Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Fredman
 • Kotikokeille
 • Muovi vs kartonki vs alumiinifolio: pakkausmateriaalien monimutkainen vastuullisuus

  Fredman Groupin tuotekehitystä ohjaa vastuullisuusvisiomme: vuonna 2030 kaikki tuotteemme ovat valmistettu uusiutuvista raaka-aineista ja ne ovat kierrätettäviä. Tällä hetkellä tuotteistamme n. 80 % on kierrätettäviä ja lähes puolet täysin visiomme mukaisia

  Tehtävää siis riittää vielä.

  Uusien, ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen löytäminen nykyisten korvaajana ei aina ole niin helppoa, eikä etenkään mustavalkoista.

  Uusi materiaali ei välttämättä ole kokonaisuutena vastuullisempi

  Uudet vaihtoehdot eivät saa tuoda tullessaan uusia haasteita tuotteiden käyttötilanteisiin koti- ja ammattikeittiöissä.

  Kaikkea ei voi vaihtaa esimerkiksi kartonkiin tai muuhun biohajoavaan materiaaliin, ainakaan vielä. Joillain tuotteilla on siksi vielä paikkansa, kuten ruokahävikkiä estävällä Elmu®-kelmulla ja kuumuutta ja grillausta kestävillä foliotuotteilla.

  Keskikokoisena jalostustoimijana lähes kaikki tuotekehityksemme tapahtuu yhteistyössä raaka-ainetoimittajiemme kanssa. Tässä auttavat pitkät, hyvin toimivat suhteet ja kotimaiset verkostot. Meille on tärkeää edistää suomalaista työtä ja suosia kotimaista myös materiaalihankinnoissa. Päätuotteidemme raaka-aineista ainoastaan kahvinsuodatinpaperi ja alumiinifolio tulevat kotimaan ulkopuolelta. Näitä ei kotimaisilla valmistajilla olekaan tarjota.

  Muutos on hidasta ja vastuullisuuden arviointi kuluttajalle haastavaa

  Pakkausmateriaalien markkina on valtava, globaali verkosto. Vaikka kestävän kehityksen megatrendi on ollut pinnalla jo pitkään, uusien ja aidosti vastuullisten, nykymarkkinaa mullistavien materiaalien markkinoille tulo tuntuu hitaalta ja jopa vaivalloiselta.

  Uudet materiaalit ovat myös usein iteraatioita vanhoista. Esimerkiksi niin sanotut biomuovit ovat joko eriasteisia sekoituksia neitseellistä ja biopohjaista muovia, täysin biopohjaisia, tai ne sisältävät osuuksia kierrätettyä muovia. Niiden biohajoavuus vaihtelee. Alalla odotellaan siis vielä täysin uudenlaisia innovaatioita vaihtoehtona muoveille.

  Termistö ei myöskään ole vakiintunutta tai standardisoitua, joten kuluttajan on vaikea arvioida, kuinka vihreä tai ympäristöystävällinen tuote lopulta on. Fredmanin vihreissä pakkauksissa myytävät tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, pääosin valmistettu uusiutuvista raaka-aineista ja ne ovat kierrätettäviä.

  Ruokaturvallisuus pidetään tinkimättömänä

  Materiaalin ympäristövaikutusten arvioinnin tulisikin olla keskeisessä asemassa, kun pohditaan vaikkapa lainsäädännön kiemuroita tai ihan omia arkisia valintoja ruokakaupan hyllyjen välissä.

  Muovi on näennäisesti helppo syntipukki. Mutta jos lasketaan mukaan sen valmistuksen päästöjen lisäksi kierrätyskelpoisuus ja muokkautuvuus sekä sen kyky pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä ja vähentää hävikkiä, muovimateriaalin koko elinkaaren mittainen analyysi voikin näyttää ihan toiselta, vähemmän ”syntiseltä”.

  Alumiinifolio puolustaa myös paikkaansa Fredmanin valikoimissa toistaiseksi ylittämättömällä lämmönkestollaan. Kannustammekin kumppaneitamme kehittämään innovaatioita, jotka mahdollistaisivat vähemmän kuormittavien kartonkimateriaalien grillikäytön.

  Fredmanin tuotekehitys kulminoituu aina elintarviketurvallisuuteen. Tuotteitamme käytetään keittiöissä, joissa valmistetaan sadoille, jopa tuhansille ihmisille ruokaa. Materiaalista riippumatta varmistamme, että tuotteemme soveltuvat suunniteltuihin käyttöolosuhteisiin ja että ruoan ominaisuudet säilyvät muuttumattomina eivätkä ne aiheuta haittaa ruoan nauttijan terveydelle.


  Marju Vroman
  Vastuullisuus- ja laatujohtaja, Fredman

  Marju Vroman on vastuullisuuden, laadun ja liiketoiminnan kehittämisen asiantuntija, joka on työskennellyt Fredmanilla useamman vuoden ajan erilaisissa johtotehtävissä. Työssään Marju nauttii siitä, että hän pääsee työskentelemään laajasti sisäisten ja ulkoisten sidosryhmiemme kanssa varmistaakseen laadukkaat, kestävät ratkaisut ja jatkuvan kehityksen. Kemiantekniikan DI:nä vastuulliset raaka-aineet ja Fredman-tuotteiden elintarviketurvallisuudesta huolehtiminen ovat lähellä hänen sydäntään.  

  Marju Vroman LinkedInissä

  2.11.2022

  Fredman ja Finnair kehittivät uudet ateriavuoat lentomatkailun vaativiin olosuhteisiin

  Haasteesta innostuneena Fredman tarttui tilaisuuteen auttaa Finnairia kunnianhimoisessa tavoitteessaan puolittaa kertakäyttömuovin käyttö neljässä vuodessa. Läheisessä yhteistyössä Finnair Kitchenin tiimin kanssa...

  Lue lisää
  Fredmanin vastuullisuuskatsaus 2023 on julkaistu: Toiminnan kehittämistä ja onnistumisia epävarmassa ajassa

  Fredman Group Oy:n vastuullisuuskatsaus viime vuodelta on julkaistu. Katsaus kertoo Fredmanin vastuullisuustyöstä, -teoista ja -tavoitteista. ”Vuosi 2023 voidaan sanoa olleen...

  Lue lisää