Kategoria

 • Fredman
 • Kotikokeille
 • Käytetty leivinpaperi ei kuulu sekajätteeseen

  Kansainvälistä kierrätyspäivää vietetään 18. maaliskuuta. Päivän avulla halutaan muistuttaa siitä, että jätteiden lajittelu säästää arvokkaita luonnonvaroja. Etenkin kotitalouksissa sekajätteeseen päätyy edelleen paljon kierrätykseen kelpaavaa jätettä. Erityisen huonosti lajitellaan biojätettä. Ympäristöministeriön vuoden 2020 selvityksen mukaan jopa 60 prosenttia biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Tuttu tuote, jonka voi lajitella biojätteeseen tai viedä kotikompostiin, on keittiötuotteita valmistavan Fredmanin leivinpaperi.

  Leivinpaperi on monipuolisuutensa ansiosta yksi keittiön käytetyimpiä tuotteita, jonka käyttö on pandemian aikana vain lisääntynyt.

  Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta, ja jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, sanoo keittiötuotteistaan, kuten Elmukelmusta ja pakasterasioista, tunnetun kotimaisen Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

  Moni rutistaa leivinpaperin käytön jälkeen sekajäteastiaan. Näin ei kannata tehdä, sillä biohajoavaksi merkityt leivinpaperit voi hävittää biojätteen mukana. Kaikki leivinpaperit eivät kuitenkaan ole biohajoavia, joten oikea lajitteluastia kannattaa tarkistaa tuotteen pakkauksesta. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -maininta, leivinpaperin voi kierrättää käytön jälkeen biojätteeseen tai laittaa omaan kompostiin. Lisätietoja kierrätyksestä saa oman alueen lajitteluohjeista.

  Leivinpapereista esimerkiksi Fredmanin leivinpaperi ja leivinarkki ovat biohajoavia. Niitä ei ole valkaistu eikä niiden valmistuksessa ole käytetty fluori- tai kloorikemikaaleja. Lisäksi paperin pinnoitteena käytetään silikonia, joka tekee leivinpaperista tarttumattoman. Pakkauksenkin voi kierrättää kartonkikeräykseen, Parkkinen sanoo.

  Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö selvittivät vuoden 2020 lopulla, että peräti 60 prosenttia biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Biojätettä joutuu väärään paikkaan myös sellaisissa kiinteistöissä, joissa erilliskeräys on järjestetty. Kun biojätettä päätyy muun jätteen sekaan, saadaan vähemmän raaka-ainetta biokaasun valmistamiseen, lannoitetta maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Jos kaikki kotitalouksien tuottama biojäte lajiteltaisiin ja käsiteltäisiin biokaasuksi, saataisiin polttoainetta 90 000 kaasuautoon. Lisäksi väärässä astiassa oleva biojäte heikentää muiden materiaalien kierrätysmahdollisuuksia ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energian määrää.

  Leivinpaperi ei ole kertakäyttötuote

  Jätteen määrää voi vähentää myös toisella tavalla. Leivinpaperin voi mainiosti käyttää uudelleen, jos se ei ole likaantunut ruoanvalmistuksessa. Toiseen kertaan käytettävä leivinpaperi ei ole herkkä syttymään tuleen, kunhan siihen ei ole jäänyt edellisestä käyttökerrasta ruoantähteitä tai rasvaa.

  Vaarallista sen sijaan on, jos leivinpaperi pursuaa uunipellin yli ja osuu kuuman uunin seinämiin. Kuuma seinä tai vastus voi sytyttää paperin liekkeihin. Kannattaa myös olla tarkkana siinä, millaisessa lämpötilassa leivinpaperia käyttää. Jos tuotepakkaukseen on merkitty 225 asteen lämpötila, leivinpaperia ei saa käyttää sitä kuumemmassa uunissa. Joitakin leivinpapereita, kuten Fredmaninleivinpaperia ja leivinarkkia, voi käyttää vielä 250 asteen lämmössä. On tärkeää lämmittää uuni käyttölämpöön ennen leivinpaperin sisään laittoa. Joissakin uuneissa lämpötila voi lämmitysvaiheessa hetkellisesti kohota tavoitelämpöä korkeammaksi, Parkkinen sanoo.

  Leivinpaperia voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen kuin uunipellin suojaamiseen. Sillä voi vuorata paistinpannun ennen ruoan kypsentämistä pannulla ja näin säästää sekä rasvan määrässä että tiskissä. Leivinpaperi toimii apuna ruoka-annoksia pakastaessa; helposti toisiinsa tarttuvat palat saa irrotettua toisistaan kätevästi, kun niiden väliin laittaa leivinpaperipalan. Taikinaa pöydällä kaulitseva säästää siivouksessa, kun suojaa pöydän ensin leivinpaperilla.  

  Aiheesta muualla:

  Mitä teet käytetylle leivinpaperille? Tätä et ehkä ole hoksannut (mtvuutiset.fi)

  Heitätkö leivinpaperin käytön jälkeen sekajätteeseen? Tarkista pakkauksen merkinnät – leivinpaperi voi kuulua myös bioroskikseen tai kompostiin (Maaseudun Tulevaisuus)

  Leivinpaperin voi usein panna biojätteisiin – tuloksena lisää biokaasua ja lannoitteita (Tekniikka & Talous)

  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit Selvitimme kesäjuhlien kahvipöytätarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä herkkuja...

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas Wickström on nimitetty Fredmanin hallituksen jäseneksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta...

  Lue lisää