Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Fredman
 • Kotikokeille
 • Vastuullisuus
 • Nyt vaihtuu 440 miljoonan suodatinpussin paperi

  Julkaistu 21.3.2023

  Vastuullisempi paperi ei nosta suodatinpussin hintaa eikä vaikuta kahvin makuun

  Jatkossa suomalaiset voivat nauttia kahvihetkestään entistä vastuullisemmin, kun ainoa Suomessa suodatinpusseja valmistava Fredman vaihtaa suodatinpussin paperin. Fredman valmistaa Rauman tehtaallaan vuosittain yli 440 miljoonaa suodatinpussia. Nyt paperi vaihtuu FSC-sertifioiduksi materiaaliksi. FSC on kansainvälinen sertifiointijärjestelmä, joka kertoo kestävästä metsänhoidosta ja materiaalit tulevat vastuullisesti hoidetuista metsistä. Paperiuudistus ei lähtökohtaisesti nosta suodatinpussien hintaa eikä vaikuta kahvin makuun.

  Fredman uudistaa myös suodatinpussien kartonkipakkaukset. Historiaan jää pakkauksen biomuovista valmistettu ikkuna. Aikoinaan kahvinautiskelijat toivoivat pakettiin ikkunaa, josta näkee suodatinpussin värin. Nyt muovi-ikkunasta luovutaan ja se korvataan suodatinpussin kuvalla. Näin poistuu merkittävä määrä tarpeetonta muovia sekä samalla kierrätetty pakkausmateriaali on laadukkaampaa.

  Suomalaisille maistuu kahvi. Keskimäärin jokainen suomalainen kuluttaa kahvia keitellessä yhden suodatinpussin päivässä. Kaikkiaan kahvinhimon sammuttamiseen kuluu vuosittain yli 2 miljardia suodatinpussia. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan suomalaiset joivat vuonna 2021 kahvia 9,4 kg. Se on noin 1 000 kuppia henkeä kohden. Näin suuressa määrässä kaikilla ympäristötoimenpiteillä on vaikutusta.

  – Suodatinpussien paperin vaihto on uusin vastuullisuustekomme. Uudistus koskee kaikkia kuluttaja- ja ammattikeittiöissä käytettäviä Fredmanin suodatinpusseja. Paperiuudistus ei lähtökohtaisesti vaikuta suodatinpussien hintaan eikä valmistettavan kahvin makuun. Kahvin aromit säilyvät ennallaan ja jatkossa suomalaiset voivat nauttia kahvihetkestään entistä vastuullisemmin, sanoo kotimaisen perheyrityksen Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman.

  Suodatinpussi ratkaisee makunautinnon

  Maultaan tasapainoinen kahvinautinto syntyy puhtaalla keittimellä, tuoreesta kahvista ja raikkaasta vedestä. Suodatinpussilla on ratkaiseva rooli kahvin parhaan maun esille tuomisessa. Suodatinpaperin pienen pienten huokosten ansiosta kahvin suodatusaika on tarpeeksi lyhyt, jotta kahviin ei ehdi tulla kitkerää makua. Kahvijauhetta ei suositella painettavaksi liian voimakkaasti suodatinpaperia vasten, kevyt taputtelu lusikalla riittää.

  – Kahviasiantuntijat ja baristat suosittelevat käyttämään valkaistuja suodatinpusseja, sillä valkaisukäsittely neutraloi makuja ja tuoksuja suodatinpussista. Fredmanin suodatinpusseissa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan ympäristöystävällistä happivalkaisua. Ja aina kannattaa muistaa, että käytetty suodatinpussi kuuluu biojätteeseen, ei sekajätteeseen, Nyman toteaa.


  Suodatinpussipakkauksen muovinen ikkuna jää historiaan

  Pakkausuudistuksessa poistuu merkittävä määrä tarpeetonta muovia.

  Fredman uudistaa myös kartonkiset suodatinpussipakkaukset. Muoviset ikkunat jäävät historiaan, kun tilalle painetaan kuva pakkauksen sisältämästä valkaistusta tai valkaisemattomasta suodatinpussista. Aikoinaan ikkuna lisättiin kuluttajien toiveesta, jotta paketista näkee suodatinpussin värin. Pakkausuudistuksen myötä kierrätys helpottuu ja kierrätetyn kartongin materiaali on laadukkaampaa. Käytetty suodatinpussi sen sijaan kuuluu poroineen päivineen biojätteeseen.

  – Kaikki muovit eivät vähäisinä määrinä sotke kierrätysprosessia, mutta toiset voivat tukkia sen etenkin, jos määrät ovat suuria. Toteutamme pakkausuudistuksen portaittain hävikin välttämiseksi. Ensimmäisenä muoviset ikkunat poistetaan pienemmästä suodatinpussista eli pakkauskoosta 102. Yleisimmin kotitalouksissa käytetty 1×4-suodatinpussin pakkaus uudistuu seuraavaksi, Peter Nyman kertoo.

  Vastuullisuus on ollut Fredmanilla jo kauan kiinteä osa energiankäytön, kierrätyksen ja jätteenlajittelun suunnittelua. Esimerkiksi sekajätettä ei tuotannossa synny juuri lainkaan, vuonna 2022 ainoastaan 21 kiloa.  Fredmanin tehdas toimii kokonaisuudessaan uusiutuvalla energialla ja tehtaan katolla on myös oma aurinkovoimala. Hiilineutraaliuden Rauman tehdas saavutti jo alkuvuodesta 2022 (Scope 1 ja 2).

  Mikä on FSC?


  Aiheesta mediassa:

  Suodatinpussi vaihtuu Suomessa ekotekona – ”Kahvin aromit säilyvät ennallaan” (Länsiväylä 21.3.2023)

  Fredmanin suodatinpussit muuttuvat vastuullisemmiksi – kahvin maku ja pussin hinta ennallaan (Länsi-Suomi 21.3.2023)

  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit.

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta 2017 lähtien. Korona Investin ja Fredman Groupin välinen kauppa toteutui...

  Lue lisää