Kategoria

 • Kotikokeille
 • Pasha on pääsiäisaterian kruunu – ota Fredmanin suvussa kulkeva resepti talteen

  Julkaistu 28.3.2024

  Pasha on pääsiäisaterian kruunu, jonka valmistusta moni turhaan epäröi. Valmistuksen ajatellaan vaativan erikoisvälineitä. Kuitenkin pashan muotiksi sopii kahvisuodatin ja valutukseen monitoimiliina. Paastonajan päättymisen kunniaksi perinteisessä reseptissä ei säästellä voissa ja sokerissa. Pashan historia juontaa juurensa ortodoksisuuteen ja pyramidimuoto on muistutus Egyptin orjuuden päättymisestä.

  Huom! Jutun lopussa Fredmanin suvussa vuosikymmeniä kulkenut pasharesepti.

  Ortodoksiperinteestä lähtöisin oleva pasha on pääsiäisen herkullinen rahkajälkiruoka. Tämä pääsiäisaterian kruunu on parhaimmillaan itse tehtynä. Moni aristelee kuitenkin turhaan pashan valmistukseen ryhtymistä, jos omasta kaapista ei löydy pashamuottia tai resepteissä usein mainittua sideharsoliinaa.

  – Pashamuottina voi mainiosti käyttää kahvisuodatinta, rei’itettyä siivilää ja melkein mitä tahansa astiaa, kunhan pohjassa on reikä, josta pashamassan ylimääräinen neste pääsee valumaan pois. Suodattimen voi vuorata suodatinpussilla ja muut muotit kaupan leivontatarvikehyllystä löytyvällä Carita-keittiöliinalla, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman sanoo. 

  Suippokärkinen kahvisuodatin sopii muotonsa puolesta muotiksi, koska pyramidimuodon ajatellaan kuvastavan muistoa Egyptin orjuuden päättymisestä. Puisiin pashamuotteihin on usein kaiverrettu ortodoksinen risti ja pääsiäistervehdys XB, joka tarkoittaa ”Kristus on ylösnoussut”.

  – Pasha on tullut Suomeen ortodoksisen uskon mukana ja yleistynyt meillä yhdeksi pääsiäisajan perinneherkuksi. Perinteisissä resepteissä ei kaloreja lasketa. Tuhdit raaka-aineet ovat tervetulleita paastonajan päättyessä. Nykyään reseptejä löytyy myös kevytpashoihin, Nyman sanoo.

  Valutetun pashan voi pakastaa

  Pashalle ominainen tiivis ja lohkeava rakenne syntyy valuttamalla. Valmis pashamassa kaadetaan keittiöliinalla vuorattuun muottiin, jonka päälle voi laittaa kevyen painon kuten lautasen. Valuttaminen kestää jääkaapissa yön yli. Myös pashassa käytetyn rahkan voi valuttaa ennen pashamassan valmistusta. Pashamuotin alle on muistettava laittaa jääkaappiin astia, johon neste pääsee valumaan.

  Jos pääsiäispyhinä on tiedossa paljon ruoanlaittoa, aikaa voi säästää tekemällä pashan etukäteen ja laittamalla sen pakkaseen. Sulamaan se kannattaa ottaa tarjoilua edeltävänä iltana ja antaa hiljalleen sulaa jääkaapissa.


  – Yön yli valutettu, kelmulla vuorattu pasha laitetaan muotteineen päivineen pakkaseen. Pakastimessa pasha säilyy jopa pari kuukautta eli ensi vuonna pashan voi halutessaan tehdä jo helmikuussa, Nyman sanoo.
   

  Koristelussa mielikuvitus saa lentää

  Pashan voi maustaa sitruunan ja appelsiinin mehun ja kuoriraasteen lisäksi esimerkiksi rusinoilla, korinteilla ja vaniljalla. Koristelussa on lupa hullutella ja käyttää mielikuvitusta.

  – Tarjoilulautaselle voi asetella mintunlehtiä, hedelmiä, marjoja, pääsiäismunia ja muita makeisia, Nyman vinkkaa.

  Joka kokilla on oma suosikkireseptinsä ja tekotapansa. Ja koska erityisvälineitä ei tarvitse hankkia, toimeen voi ryhtyä helposti. Kahvisuodatin löytyy liki joka kodista ja monitoimiliinat joka marketin hyllyltä. Fredman Carita® Bio keittiöliinat eivät pölyty kaapissa pääsiäisen jälkeenkään. Liinoja voit käyttää apuna ruoanlaitossa ja leivonnassa esimerkiksi imuliinana rasvanpoistoon tai taikinan kohotuksessa. Salaatti pysyy rapeana, kun se on kääritty kevyesti kosteaan Carita-liinaan.

  Pääsiäisen paras pasha Fredmanin tapaan

  100 g meijerivoita
  1 ½ dl sokeria
  2 prk kermarahkaa
  1 rkl vanilliinisokeria
  1 muna
  1 rkl sitruunamehua
  3/4 dl hienonnettua mantelilastuja
  2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
  Yhden appelsiinin kuori raastettuna

  1. Sekoita sokeri ja voi
  2. Lisää kermarahka ja muut aineet ja sekoita hyvin
  3. Lisää vaahdotettu kerma ja sekoita vielä kerran
  4. Kaada seos Carita-liinalla vuorattuun pashamuottiin tai kahvisuodattimeen
  5. Laita pasha yöksi jääkaappiin. Laita muotin alle kulho, koska pashasta valuu yön aikana nestettä.

  HUOM! Kahvisuodattimen pitää olla sellainen, jonka pohjassa olevasta reiästä neste valuu itsestään ulos.

  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit.

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta 2017 lähtien. Korona Investin ja Fredman Groupin välinen kauppa toteutui...

  Lue lisää