Kategoria

 • Fredman
 • Perheyritys Fredman 25 vuotta: vastuullista edelläkävijyyttä ammattikeittiöihin

  Kaikki alkoi paperista. Ei siitä, jolle ammattikeittiöissä on kirjoitettu reseptejä ja viestejä, vaan sen jalostetusta muodosta. Kyse on kartonkiastioista, suodatinpusseista, ja leivinpaperista. Fredmanin 25-vuotinen tarina kuitenkin kulminoituu paperin ja kynän digitaaliseen korvaajaan keittiöissä. Edelläkävijyys ja vastuullisuus ovat yhteisiä nimittäjiä yrityksen tuotteille ja palveluille halki vuosikymmenten. 

  25 vuotta täyttävän Fredman Group:in juuret siintävät oikeastaan jo 1930-luvulle, paperijalosteita valmistavaan yritykseen Satakunnassa. Juuret ovat monisyiset, mutta yhtymäkohtia tämän päivän Fredmaniin löytyy useampia. Tavoitteena on aina ollut kehittää tuotteita, jotka helpottavat elintarvikkeiden parissa työskentelevien arkea.  

  Yrityksen alkuvaihe personoituu vahvasti Christian Fredmaniin. Jo 1980-luvulla hän perusti kerta-astioiden tuontiyrityksen. Fuusioiduttuaan yrityksensä ensin paperijalostealan merkittävän toimijan, Ahlström Kuluttajatuotteet Oy:n kanssa noin 10 vuotta myöhemmin, Christian seuraa kuitenkin kutsumustaan yrittäjyyteen.  

  Fredman Groupin ajanlasku alkaa vuodesta 1997, kun Christian osti konsernin kuluttajatuoteliiketoiminnan kahden pääomasijoittajan kanssa. Ammatti- ja kotikeittiöiden tuotteiden ja palveluiden kehitys pääsi todelliseen vauhtiin ja valmistus tapahtui omassa tehtaassa Raumalla. Yrityksestä tuli 100 % perheyritys 2000-luvulla, kun hänen poikansa Clas ja Peter tulivat mukaan omistajina ja operatiivisen toiminnan johtajina. Vuonna 2016 syntyi Fredman Group -konserni. 

   
  Kaikkien suomalaisten tuntemia keittiötuotteita 

  Elmu-tuorekelmun vanha mainos Helsingin Sanomissa.
  Elmu-tuorekelmun mainos Helsingin Sanomissa 1972.

  Fredmanin historiaan mahtuu vahvoja koti- ja ammattikeittiöiden tuotteita ja brändejä. Joidenkin nimistä tulee jopa puhekielen yleisnimiä. Yhä edelleen yritys valmistaa Elmu®-tuorekelmua, Comple®-kartonkivuokia, leivinpapereita, foliotuotteita ja suodatinpusseja. Viimeisimpänä fredmanilaista kehitystä edustaa ammattikeittiöiden omavalvonnan ja johtamisen automaatiopalvelu, Chefstein®

  Edelläkävijälle tyypillisesti, Fredman on ottanut rohkeita harppauksia tuotekehityksessään kohti kestävämpiä materiaaleja ja ratkaisuja. Se on kehittänyt tuotteita ja niiden ominaisuuksia ja vastuullisuutta jo silloin, kun asiakkaat eivät välttämättä edes vielä tienneet näiden merkityksestä. Tämän mahdollistaa syvä ammattikeittiömaailman tuntemus.  

  Punaisena lankana on pysynyt vastuullisuus ja kestävyys: elintarviketurvallisuuden parantaminen, keittiöiden toiminnan tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen.  

  Nykyisen Fredmanin vuosikymmeniä ammattikeittiön näkökulmasta tarkasteltaessa kustakin löytyy käännekohtia, joista jokainen kertoo osansa rohkeasti ja varmasti eteenpäin vievää tarinaa.  

  1930-luvulta 1990-luvun alkuun: paperijalosteista kohti keittiöklassikoita 

  Vanhoja Carita-kuituliinapakkauksia.
  Carita®-pakkauksia vuodelta 2010.

  1930-1980 -luvut muokkaavat syntyvän yrityksen luonnetta. Matkalle lähdettiin paperijalosteista kertakäyttöastioista kohti suomalaisten keittiöiden kestäviä klassikkotuotteita. 

