin toiminnot jaettiin kahteen osaan, joista toinen oli Ahlström Kuluttajatuotteet Oy. Vuotta myöhemmin Christian Fredman möi Certixin mukaan lukien oman työpanoksensa Ahlström Kuluttajatuotteet Oy:lle.

Yrittäjyys alkoi houkutella Christian Fredmania uudelleen vuonna 1997. Hän päätti lähteä kehittämään konsernin kuluttajatuotesektoria ostamalla johtamansa Ahlström Kuluttajatuotteet Oy:n kahden pääomasijoittajan kanssa.

fredman-tehtaanmyymälä
Fredmanin legendaarisia lippulaivatuotteita

Liiketoiminta kasvoi ja kansainvälistyi legendaaristen lippulaivatuotteiden, kuten Elmukelmun, leivinpaperin ja Carita-kuituliinan, sekä lukuisten muiden tuotteiden avulla.

2000-luvun alussa yrityksestä tuli 100-prosenttinen perheyritys, kun Christianin pojat, Clas ja Peter Fredman, astuivat mukaan kuvioihin. Fredmanien suvussa yrittäjyys on aina ollut vahvasti läsnä. Siihen on kasvettu sukupolvesta toiseen.

Sittemmin, mittavien investointien ja brändiuudistusten myötä, Fredman ottaa entistäkin vahvemman jalansijan kotimarkkinoilla ja tavoittelee palveluviennillään kansainvälistymistä.

2022 juhlitaan perheyrityksen 25-vuotistaivalta.

Merkkipaalut 25-vuotistaipaleelta 1997–2022

1997 Christian Fredman osti johtamansa Ahlström Kuluttajatuotteet Oy:n ja nimesi sen uudelleen Euran Kuluttajatuotteet Oy:ksi

Toimintaa jatkettiin Ahlströmin tiloissa Eurassa vuoden verran.
Merita Capital ja CapMan toimi osakkaana ja pääomasijoittajina vuoteen 2002 asti.

Rauman tehtaalla käynnistyi oma aurinkovoimala vuonna 2021

1998 Rauman Lapista löytyi oma, tarpeisiin erinomaisesti sopiva tehdaskiinteistö.

Fredmanin toiminnan sydän eli oma tehdas toimii kiinteistössä edelleen. Kiinteistön omistaa Oy Fredmans Fastigheter Ab.

2001 Yrityksen jatkolle alettiin miettiä vaihtoehtoja

Ulkomaille myynti oli yksi vaihtoehto. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun pojat Peter ja Clas saivat isä Christianilta ehdotuksen tulla omistajina mukaan yrityksen toimintaan. Clas oli jo yrityksessä töissä, Peter päätti lähteä mukaan yön yli nukuttuaan.

2002 Christian Fredmanin pojat, Peter ja Clas Fredman, tulivat mukaan yrityksen toimintaan, ja samalla yrityksen nimi muutettiin Euracon Oy:ksi

Veljekset tulivat mukaan viiden prosentin omistusosuuksilla. Yrityksestä tuli nyt 100 prosenttisesti omistettu perheyhtiö. Veljesten tultua mukaan paukkuja pantiin erityisesti vientiin. Viennin prosessit olivat olemassa, mutta raakileita.

2008 Sukupolvenvaihdos Euracon Oy:ssä – Peter ja Clas ottavat vastuun operatiivisesta liiketoiminnan johtamisesta

2011 Sukupolvenvaihdoksen viimeinen osa valmistui. Omistus siirtyi täysin Peter ja Clas Fredmanille

Sukupolvenvaihdos aloitti uuden strategiajakson. Yrityksen brändi nousee isoon rooliin.

2013 Uudistuminen niin brändin kuin yrityksen nimenkin osalta

Jo 1960-luvulta asti käytössä ollut, rekisteröity tuotemerkki nostettiin yrityksen nimeksi. Syntyi Eskimo Finland Oy.

2015 Haettiin kovempaa kasvuvauhtia

Päätettiin luopua kerta-astioista. Päätös oli omistajille henkisesti kova pala, mutta ratkaisu on osoittautunut oikeaksi. Liikevaihto laski hetkellisesti; strategian mukaisesti. Yritys aloitti muutosmatkansa pikkuhiljaa perinteisestä pk-tuotantoyrityksestä palvelu- ja brändivetoiseksi yritykseksi.

2016 Brändin vahvistamiseksi syntyi Fredman Group

Fredman-brändi otettiin vahvasti käyttöön ammattipuolella. Konserniin kuuluu kolme tytäryhtiötä: Fredman Professional Kitchen Oy ja Fredman Operations Oy sekä vuoden 2019 alussa aloittanut Fredman Perfect Kitchen Oy.

2018 Fredman Operationsin toimitusjohtajana aloittaa Per-Henrik Hagberg

Hän on ensimmäinen perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja. Clas ja Peter Fredman siirtyivät yhtiön operatiivisesta johdosta konsernin hallitukseen.

Clas ja Peter brändikuvauksissa Islannissa vuonna 2018

Samana vuonna lanseerattiin vastuullisuusvisio: Vuoteen 2030 mennessä, kaikki tuotteemme ovat kierrätettäviä ja ne valmistetaan uusiutuvista materiaaleista.

2019 Foodtech-palvelua tarjoava Fredman Perfect Kitchen Oy:n yhtiöitetään

Palvelukehitykseen panostettiin rahallisesti paljon. Korona toi toisaalta omat haasteensa kehitykseen, mutta toisaalta lisäsi kestävän kehityksen, asiakasturvallisuuden ja hygienian tärkeyttä. Automaation ja digitalisaation merkitys kasvoi entisestään.

2020 Eskimo-brändistä luovuttiin, ja myös kuluttajatuotteet siirtyivät Fredman-brändin alle.

Per-Henrik Hagbergista tulee koko konsernin toimitusjohtaja. Hallituksen puheenjohtajana toimii Peter Fredman.

2020 Fredmanin digitaalinen Chefstein-palvelu lanseerataan

Fredmanin kehittämä keittiöinnovaatio, Chefstein, edistää ammattikeittiöiden ruokaturvallisuutta ja omavalvontaa, minimoi ruokahävikin sekä auttaa sitä käyttäviä yrityksiä toimimaan vastuullisesti, mutta tehokkaasti. Ensimmäisiä omavalvonnan digitalisointiin liittyviä innovointeja tehtiin 2004. Ajatus lähti ikäihmisten ateriapalvelusta, ja siitä kuinka prosessia voisi helpottaa automatisoinnilla. Sittemmin tehokkuutta ammattikeittiöihin haettiin jo digitalisoitujen prosessien automatisoinnilla. Kun mobiilit päätelaitteet ja sovellukset yleistyivät, tie aukeni Chefstein-palvelulle.

2021 Yrityksen historian paras liikevaihto sekä tehtaan oma aurinkovoimala käynnistyi

2022 Toimitusjohtaja Per-Henrik Hagberg vähemmistöosakkaaksi

Hän on ensimmäinen perheen ulkopuolinen osakas.Tavoittelemme asiakkaillemme täydellistä keittiötä. Se on varmasti jokaiselle kokkaajalle hieman erilainen. Meidän mielestämme täydellinen keittiö on ennen kaikkea puhdas, se edistää ruokaturvallisuutta sekä minimoi ruokahävikin ja toimii vastuullisesti, tehokuudesta tinkimättä. Teemme töitä sen eteen, jotta sinä voisit keskittyä parhaiden makujen luomiseen niin arjessa kuin juhlassa.

Tutustu Fredmanin vastuullisuusvisioon

Lue lisää