Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Kotikokeille
 • Tagit

  Suomessa käytetään yli kaksi miljardia suodatinpussia vuodessa

  Perjantaina 1.10.2021 vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Suomalaiset juovat 9,3 kiloa kahvia vuodessa henkeä kohden. Suurin osa siitä on perinteistä suodatinkahvia. Arvion mukaan Suomessa käytetään vuosittain yli kaksi miljardia suodatinpussia. Vain yksi valmistaja tekee suodatinpussit Suomessa. Kotimaisen Fredman-perheyrityksen tehtaassa hukka jää lähelle nollaa. Käytetty suodatinpussi ei kuulu sekajätteeseen. Suodatinpussien tyyppinumeroissa on logiikka, jota moni ei tiedä.

  Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan suomalaiset nauttivat paahdettua kahvia vuonna 2020 keskimäärin 9,3 kiloa henkeä kohti. Tämä tekee vajaat kolme kupillista päivässä.

  Suomalaiset ovat perinteisen suodatinkahvin ystäviä. Suurin osa kahvista kotitalouksissa, työpaikoilla, kahviloissa ja ravintoloissa nautitaan edelleen suodatinkahvina, useimmiten vaaleapaahtoisena. Suomalaisten kahvinjanon sammuttamiseen kuluu valtava määrä suodatinpaperia.

  – Suomessa käytetään vuosittain arviolta yli kaksi miljardia suodatinpussia. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. 5,6-miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo laskee.

  FREDMAN ON SUOMEN AINOA KOTIMAINEN SUODATINPUSSIEN VALMISTAJA

  Suomalaisten juomista kahveista moni paahdetaan Suomessa. Suodatinpusseista kuitenkin vain yksi on kotimainen. Muut tuodaan ulkomailta. Ainoat suomalaiset suodatinpussit valmistetaan Raumalla Fredman-perheyrityksen tehtaassa. Fredmanin suodatinpussit valmistetaan männystä ja kuusesta.

  – Fredmanin suodatinpusseilla keitetään suomalaisissa kodeissa noin 2,4 miljardia kahvikupillista vuodessa. Noin 50 henkilöä työllistävässä tuotantolaitoksessamme noudatetaan kiertotalouden periaatteita. Koko tehtaasta syntyy vain 125 kiloa sekajätettä koko vuonna. Suodatinpussien valmistamisessa yli jäävä paperi paalataan ja kierrätetään uudestaan raaka-aineeksi, jolloin hukka jää lähelle nollaa, Valo kertoo.

  Fredman työntekijä

  Pohjoismainen Joutsenmerkki kertoo tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Fredman on ainoa suodatinpussi, jolla on Joutsenmerkin lisäksi suomalainen kotimaisuudesta kertova Avainlippu.

  MITKÄ IHMEEN 1×4 JA 102?

  Harva tulee ajatelleeksi, mitä suodatinpussien merkinnät tarkoittavat. Suomessa kotien kahvinkeittimissä on yleensä V-mallinen suodatin. Pohja on samanlainen, mutta korkeus vaihtelee.

  – Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa. 1×4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. 102 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle. Numerointijärjestelmät ovat jääneet elämään rinnakkaisina. Mitä isompi jälkimmäinen numero, sitä suurempi pussin tilavuus, Valo sanoo.

  Pussin pitää istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti. Suodatinpussissa on saumat, jotka taittelemalla pussi istuu täydellisesti. Suodatinpussin saumat tehdään mekaanisesti ilman kemikaaleja.

  Valkaistu vai valkaisematon?

  Ruskea suodatinpussi valmistetaan valkaisemattomasta selluloosasta. Tasapainoisimman kahvinautinnon saat valkaistulla suodatinpussilla. Käsittely neutraloi maut ja tuoksut suodatinpussista. Valkaisussa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan happivalkaisua.

  Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään kahvinjuontiin

  Näin säästät ympäristöä ja rahaa.

  1. Kierrätä käytetty suodatinpussi poroineen. Kaikkien valmistajien suodatinpussit kuuluvat biojätteeseen. Kahvinporot myös peittävät biojäteastian hajua.
  2. Keitä vain sen verran kahvia kuin sitä juodaan. Jos kahvia jää yli runsaasti, sen voi käyttää esimerkiksi kahvikiisseliin (resepti alla).
  3. Valitse vastuullista. Fredmanin suodatinpusseilla on sekä Joutsenmerkki että ainoana valmistajana kotimaisuudesta kertova Avainlippu.
  4. Säästä sähköä. Napsauta kahvinkeitin pois päältä ja siirrä valmis kahvi termoskannuun.
  5. Kylmä kahvi kaunistaa. Kiireessä kuppiin unohtuneen kahvintilkan juominen ei ole vaarallista, vaikka se olisikin ehtinyt jäähtyä.
  HELPPO KAHVIKIISSELI; HÄVIKISTÄ HERKKUA

  Ainekset:

  Tarjoiluun:

  Ohje:

  Mittaa kattilaan kahvi, maito, kerma, sokeri ja maissitärkkelys. (Jos käytät kasvikermaa, lisää kattilaan ensimmäiseksi tärkkelys ja vispaa kerma hiljalleen sen sekaan, jotta tärkkelys ei paakkuunnu. Lisää sitten muut ainekset.) Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämpötilalla kolme minuuttia välillä sekoittaen. Nosta liedeltä, kaada annosmaljoihin tai tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sokeria kuortumisen estämiseksi. Jäähdytä. Vatkaa kerma tai sopiva kaurakerma ja lisää sokeria maun mukaan.

  Pyri käyttämään kahvi mahdollisimman nopeasti sen keittämisestä. Pitkään seissyt kahvi kitkeröityy.

  Fredmanin Rauman tehtaanjohtajaksi Veli-Pekka Salonen

  Veli-Pekka Salonen (43, insinööri) on nimitetty kotimaisen perheyritys Fredmanin Rauman tehtaanjohtajaksi 5.3. alkaen. Salonen siirtyy Fredmanille kiertotalousyhtiö Soilfood Oy:stä. Salonen...

  Lue lisää
  Tervetuloa mukaan kehittämään Fredmanin vastuullisuustyötä

  Vastuullinen toiminta on tärkeä ja olennainen osa Fredmanin liiketoimintaa ja johtamista. Vastuullisuustyötämme ohjaa vastuullisuusohjelma, jota olemme nyt päivittämässä olennaisuusanalyysiin nojautuen....

  Lue lisää