  1980-luvulla keittiöklassikoksi kasvavan Carita-kuituliinan tuotenimi päivitetään sen irtaantuessa erityisesti sairaalamaailmaan kehitetystä tuoteperheestä. Carita-liinan potentiaali ainutlaatuisen monikäyttöisenä, ammattikeittiöiden arkea helpottavana tuotteena huomataan. Se on enemmän kuin vain tehokas puhdistusväline. 

  1990-luvulta 2000-luvulle: ammattikeittiöiden muutos ja uusi yrittäjyys  

  1990-luvun alussa parrasvaloihin nousevat Comple®-kartonkivuoat ja lämpölaatikko, joilla on potentiaalia muuttaa julkisen terveydenhuollon ruokapalveluita. Konseptina ne ovat olleet olemassa jo 70-luvulla. Niistä muovautuu kokonainen ateriapalvelujärjestelmä, jolla lähdetään ratkomaan erityisesti vanhushoivan, koulujen ja päiväkotien ruokapalveluiden keittiöhaasteita. Julkisen ruokapalvelun valtavia valmistusprosesseja ja uuniakin kestävä kartonkiratkaisu mullistaa alaa uutena, keskuskeittiössä toimivana ja kierrätettävänä vaihtoehtona muoville ja alumiinille. Sellaista ei ole ollut ennen saatavilla. Comple®-ratkaisujen merkittävyys tulee vain kasvamaan, sillä se edustaa vastuullista tulevaisuutta. 

  Fredmanin Comple-vuokaratkaisut muuttivat julkisen terveydenhuollon ruokapalveluita.
  Comple®-vuokaratkaisut tuovat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi julkisen
  terveydenhuollon ruokapalveluihin.

  1995 omavalvonta tulee lakisääteiseksi ammattikeittiöissä ja elintarvikkeiden valmistuksen parissa toimiville julkisille ja yksityisille tahoille. Näiden on tehtävä yksityiskohtaiset omavalvontasuunnitelmat ja toimittava valvotusti niiden mukaan. Tämä on alan käännekohta, johon Fredman tulee tarttumaan.  

  1998 käynnistetään tuotanto omassa tehtaassa Satakunnassa. Samalla käynnistyy kasvun vaihe. Elmu®-kelmu, leivinpaperi, Carita®-kuituliina ja valkaisemattomat Bruno-suodatinpussit nousevat kotikeittiöiden kotimaisiksi klassikoiksi. 90-luvulla ne vakiinnuttavat paikkansa myös ammattikeittiöissä, teollisissa suurpakkauksissa. Kotimaisuus ja laatu vakuuttavat ammattilaisetkin.  

  Fredmanin omalla tehtaalla Satakunnassa.
  Fredmanin oma tehdas Rauman Lapissa toimii edelleen samoissa tiloissa.

  2000-2010 -luvulla suunnaksi vahvempi perheyrittäjyys ja automaation aika alkaa 

  2004 avataan ensimmäisiä ovia omavalvonnan automaation suuntaan. Alkusysäyksen uudelle aluevaltaukselle antoi Comple®-ateriaratkaisujen toimitukset. Osana omavalvontaa ateriapakkausten lämpötiloja tulee voida seurata kuljetuksessa keskuskeittiöltä toiseen päähän, esimerkiksi sairaalaan, hoivakotiin tai asiakkaan kotiin. Kehitys kohti prosessin automaatiota aloitettiin ikäihmisten ateriapalveluista pistomittareilla ja lämpötilan halutussa haarukassa säilyttävillä kuljetuslaatikoilla.  

  2000-luvulla yrityksen myynnin edustajat vierailevat ammattikeittiöissä ympäri maan päivittäin. Samalla kun he myyvät Carita®-, Comple®-, Elmu®- ja foliotuotteita, he sukeltavat syvemmälle ammattikeittiön arkeen. Asiakassuhteet tiivistyvät. Erityisesti julkishallinnon keskuskeittiöiden omavalvonnan haasteet aterioiden kuljetuksen ja säilytyksen kohdalla nousivat keskusteluissa esiin. Uusia ratkaisuja tarvittiin. Ensimmäinen omavalvonnan digitaloisointi kehitettiinkin nopeasti: se keräsi lämpötilojen mittaustiedot keskusyksikön kautta yksittäiselle PC:lle ja tuotti hälytyksiä, jos mittausarvoissa oli poikkeamia. Osa mittauksista tehtiin manuaalisesti, mutta uudenlaisen toteutuksen myötä oltiin aivan uudenlaisen innovaation ja harppauksen äärellä. 

