Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Fredman
 • Nitriilikäsineet vs vinyylikäsineet: näin valitset vastuullisemman 

  Ravintola-alan ammattilaisten yksi käytetyimpiä työvälineitä ovat kertakäyttöiset hanskat. Monella on selkeä, oma preferenssi nitriili- tai vinyylihanskojen välillä. Jos vertailua tehdään vastuullisuuden näkökulmasta, mihin vaaka kallistuu? 

  Osa keittiöammattilaisista käyttää mieluummin nitriilikäsineitä kuin vinyylikäsineitä. Moni kokee niiden olevan iholle hellävaraisempia sekä paremmin toimivia tarkkuutta vaativissa tehtävissä. 

  Fredmanilla käsineisiin, osana koko tuotevalikoimaamme, kohdistuu myös vastuullisuuden kriittinen valokiila. Vastuullisuusvisiomme mukaan vuoteen 2030 mennessä kaikki tuotteemme ovat kierrätettäviä ja valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.  

  Työtä tällä saralla vielä riittää, mutta siitäkin huolimatta kannustamme keittiöammattilaisia ja kotikokkeja tekemään vastuullisempia valintoja keittiöissään jo nyt.   

  Käsineiden materiaalien vastuullisuutta tarkasteltaessa vaaka kallistuu niin ikään myös nitriilikäsineiden puolelle. Pieneltä tuntuva valinta voikin olla suuri vastuullisuusteko. Etenkin, kun ammattikeittiössä käsineitä kuluu merkittävä määrä. 

  Valintaa tehdessä on tietenkin olennaista myös varmistaa, että käsineet soveltuvat käsiteltäville raaka-aineille. Tiettyjen aineiden kanssa kosketuksiin joutuessaan esimerkiksi vinyylikäsineet saattavat aiheuttaa haittoja terveydelle.  

  Tässä lyhyt vertailu nitriili- ja vinyylikäsineistä.  

  Materiaalit ja turvallisuus 

  Vinyylikäsineet: useimmiten värittömät vinyylikäsineet valmistetaan PVC-muovista. Vinyylikäsineitä valitessa varmista, että ne eivät sisällä muovin pehmentiminä yleisesti käytettyjä ftalaatteja. Ftalaatit on tutkimuksissa yhdistetty terveydelle haitallisiksi, niin sanotuiksi hormonihäiriköiksi. Fredmanin vinyylikäsineet ovat ftalaatittomia. 

  Käytössä vinyylikäsineet

  Nitriilikäsineet: värilliset nitriilikäsineet valmistetaan nitriilistä, joka on synteettistä kumia. Materiaalina se on turvallinen valinta ammattikeittiöön; nitriilikäsineet eivät sisällä ftalaatteja tai muita haitallisia pehmentimiä. Nitriilikäsineet eivät myöskään sisällä joillekin allergisia reaktioita aiheuttavaa lateksia. Fredmanin nitriilikäsineet ovat tyylikkään mustat.  

  Kierrätettävyys 

  Vinyylikäsineet: PVC-muovipakkaukset voi nykyään kierrättää muovijätteeseen. Vinyylikäsineet sen sijaan lajitellaan sekajätteeseen.

  Nitriilikäsineet: lajitellaan energiajätteeseen. Niitä ei tarvitse puhdistaa tai kuivata. Energiajätettä voimalaitoksella polttamalla tuotetaan lämpöä ja sähköä. 

  Käyttökohteet 

  Vinyylikäsineet: siivous ja useiden elintarvikkeiden käsittely. Rasvaisia tai alkoholia sisältäviä elintarvikkeita ei tule käsitellä lainkaan vinyylikäsineillä kemikaalien erittymisriskin vuoksi, vaikka ne olisivat Fredmanin vinyylikäsineiden tapaan ftalaatittomia. 

  Nitriilikäsineet: siivous ja kaikkien elintarvikkeiden käsittely. Käyttö on turvallista myös rasvaisia raaka-aineita tai alkoholia sisältäviä elintarvikkeita käsiteltäessä. 
   

  Käyttöominaisuudet 

  Vinyylikäsineet: helppo pukea, väljempi istuvuus (saattaa monille tuntua jopa liian väljältä, etenkin ranteen kohdalta). Kestävyydeltään lyhytkäyttöisemmät kuin nitriilikäsineet. Värittömien vinyylikäsineiden rikkoutuessa irronneet palat vaikea huomata ja poistaa elintarvikkeista.  
   
  Nitriilikäsineet: helppo pukea, napakka istuvuus ja miellyttävä tuntuma käsille. Hyvä kestävyys ja käsittelytuntuma. Ei allergisoiva. Käsineiden rikkoutuessa mustat palat on helppo huomata elintarvikkeissa ja poistaa. 

  Fredmanin nitriilihanskoja on koossa: S, M, L ja XL.

  Yhteenvetona voidaan todeta nitriilikäsineiden olevan vastuullisempi valinta.  
   
  Nitriilikäsineet kestävät pidempään, ne ovat monikäyttöisempiä, niiden materiaali on ympäristö- ja ihmisystävällisempää ja niiden hävittäminen energiajätteeseen suoraan käytöstä kierrättämällä on tehokkaampaa. Lisäksi ruokaturvallisuuden riskit ovat nitriilissä kontaktimateriaalina pienemmät.  
   

  Lue lisää suojakäsineiden käytöstä Ruokaviraston sivuilta. 
  Vinkkejä kontaktimateriaalien turvallisuusvaatimusten täyttämiseen Kespron blogista  

  Joulukuussa vertailemme yleisemmin käytettyä muovista paistopussia paperiseen paistopussiin vastuullisuuden näkökulmasta. 

  Fredmanin Rauman tehtaanjohtajaksi Veli-Pekka Salonen

  Veli-Pekka Salonen (43, insinööri) on nimitetty kotimaisen perheyritys Fredmanin Rauman tehtaanjohtajaksi 5.3. alkaen. Salonen siirtyy Fredmanille kiertotalousyhtiö Soilfood Oy:stä. Salonen...

  Lue lisää
  Tervetuloa mukaan kehittämään Fredmanin vastuullisuustyötä

  Vastuullinen toiminta on tärkeä ja olennainen osa Fredmanin liiketoimintaa ja johtamista. Vastuullisuustyötämme ohjaa vastuullisuusohjelma, jota olemme nyt päivittämässä olennaisuusanalyysiin nojautuen....

  Lue lisää