Fredman: neljännesvuosisadan tarina rakkaudesta ruokaan

Fredmanin tarina

Fredman Groupin yli 25-vuotinen historia kertoo tarinaa rakkaudesta ruokaan, tai oikeastaan ruoanlaittoon. Tänä päivänä se ilmenee ikonisten keittiötuotteiden perheenä. Mistä kaikki alkoi ja mistä kumpuaa sen missio edistää uusia ja kestävämpiä ruoanlaittotapoja?

Jos ihan tarkkoja ollaan, suomalaisista kotikeittiöistä tuttujen Fredmanin keittiötuotteiden juuret ulottuvat jopa 1930-luvulle, euralaiseen paperinjalostusyritykseen. Christian Fredmanin 1980-luvulla perustama, kertakäyttöastioita maahantuova Certix Ky sulautui vuosikymmenen jälkeen osaksi euralaisyritystä yrityskaupan myötä. 

Fredmanin yritystarina sai entistä vahvempaa pontta yrittäjähenkisen Christianin ostettua johtamansa kuluttajatuoteliiketoiminnan kahden pääomasijoittajan kanssa 1990-luvun lopussa.

Liiketoiminta kasvoi ja kansainvälistyi legendaaristen lippulaivatuotteiden, kuten Elmukelmun, edelleen täysin kotimaisen leivinpaperin ja Carita-kuituliinan, sekä lukuisten muiden tuotteiden avulla.

Oma tehdas Raumalla ja 100% perheyritykseksi

Rauman Lapista löytyi Fredmanin tehtaana edelleen toimiva kiinteistö, jonne yritys muutti pian yrityskaupan jälkeen. Legendaaristen keittiötuotteiden valmistus juurtui Raumalle.

2000-luvun alussa yritys oli kasvanut vahvaan asemaan. Keittiötuotteiden klassikoiden rinnalle oli kehitetty ruoanvalmistukseen ja säilytykseen liittyviä tuote-innovaatioita, joita suosivat yhtä lailla kotikokit kuin keittiöammattilaisetkin.

Edistykselliset, kartonkiset Comple®-ateriapakkaukset ja erityisesti hoiva-alan suurkeittiöiden suosioon noussut Comple®-pakkauskonsepti vahvistivat yrityksen asemaa ammattikeittiöiden luottokumppani.

Aika oli kypsä muutokselle, jonka myötä vuonna 2002 yrityksestä tuli täysin perheomisteinen. Christianin pojat Clas ja Peter Fredman tulivat mukaan yrityksen omistajiksi ja sen päivittäiseen toimintaan.

Yhä vahvempi kotikokkien ja ammattikeittiöiden luottokumppani 

2000-luvun alku oli yrityksen strategisen kehityksen vuosikymmen.  

Tiivis, arkinen yhteistyö ravintola-alan ammattilaisten kanssa ruoanvalmistuksen tuotteiden merkeissä oli myös synnyttänyt idean uudenlaisesta omavalvonnan palvelusta ammattikeittiöiden arkea helpottamaan.  

Vuosikymmenen lopussa yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen Christian pääsi nauttimaan enemmän vapaa-ajasta. Clas ja Peter ottivat ohjat yhtiön omistajuuden siirtyessä heille.

Uusia linjauksia kohti entistäkin vastuullisempaa Fredman-brändiä

Suuria päätöksiä oli edessä: vuoden 2015 paikkeilla kertakäyttöastioista luovuttiin. Päätös oli vaikea, mutta se edusti tulevaisuuden Fredmania ja sen vastuullisuutta. Muutosmatka perinteisestä pk-tuotantoyrityksestä palvelu- ja brändivetoiseksi yritykseksi käynnistyi. Vuonna 2016 syntyi Fredman Group -konserni. Siihen kuului kolme tytäryhtiötä.  
 
Muutos näkyi ensin ammattikeittiöissä. Ammattilaistuotteiden tuotemerkki oli nyt Fredman. Tämä oli linjassa ammattikeittiöiden omavalvontaa helpottamaan jo hieman aiemmin kehitetyn digitaalisen Fredman Pro -palvelun brändin kanssa.  

Arvopohja sai vahvan sinetin vuonna 2018 lanseeratun, kunnianhimoisen vastuullisuusvision myötä. Fredmanin vastuullisuuden tavoitteeksi määriteltiin, että vuoteen 2030 mennessä kaikki sen tuotteet olisivat kierrätettäviä ja uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. 

Samoihin aikoihin monissa kuluttajatuotteissa jo 1960-luvulta näkynyt Eskimo-tuotenimi häivytettiin historiaan. Uuden ilmeen aika oli koittanut. Tuotteissa näkyi nyt kokonaista keittiöperhettä edustava tuotemerkki, Fredman. Kotimaisuus ja vastuullisuus nousivat laadun ohella vahvemmin keskiöön. 

Uusi omavalvonnan palvelu

Ravintola-ala muuttui vuosikymmenen taitteessa koronapandemian myötä voimakkaasti. Sen koetellessa alan toimijoita Fredmanilla oltiin valmiita esittelemään ammattikeittiöihin yhdessä alan ammattilaisten kanssa kehitetty, uudenlainen digitaalisen omavalvonnan palvelu, Chefstein® 

Chefstein-palvelun kehittämiseen panostettiin rahallisesti paljon. Koronakriisi toi siihen omat haasteensa, mutta toisaalta vastuullisuus, asiakasturvallisuus ja hävikin hallinta olivat entistä tärkeämpiä menestystä alalla tukevia teemoja.  

Maaliskuussa 2024 Fredman kertoi keskittyvänsä tuoteliiketoimintaan ja siirtävänsä Chefstein-palveluliiketoiminnan CGI:lle.

Alkuperäisillä arvoilla, rakkaudesta ruokaan

Fredmanin toiminnan sydän on yhä vahvasti Rauman Lapissa sijaitseva, 100 % uusiutuvalla energialla toimiva tehdas 

Fredmanin asema kotimarkkinoilla on vahva ja viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on noin viidennes. Sen ikonisten ja ekologisten tuotteiden valikoima muodostaa kattavan keittiötuotteiden tuoteperheen, jonka vahvaan laatuun arkisissa valinnoissa luotetaan kotona ja ammattikeittiössä. Tarinan punainen lanka on edelleen rakkaus ruokaan, vastuullisuuden johdattamana. 

Ainoa Suomessa valmistettu suodatinpaperi ja leivinpaperi, legendaarinen Elmu®Kelmu, kokkien rakastama kuituliina ovat esimerkkejä tavoista, joilla yritys vie ruoanlaittotapoja ja koko alaa eteenpäin. 

Kirkkaana suuntana on uusien ja kestävämpien ruoanlaittotapojen edistäminen. Sellaisten, joista on etua kaikille; koti- ja ammattikokeille ja ympäristölle. Yhdessä ruoan puolella. 

Tutustu Fredmanin vastuullisuusvisioon

Lue lisää