  Fredmanin tehdas Satakunnassa valmistaa Carita-kuituliinoja, foliotuotteita ja Comple-vuokia.
  Fredmanin Satakunnan tehtaalla on valmistettu ammattikeittiöiden klassikkotuotteita,
  kuten Carita®-kuituliinaa, foliotuotteita ja Comple®-vuokia, läpi vuosikymmenten.


  2010-2020 syventää vastuullisuutta ja vie ammattikeittiöt digitalisaation ja automaation aikaan 

  2010 päivänvalon näki ensimmäinen omavalvonnan pilvipalvelu, joka toteutettiin yhdessä yhteistyökumppanin kanssa. Siihen kuului 3G-verkossa toimiva käsipääte ja automaatiolähettimiä esimerkiksi kylmiöihin, pakastimiin ja astianpesukoneisiin. Dataa kerättiin useista kriittisistä toiminnoista asiakkaan omaan tietokantaan. Omavalvonta alkoi automatisoitua systemaattisemmin. 

  2010-luvulla sillosella Fredmanilla otetaan uusi askel entistä tiukemman elintarviketurvallisuuden suuntaan. Rauman tehtaalla valmistettavan tuotevalikoiman, eli erilaisten kontaktimateriaalien elintarviketurvallisuus testataan ja todennetaan riippumattomissa, akkreditoiduissa laboratorioissa.  Tämä on tärkeäksi koettu vaihe kohti läpinäkyvämpää, vastuullisempaa ja turvallisempaa elintarvikemateriaalien tuotantoa. Ammattikeittiöt voivat luottaa tuotteiden turvallisuuteen elintarvikekäytössä. 

  2015 näyttää lisää uusia suuntia. Yrityksessä päätetään luopua kertakäyttöastioista. Muutos on suuri, mutta se ohjaa toimintaa entistä enemmän vastuullisuutta kohti. Julkishallinnon omavalvonnan automatisoinnin projekteista alkaa muovautua innovatiivinen, digitaalinen palvelu yksityisille food service -toimijoille ja ravintoloille. 

  2016 lanseeraa ratkaisun ammattikeittiöiden omavalvonnan mittausten ylityöllistävään haasteeseen. Fredman Pro on markkinoiden ensimmäinen mobiilisovellus, joka automatisoi ja digitalisoi omavalvontaa tavalla, jota monen ammattilaisen oli aluksi vaikea uskoa todeksi. Käsipäätteet jäivät historiaan ja tilalle tuli langaton Bluetooth-teknologia, jonka avulla voitiin automatisoida merkittävä osa omavalvonnan mittauksista. Samalla päivittäisten tehtävien suorittaminen tehostui ja voitiin käynnistää systemaattinen hävikinseuranta. Hävikin noustua agendalle kansainvälisenä jättiongelmana taistossa ilmastonmuutosta vastaan, Fredman Pro oli täydellisen ajankohtainen. Se löytää seuraavien vuosien aikana tiensä useampaan tuhanteen  ammattikeittiöön Suomessa. 

  Fredman Pro oli markkinoiden ensimmäinen omavalvonnan digitaalinen ratkaisu.
  Fredman Pro oli aivan uudenlainen mobiiliratkaisu ammattikeittiöiden omavalvonnan
  ylityöllistävään haasteeseen. Sen oheislaitteilla voitiin automatisoida merkittävä osa
  omavalvonnan mittauksista.

  2018 käynnistää Fredmanin merkittävän vastuullisuusprojektin. Yritys sitoutuu kovaan tavoitteeseen, jonka myötä kaikki sen tuotteet ovat kierrätettäviä ja uusiutuvista materiaaleista valmistettuja vuoteen 2030 mennessä. Ammattilaiset arvostavat Fredmanin vastuullisia elintarvikkeiden pakkausratkaisuja: valikoimassa on muun muassa innovatiivisia, biohajoavia ja kierrätettäviä kartonkiratkaisuja esimerkiksi ravintoloiden take away -tarjontaan. Näitä räätälöidään suurasiakkaiden tarpeisiin. 
   

