Hagberg: Yrittäjyys on rohkeutta, sitoutuneisuutta ja pitkäjänteisyyttä

Valtakunnallista Yrittäjän päivää vietetään 5.9.2023. Tänä vuonna järjestäjätahoina toimivat yhdessä Suomalaisen Työn Liitto ja Perheyritysten Liitto. Suomalaisena perheyrityksenä, ja molempien liittojen jäsenyrityksenä, Fredman haluaa osaltaan edistää yrittäjyyden arvostusta ja osoittaa tukensa yrittäjyydelle.

Kutsuimme Yrittäjän päivän tiimoilta Fredman Group Oy:n toimitusjohtaja Per-Henrik ”Roope” Hagbergin kahville keskustellaksemme hänen ajatuksistaan yrittäjyydestä. Koska rakastamme ruoanlaittoa, selvitimme myös, miten Roope viihtyy keittiössä ja mitkä ovat hänen bravuurinsa.

Roope, toimit Fredman Group Oy:n toimitusjohtajana, mutta olet myös yhtiön osakas. Mitä yrittäjyys merkitsee sinulle?

Yrittäjyys edustaa minulle rohkeutta, sitoutuneisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Olen koko urani tehnyt töitä hyvin yrittäjämäisesti. Fredmanilla siihen tarjoutui hieno mahdollisuus ja nappasin siitä kiinni.

Siirryit Fiskarsilta Fredmanille vuonna 2018. Nimityksesi myötä sinusta tuli yhtiön ensimmäinen suvun ulkopuolelta tuleva toimitusjohtaja. Miltä tämä tuntui ja mikä Fredmanilla veti puoleensa?

Tunsin yritystä hiukan entuudestaan, ja uskoin silloin ja edelleen, että pystyn viemään yritystä ja sen kehitystä strategian mukaisesti eteenpäin. Työelämässä minulle on tärkeää, että pääsen vaikuttamaan asioihin ja saamme yhdessä tiimin kanssa tuloksia. Kaiken kaikkiaan koen suurta kunniaa ja ylpeyttä, että saan luotsata näin hienoa perheyritystä ja ammattitaitoista väkeämme.

Sinua kutsutaan Roopeksi. Mistä nimi tulee?

Tätä onkin monesti kysytty. Minua on pienestä pitäen kutsuttu Roopeksi, ja ehkä se tulee suhteestani rahankäyttöön. En pidä itseäni nuukana vaan mielestäni rahankäytölle pitää olla hyvät perusteet. Kyse ei ole absoluuttisesta summasta, vaan siitä mitä käytettävällä rahalla saadaan. Esimerkiksi miljoonan euron sijoitus voi olla loppupeleissä pieni raha, jos se tienataan 1-2 vuodessa takaisin.

Millaisia vinkkejä sinulla on yrittäjäksi aikoville?

Kannustan lähtemään rohkeasti ja aikaisin liikkeelle, jos yrittäjyyteen on kutsumusta. Helpoksi tieksi en yrittäjyyttä voi kehua, mutta sitäkin antoisemmaksi ja opettavaiseksi.  Toivon, että valtiovaltamme tekee töitä luodakseen vieläkin paremmat edellytykset suomalaiseen yrittäjyyteen.

Olet urallasi työskennellyt vuosia myös ulkomailla. Mitä asioita arvostat Suomen työelämässä?

Byrokratia ja hierarkkisuus ovat Suomessa vähäistä, kun verrataan esimerkiksi muihin Euroopan maihin. Tämä mahdollistaa tietyn ketteryyden ja nopeuden toimia arjessa. Näistä on etua esimerkiksi kansainvälisessä kaupassa. Arvostan myös luotettavuutta, joka on meidän kotimaassamme korkealla tasolla.

Roope ilahdutti Espoon toimistoväkeä riistaburgereilla. Työntekijän nappaama kuva.

Fredman on vahvasti mukana koti- ja ammattikeittiöiden arjessa, ruoanlaittajien apuna. Viihdytkö itse hellan äärellä?

Kokkailen aika paljon ja bravuurini tulee suoraan metsästä – poimittuina, kalastettuna tai metsästettynä. Vahva periaatteeni on, että kaikki luonnosta tullut hyödynnetään tehokkaasti ruuaksi. Kun pohjoisessa päivän päätteeksi illallisella on samana päivänä pyydystettyä savustettua rautua, graavisiikaa tai riekonrintaa metsäsienillä niin ollaan asian ytimessä.

Yksi alamme kestävyyshaasteistamme on ruokahävikki. Minkälaisin keinoin teillä taklataan hävikkiä?

Suunnittelemme hyvin mitä syödään ja koska, ettei mikään vanhenisi ja jouduttaisi heittämään pois. Pakkanen on meillä tehokkaassa käytössä jo ihan luonnosta kerätyn ja saadun raaka-aineiden säilömiseksi.

Kiitos juttutuokiostamme.

Toivotamme kaikille yrittäjille menestyksekästä Yrittäjän päivää!  

Fredman ja Finnair kehittivät uudet ateriavuoat lentomatkailun vaativiin olosuhteisiin

Haasteesta innostuneena Fredman tarttui tilaisuuteen auttaa Finnairia kunnianhimoisessa tavoitteessaan puolittaa kertakäyttömuovin käyttö neljässä vuodessa. Läheisessä yhteistyössä Finnair Kitchenin tiimin kanssa...

Lue lisää
Fredmanin vastuullisuuskatsaus 2023 on julkaistu: Toiminnan kehittämistä ja onnistumisia epävarmassa ajassa

Fredman Group Oy:n vastuullisuuskatsaus viime vuodelta on julkaistu. Katsaus kertoo Fredmanin vastuullisuustyöstä, -teoista ja -tavoitteista. ”Vuosi 2023 voidaan sanoa olleen...

Lue lisää