Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Kotikokeille
 • Keskustelu muovista on yksipuolista ja kaipaa laajempaa näkökulmaa

  Muovi – tuo monesta synnistä syytetty materiaali. Mutta onko muovi huonon maineensa ansainnut, vai onko mahdollista, että on hypätty liian nopeisiin johtopäätöksiin?

  PARJATULLA MUOVILLA ON MYÖS HYVIÄ OMINAISUUKSIA

  Muovi mullisti maailmamme, kun sen käyttö lisääntyi viime vuosisadan puolivälin jälkeen. Luja, kevyt ja ominaisuuksiltaan moninainen materiaali muun muassa lisäsi ruoka-aineiden hyllyaikaa ja toi massojen ulottuville edullisia käyttötavaroita.

  – Roskaaminen lienee enemmän käyttäjä- kuin materiaalilähtöinen ongelma.

  Jossain vaiheessa muovin maine koki kolauksen: kaikki me olemme nähneet uutiskuvia meressä vellovista jätelautoista. Valtiovallat ovat kohdanneet paineet säädellä muovien käyttöä ja kierrätystä. EU:ssa kertakäyttömuoveja rajoittava SUP-direktiivi herättää keskustelua, ja asiantuntijatkin keskustelevat, onko direktiivistä enemmän hyötyä vai haittaa. Muovithan ovat (monikerrosmateriaaleja lukuun ottamatta) kierrätettäviä, ja roskaaminen lienee enemmän käyttäjä- kuin materiaalilähtöinen ongelma.

  BIOMUOVIT – MITÄ NE OVAT?

  Entä sitten biomuovit? Ne voivat olla joko biopohjaisia tai biohajoavia, tai molempia. Bio-etuliitteestään huolimatta nämä materiaalit ovat myös muoveja.

  – Biomuovi ei suoraan tarkoita materiaalin olevan biohajoavaa.

  Lähtökohtaisesti, pakkausmateriaaleissa käytetyt biomuovit voidaan, perinteisten muovien tavoin, kierrättää muovipakkausten keräyksessä. On tärkeää tiedostaa, että biomuovi ei suoraan tarkoita materiaalin olevan biohajoavaa. Jotkin biohajoavat muovit myös vaativat joko tietyn mikrobin hajottamaan rakenteensa, tai riittävän korkean lämpötilan, jotta hajoamisreaktio alkaa.

  Biomuoveja ei siis missään tapauksessa tule heittää luontoon vaan ne pitää materiaalin mukaan joko kierrättää muovina tai sijoittaa biojätteeseen.


  MUOVIN VASTUULLISUUTTA ARVIOITAESSA HUOMIO TULISI KIINNITTÄÄ KOKONAISVAIKUTUKSIIN

  Miten tähän kaikkeen siis tulisi suhtautua? Kukaan ei varmasti halua tuhota maapallomme elinolosuhteita seuraavilta sukupolvilta, mutta kokonaisvaikutusten arviointi on hankalaa. Kun arvotetaan vastakkain esimerkiksi ruokahävikin negatiivisia ilmastovaikutuksia muovin valmistukseen ja kierrätykseen, voi olla vaikea tietää mitä ajatella, saati sitten että yksiselitteisesti voisi tulkita, mikä on vastuullisin tapa toimia.

  – Perinteisen muovin korvaaminen Green PE -materiaalilla pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää fossiilisia polttoaineita.

  Vaikka muovilla on monia hyviä ominaisuuksia ruoan säilyvyyden lisäämisessä ja ruokahävikin vähentämisessä, mekin varaudumme muutokseen: Fredmanilla siirrytään vastuullisuusvisiomme mukaisesti ekologisiin ratkaisuihin vuoteen 2030 mennessä – jo nyt voit tutustua biopohjaisiin pusseihimme, jotka on valmistettu Green PE:stä eli sokeriruokopohjaisesta muovista. Keskeinen hyöty Green PE -materiaalista valmistettujen muovipussien käytöstä tulee pienemmästä hiilijalanjäljestä sekä fossiilisten polttoaineiden säästämisestä. Kuluttajat löytävät pakastuspussit hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista, ammattikeittiöasiakkaat esimerkiksi verkkokaupastamme. Fredman Green PE -muovipussit kierrätetään muovijakeessa.

  Marju Vroman

  Director, People and Sustainability Programs

  *Artikkeli on julkaistu alunperin aromilehti.fi-kanavan Kumppaniblogissa.

  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit Selvitimme kesäjuhlien kahvipöytätarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä herkkuja...

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas Wickström on nimitetty Fredmanin hallituksen jäseneksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta...

  Lue lisää