Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Kotikokeille
 • Tagit

  Kuluttajien ostokäyttäytymisen trendit antavat suuntaa myös foodservice-alalla

  K-ryhmän Ruokailmiöt 2021 -trendikatsaus avaa kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavia trendejä ja tarjoaa samalla tietoa siihen, mihin foodservice-alan kannattaa seuraavaksi panostaa. Kerroimme näistä trendeistä jo tiivistetyssä muodossa Kespron blogissa, mutta avaamme tässä trendikatsauksen tuloksia laajemmin ja tarkemmalla tasolla.

  Ruokakaupassa asioivat ihmiset ovat samoja ihmisiä, mitä ravintoloiden asiakkaat. Se, millaiset seikat vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin ruokaostoksilla, kertoo myös paljon siitä, millaisille asioille hän antaa painoarvoa valitessaan ja käyttäessään ravintoloiden palveluita. Niinpä Ruokailmiöt 2021 -trendikatsauksen tulokset ovat varsin kiinnostavia myös ravintoloiden ja ammattikeittiöiden näkökulmasta.

  KOTITOIMISTON LOUNAS BUUSTAA MYÖS RAVINTOLOIDEN TAKE AWAY -MYYNTIÄ

  Etätyön yleisyyden vuoksi lounasta nautitaan useimmiten kotona (52 %), ja tämä trendi näyttää jäävän pysyvästi korkeammalle tasolle kuin mitä se oli ennen koronaviruspandemian aikaa.

  Moni ravintola käynnisti keväällä 2020 ennätysnopeasti aterioiden take away -myynnin – ja näin teki heti perässä kaikki muutkin ravintolat. Lisäksi kauppojen valmisruokavalikoimiin tuli tarjolle suosittujen ravintoloiden aterioita. Myös nämä kuluttajat ovat ottaneet omakseen. Trendikatsaukseen vastanneista 22 % kertoi ostavansa ruokakaupasta kotiin tunnettujen tai oman suosikkiravintolan valmistamia aterioita. Tämä onkin ollut pelastus monelle ravintolalle koronapandemian rajoitustoimien aikana, ja todennäköisesti tämäkin ruoan ulosmyynnin muoto on tullut jäädäkseen.

  Erottuakseen kilpailijoista ravintoloiden kannattaakin seuraavaksi miettiä sitä, kuinka take away -myynnin voisi hoitaa fiksummin, vastuullisemmin ja kannattavammin.

  TEHDÄÄN KULUTTAJILLE KESTÄVÄMPIEN VALINTOJEN TEKO HELPOKSI

  Trenditutkimukseen vastanneista 60 % määritteli olevansa tiedostavia kuluttajia, eli he tekivät ostopäätöksensä harkitusti ja/tai he suosivat ostopäätöksissään hyvän omantunnon valintoja.

  Harkitsevalla kuluttajalla (38 %) on vahva tarve tehdä kestävämpiä valintoja. Se näkyy esimerkiksi siinä, että omilla valinnoillaan pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä (92 %). He myös lajittelevat ja kierrättävät kaiken mahdollisen (86 %), ja ovat valmiita tekemään uhrauksia ympäristöä säästääkseen (60 %).

  – Me Fredmanilla kehitämme foodservice-alalle ratkaisuja, joilla säästetään luontoa, torjutaan ilmastonmuutosta ja vähennetään ruokahävikkiä.

  Ravintolat voivat vastata tähän asiakkaiden tarpeeseen tekemällä heille kestävämpien valintojen teko helpoksi. Aterioiden valmistuksessa on hyvä hyödyntää hävikkielintarvikkeita ja lisäksi huolehtia siitä, että keittiön prosesseissa syntyy mahdollisimman vähän ruokahävikkiä. Jopa 20 % ruokahävikistä syntyy ravintoloissa ja sillä on ympäristövaikutusten lisäksi suuri merkitys myös ravintolan kannattavuuteen. Biovaaka onkin ratkaisu, joka on kehitetty vähentämään ravintolassa syntyvää ruokahävikkiä.

  Edellä mainittujen lisäksi on kuitenkin tärkeä huolehtia siitä, ettei aiheuta ruokahävikkiä asiakkaan kotiin. Silloin keskeistä on ateriapakkaukset, jotka takaavat elintarvikehygienian ja aterioiden optimaaliset lämpötilat. Me Fredmanilla olemme kehittäneet jokaiseen ammattikeittiöön soveltuvat Comple® kartonkivuoat, jotka takaavat aterioiden hygienian ja optimaaliset lämpötilat pakkaamisen ja kuljetuksen aikana – olipa kyseessä sitten lämmin tai kylmä ateria. Pakkaukset ovat tiiviitä ja kestäviä, jotta aromit säilyvät ja ruokaturvallisuus on taattu. Lisäksi ne vähentävät muovin kulutusta jopa 90 %. Käytön jälkeen kartonkivuoan voi laittaa kartonkikierrätykseen.

