Kategoria

 • Fredman
 • Kotikokeille
 • Viisi vinkkiä hävikinvähentämiseen

  Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 12.–18.9. Haastavasta taloustilanteesta huolimatta suomalaiset kotitaloudet heittävät tänäkin vuonna ruokaa roskiin 120–160 miljoonaa kiloa. Jokaisen suomalaisen lompakkoa hävikki verottaa 125 euroa. Nelihenkisen perheen roskiin heittämä ruoka kaventaa kukkaroa yhteensä noin 500 eurolla vuodessa. Kallistuva ruoka tekee toisen 500 euron loven perheiden talouteen. Ruoan hintojen nousu ja ruokahävikin yhteisvaikutus on 1000 euroa.

  Ruoan hintaan on hankala vaikuttaa, mutta tänä vuonna 50 vuotta täyttävällä Elmukelmulla hävikkiä saa helposti pienennettyä. Kelmun ansiosta ruoat säilyvät syötävänä pidempään. Lisäksi sen avulla voi valmistaa niin uppomunat kuin kypsentää lihatkin. Listasimme kelmun käyttöön viisi näppärää vinkkiä, joiden avulla säästyy myös rahaa.

  Ruoan hinnan korotuksien arvioidaan kurittavan kuluttajan kukkaroa tänä vuonna 500 eurolla. Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan hinnat jatkavat nousuaan kahvin ja vihannesten lisäksi myös maito- ja lihatuotteissa.

  – Kun 500 eurolla kasvavaan kauppalaskuun lisätään kotitalouksien 500 euron arvoinen vuotuinen ruokahävikki, on nelihenkisellä perheellä äkkiä 1000 euroa vähemmän rahaa käytettävissään. Ruoan hintaan on vaikea vaikuttaa, mutta hävikkiin ei, sanoo keittiötuotteistaan, kuten Elmukelmusta ja pakasterasioista, tunnetun kotimaisen Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

  Luken arvion mukaan kotitaloudet heittävät ostamastaan ruoasta roskiin joka vuosi 6 prosenttia. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa noin kaksi kiloa roskiin heitettyä syötävää viikossa.

  Kotitaloudet heittävät roskiin eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Seuraavaksi eniten hassataan kahvia. 15 prosenttia kotien hävikistä on keitettyä kahvia. Myös leipää päätyy turhan usein jätteeseen.  

  – Kahvi on kallistunut tämä vuonna liki 50 prosentilla. Se, että kahvia keitetään juojien mukaan, eikä summamutikassa ylen määrin viemäriin kaadettavaksi, on jo merkittävä säästö, Parkkinen muistuttaa.

  Kelmu on keittiön moniottelija

  Tuorekelmu, joka tunnetaan nykyään jo yleisesti elmukelmuna, on hävikinvähentämistalkoissa lyömätön apuri. Elintarvikemuovista nimensä saanut aito Elmukelmu täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Kelmu suojaa ruokia ja parantaa niiden säilyvyyttä.

  Elmukelmu pidentää hedelmien käyttöikää

  – Muovikääre suojaa kaasuja, kosteutta ja valoa vastaan. Esimerkiksi vihannesten ja hedelmien käyttöikä pitenee, kun käärit puolikkaat sitruunat, kurkut ja sipulit kelmuun odottamaan seuraavaa käyttökertaa, Parkkinen sanoo ja jatkaa:

  – Kelmu kestää pakastamisen ja kuumuutta ainakin 100 asteeseen saakka. Kelmupussissa voi valmistaa uppomunan ja lihan sous vide- eli vakuumikypsennysmenetelmällä. 

  Uppomunan valmistuksessa kelmu asetellaan kuppiin ja muna rikotaan kelmun sisään. Kelmupussi suljetaan narulla ja kypsennetään sen jälkeen kiehuvassa vedessä kattilassa nelisen minuuttia.  Sous vide-kypsennyksessä liha kääräistään kelmuun ja kypsennetään vesihauteessa.

  Perunoiden kuoret voi käyttää

  EU:n tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Luonnonvarakeskuksen mukaan selkeästi yleisin syy ruoan poisheittämiseen on ruoan pilaantuminen. Myös lautaselle jäävät tähteet, ruoan valmistaminen liian suuria määriä ja haluttomuus syödä samaa ruokaa uudelleen ovat yleisiä syitä sille, että ruoka päätyy roskiin. Lisäksi moni kotikokkaaja heittää turhaan pois parasta ennen -elintarvikkeita heti päiväyksen umpeuduttua. Myös suunnittelemattomuus, arjen tilanteiden muutokset ja keittiötaitojen ja viitseliäisyyden heikkeneminen lisäävät hävikkiä.

  – Hävikin vähentäminen ei ole salatiedettä. Esimerkiksi jäteastiaan usein päätyvät perunoiden ja juuresten kuoret voisi mainiosti käyttää tai jättää perunat, lantut ja omenat kokonaan kuorimatta. Perunan kuoriminen vähentää kuitupitoisuutta ja muun muassa verenpainetta alentavaa kaliumin määrää, Parkkinen sanoo ja jatkaa:

  ­— Ennakoimalla tarvittavan ruoan määrän ja ylijäävän ruoan jatkokäytön pääsee jo pitkälle. Hävikinvähentäjät-tuotteilla annat tähteille jatkoaikaa. Esimerkiksi pakastus on oiva tapa vähentää ruokahävikkiä, Parkkinen vinkkaa.

  Kaikki irti kelmusta keittiössä – 5 rahanarvoista vinkkiä

  1. Kääri puolikkaat vihannekset ja hedelmät kelmuun. Vihannesten ja hedelmien käyttöikä pitenee, kun leikkauspinta on suojattu. Jos esimerkiksi banaanin pään käärii kelmuun, kypsymisprosessi pysähtyy. Muovi estää etyleenikaasun muodostumisen, ja banaani säilyy syötävänä kauemmin.

  2. Kirjaa päivämäärät. Kääri syömistä odottavat ruoat kelmuun ja kirjaa päälle päivämäärä. Näin ei tarvitse muistella, miltä päivältä ruoka on peräisin.

  3. Leivo leivonnaisia ja leipää. Leipomalla itse tarvitsemasi määrän säästät, kun leivot. Kelmua voi käyttää kaulimisen apuna. Se estää taikinaa tarttumasta kaulimeen.

  4. Varmista, ettei jäätelö kovetu pilalle. Avatussa pakkauksessa jäätelön pinnalle muodostuu kiteitä. Kun jäätelöpakkauksen kääräisee kelmuun, rakenne säilyy hyvänä ja jäätelö syömäkelpoisena.

  5. Poista viinikorkin muruset. Jos viiniin joutuu korkin palasia, kaada viini karahviin ja lisää sekaan pallo rypistettyä kelmua. Kelmupallo kerää korkin palaset, eikä viini jää korkkipalojen takia juomatta.
  Kysely: kesäjuhlien kahvipöydän suosikkitarjoilujen ykköstilan vei mansikkakermakakku

  Kahvipöydässä eniten houkuttavat kakut, vähiten pikkuleivät, pullat ja kakkutikkarit.

  Lue lisää
  Niklas Wickström Fredmanin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

  Niklas on toiminut suomalaisen pääomasijoitusyhtiön Korona Invest Oy:n sijoitusjohtajana vuodesta 2017 lähtien. Korona Investin ja Fredman Groupin välinen kauppa toteutui...

  Lue lisää