  2020-luku nostaa ruokaturvallisuuden ja ruokahävikin keskiöön ennennäkemättömällä tavalla 

  2020 muuttaa ammattikeittiöiden toimintaa pysyvästi. Koronapandemian myötä take awayn kysyntä räjähtää ja samalla se herättää kysymyksiä ruokaturvallisuudesta. Epävarmat ajat koko food service -alalla haastavat toimijoita taloudellisesti ja samalla ruokahävikin vähentäminen ja hallinta on kriittistä. Fredmanin mittavat investoinnit foodtech-palvelukehitykseen synnyttävät uuden innovaation: digitaaliseen ammattikeittiön johtamiseen lanseerataan Chefstein®-palvelu.  

  Fredmanin Chefstein helpottaa ammattikeittiön arkea automaatiolla ja erilaisilla mittauksilla.
  Chefstein® vie ammattikeittiöt digiaikaan edistämällä ruokaturvallisuutta, omavalvontaa
  ja ruokahävikkiä minimoimalla.

  Mobiililaitteilla käytettävä Chefstein®-palvelu vie edeltäjänsä Fredman Pro:n logiikan pidemmälle. Entistä kehittyneemmällä automaatiolla se edistää ammattikeittiöiden ruokaturvallisuutta ja omavalvontaa sekä minimoi ruokahävikkiä. Yksittäisiin toimijoihin ja ketjuihin skaalautuva Chefstein®-palvelu tehostaa keittiöiden toimintaa ja auttaa niitä toimimaan vastuullisesti omien vastuullisuustavoitteidensa mukaan.  

  Edeltäjäänsä verrattuna Chefstein® edustaa myös uudenlaista älykkyyttä. Se auttaa alan yrityksiä hyödyntämään palvelun keräämää dataa liiketoiminnan tärkeissä päätöksissä uudella tavalla. Käynnistyy projekti, jonka myötä tuhannet Fredman Pro:ta käyttäneet yritykset pääsevät hyödyntämään Chefstein®-palvelun uusia innovaatioita samalla kun monet oman alansa edelläkävijäyritykset, kuten Naughty BRGR, Taco Bell ja ISS Fero, siirtyvät omaan digiaikaansa sen kautta.  

  2021 Rauman tehtaan katolle pystytetään Satakunnan alueen yksi merkittävimmistä aurinkovoimaloista. Chefstein®-palvelun automaatio saa asiakkaiden lisäksi kiitosta muun muassa omavalvonnan auditointeja suorittavilta terveysviranomaisilta. Parempaa dataa on helposti saatavilla viranomaisten omien käyttäjätunnusten kautta, samalla kun keittiöhenkilökunta voi keskittyä paremmin muuhun kuin mittauksiin.  

  Fredmanin tehtaan aurinkopaneelit Satakunnassa.
  Fredmanin Satakunnan tehtaan katolla on yksi alueen merkittävimmistä aurinkovoimaloista.

  2022 käynnistyy kansainvälisissä merkeissä. Chefstein®-palvelu saavuttaa Ruotsin ammattikeittiöt ja ensimmäiset sopimukset solmitaan ruotsalaisten asiakkaiden kanssa. Erilaisten vastuullisten elintarvikepakkausten räätälöintiprojektit jatkuvat, samalla kun yhä vastuullisempia, ruokaturvallisuutta ylläpitäviä ratkaisuja tuotteisiin ja palveluihin kehitellään Fredmanin innovaatiotiimeissä.  

  25 vuoden vaiheikkaan yrityshistoriansa aikana perheyritys Fredman on kehittänyt useita keittiöklassikoita. Näiden asema kotimaisina, vastuullisina ammattilaistuotteina on vankkumaton. Alkuaikojen paperijalosteista voidaan ajatella syntyneen ammattikeittiön käyttämän paperin ja kynän digitaalinen korvaaja sekä omavalvonnan automatisoija ja mullistaja, Chefstein®.  

  Fredmanin tulevaisuus näyttää vähintäänkin valoisalta. Nopea muutoksiin sopeutuminen on osa yrityksen luonnetta. Sen vahvuus on myös tahto ja osaaminen kehittää ratkaisuja, jotka vievät koko alaa kohti vastuullisempaa – ja samalla tehokkaampaa ja kannattavampaa – tapaa toimia. 

  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit Selvitimme kesäjuhlien kahvipöytätarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä herkkuja...

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas Wickström on nimitetty Fredmanin hallituksen jäseneksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta...

  Lue lisää