  Fredman Comple-vuoka
  Comple® -konseptiin kuuluu kymmeniä eri vaihtoehtoja, ja ne kaikki sopivat hyvin yhteen. Comple® -tuotteet toimivat niin lounasravintoloissa, kahviloissa kuin ateriapalveluiden järjestämisessäkin.
  TARJOTAAN HYVÄN OMANTUNNON VALINTOJA RAVINTOLA-ASIAKKAIDEN TARPEISIIN

  Ruokailmiöt 2021 -tutkimukseen vastanneista kuluttajista 22 % kertoi tekevänsä hyvän omantunnon valintoja. Sellaisia ovat esimerkiksi pyrkimys suosimaan eettisesti ja ekologisesti kestäviä tuotteita (72 %) tai se, että suosii hävikkiraaka-aineista tehtyjä tuotteita (20 %). Vastuullisista valinnoista kerrotaan mielellään myös muille ja jaetaan tietoa sosiaalisessa mediassa ja ystäville (23 %).

  Nämä tulokset kertovat, että tänä päivänä yksikään ravintola ei voi suhtautua ylimalkaisesti vastuullisuuteen. Asiakkaat ovat valveutuneita ja arvioivat kriittisesti tuotteen tai palvelun eettisyyttä ja ekologisuutta, ja he ovat valmiita kertomaan siitä muille. Sosiaalinen media pitää huolen siitä, että ”hyvä kello kuuluu kauas, paha vielä kauemmas”, joten on viisautta huolehtia siitä, että omasta ravintolasta on pelkkää positiivista kerrottavaa. Voittehan tarjota asiakkaillenne hyvän omantunnon valintoja?

  Fredman vastuullisuus
  Fredman on sitoutunut kehittämään ratkaisuja, joilla säästetään luontoa, torjutaan ilmastonmuutosta ja vähennetään ruokahävikkiä. Lähes 90 % materiaalihankinnoista on uusiutuvia raaka-aineita.

  Me Fredmanilla teemme määrätietoisesti työtä uusien, ekologisempien ratkaisujen löytämiseksi foodservice-alalle. Pakkausalan materiaalitehokkuuden sitoumuksen mukaisesti kehitämme ratkaisuja, joilla säästetään luontoa, torjutaan ilmastonmuutosta ja vähennetään ruokahävikkiä. Comple®-konsepti on yksi esimerkki Fredmanin kehittämistä vastuullisista ratkaisuista ammattikeittiöille. Lisää Fredmanin vastuullisuudesta voit lukea täältä.

  KÄYTETÄÄN SUOMESSA TUOTETTUJA, KOTIMAISIA TUOTTEITA

  Suomalaiset kuluttajat todellakin suosivat suomalaista, osoittaa Ruokailmiöt 2021 -trenditutkimus, sillä jopa 87 % vastaajista kertoi suosivansa suomalaista ruokaa aina kuin mahdollista. Tutkimukseen vastanneista lisäksi 41 % arvioi, että suomalaisen ruoan arvostus kasvaa ja 37 % arvioi, että lähiruoan arvostus kasvaa. Kuluttajat pitävätkin tärkeänä, että tuotteet ovat alkuperämerkittyjä esimeriksi Avainlippu– tai Hyvää Suomesta -tunnuksilla. Suomalaisesta alkuperästä kertovat tunnukset onkin siten syytä näkyä myös ravintoloiden ateriapakkauksissa.

  Comple® kartonkivuoat valmistetaan Fredmanin Rauman tehtaalla ja niillä on Avainlippu-tunnus.

  Kotimaisuuden arvostus kumpuaa sekä halusta tukea suomalaista että tuotteiden ominaisuuksista. K-ryhmän trenditutkimus nosti esiin viisi syytä suosia suomalaista.

  1. 68 % haluaa tukea suomalaista työtä
  2. 66 % arvostaa puhtautta
  3. 62 % arvostaa laatua
  4. 59 % arvostaa turvallisuutta ja luotettavuutta
  5. 57 % haluaa tukea suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuutta
  FREDMANIN VASTUULLISILLA TUOTTEILLA SAAT KILPAILUETUA

  Suomalaiset kuluttajat ovat trenditutkimuksen tuloksista päätellen fiksuja ja valveutuneita. Tutkimuksen tarjoaman tiedon valossa myös ravintoloilla on helppo uudistaa toimintaansa vastaamaan yhä paremmin näitä kuluttajien odotuksia.

  Me Fredmanilla seuraamme jatkuvasti trendejä ja tutkimuksia, jotta pystymme tarjoamaan foodservice-alan toimijoille tuotteita, joilla he saavat kilpailuetua. Haluamme auttaa ravintoloita ja ammattikeittiöitä vastaamaan heidän asiakkaidensa tarpeisiin pystyä tekemään kestävämpiä valintoja helposti. Mahdollisuutta tehdä kestäviä valintoja helposti toivoi 60 % trendikyselyyn vastanneista kuluttajista.

  Valikoimistamme löytyy laaja kattaus ammattikeittiöille suunnattuja tuotteita ja palveluita, joilla minkä tahansa kokoinen ravintola pystyy kehittämään toimintaansa vastuullisempaan suuntaan. Kaikki Fredmanin tuotteet lunastavat aina lupauksen Professional Food Contact – ammattilaisten elintarvikekontaktissa käytettäville tuotteille asettamat laatuvaatimukset.

  Fredmanin Comple® -tuotteita sekä muita take away -myyntiin soveltuvia Fredman-työvälineitä voit ostaa useimmista tukuista sekä tietysti Fredmanin verkkokaupasta.

  Ota yhteyttä
  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit Selvitimme kesäjuhlien kahvipöytätarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä herkkuja...

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas Wickström on nimitetty Fredmanin hallituksen jäseneksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta...

  Lue lisää