Sodankylän kunnan ruokapalvelut

Vuoden Keittiöteko 2016 -palkinto Sodankylään!

Fredmanin perustama Vuoden Keittiöteko -palkinto 2016 on päätetty antaa Sodankylän kunnan ruokapalveluille. Sodankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa, ja näin edistetty paikallisten ruoantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin.

Vuoden Keittiöteko -kilpailussa etsittiin tekoa tai tiimiä, joka on luonut ammattikeittiöön uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palvelumalleja, luonut elämyksiä aterian nauttijalle sekä uudistanut vanhoja, toimimattomia malleja sekä tehostanut yrityksen tai Suomen yhteisten varojen käyttöä tinkimättä mausta ja laadusta. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Vuoden Keittiöteko -kilpailuun tuli maalis-lokakuun aikana lähes 70 ehdotusta, joista osassa mainittiin sama ehdokas. Kaikkiaan ehdotettiin 38 eri tekoa.

Sodankylä keskittää hankinnat lähiruoan tuottajille

Sodankylän kunnan keskuskeittiö uusittiin vuonna 2014 lähiruoan käytön ehdoilla: nyt tilaratkaisut mahdollistavat lähiruoan vastaanottamisen suoraan tuottajilta. Multaisille juureksille on oma pesu-, eli renssaushuoneensa, ja lähiruoan tuottajille raaka-aineiden vastaanottoalueella oma käsienpesupaikka. Lähiruoasta tehdään myös puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Sodankylä on irrottautunut isosta hankintarenkaasta viime vuonna, ja keskittää nykyisin hankinnat lähiruoan tuottajille. Lähiruoalla mahdollistetaan alueen oman ruokakulttuurin säilyminen ja kehittyminen, ja kuntalaisille tarjotaan tuoreista, hyvistä raaka-aineista tehtyä ”tuttua” ruokaa.

– Lähiruoka on saanut kuntalaisilta erinomaisen vastaanoton: esimerkiksi tonnikala-perunalaatikon korvannut, ja yön yli, eli 16 tuntia kypsytetty ahven-perunalaatikko on noussut yhdeksi suursuosikeista, kertoo uuden toimintamallin kehittänyt Sodankylän ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola.

Tutustu tästä Fredmanin ammattilaisratkaisuihin, jota hyödynnetään myös Sodankylän kunnan keittiöissä. 

Kuvaaja: Sam Jamsen