Kategoria
Kohti Bocuse d’Or -finaalia: miten Johan Kurkela tiimeineen valmistautuu jo nyt?
Viime syksyn Bocuse d’Or Euroopan finaalin jälkeen alkoi Suomen tiimin valmistautuminen tammikuun 2023 suureen koko maailman Bocuse d’Or -finaaliin. Konseptia ja tekemistä hiotaan jo huippuunsa, vaikka kilpailussa käytettävistä raaka-aineista ei ole vielä tietoakaan.
Kokki Johan Kurkelan ajatukset ovat olleet maailman arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Or:in tammikuun 2023 finaalissa jo kuukausia. Hän, assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner, suoriutui jatkoon vaativan kilpailun Euroopan osakilpailussa maaliskuussa Suomen edustajana.
Jututimme Johania saadaksemme selville, käyttikö hän kesälomansakin kokkaamiseen ja paljonko perunaa hän söi. Halusimme erityisesti myös ymmärtää, miten Suomen tiimi valmistautuu finaaliin tässä vaiheessa, kun tehtävissä käytettävistä raaka-aineistakaan ei ole vielä mitään tietoa.
Fredman: Mitä teit Bocuse d’Or:in Euroopan finaalin jälkeen viime keväänä? Otitko etäisyyttä koko kilpailuun vai jatkuiko konseptin hiominen heti?
Johan: Muutaman päivän hengähtämisen jälkeen otettiin heti kisan purku tiimin kesken. Epäkohtien läpikäynti ja konseptin hiominen käynnistyi kyllä heti siinä. Voi sanoa, että ollaan tartuttu tuumasta toimeen jo tuolloin. Kesällä kuitenkin rentouduin kunnolla lomailemalla.
Fredman: Sinut yhdistettiin vahvasti perunaan Euroopan finaalin lautasannoksesi ansiosta. Söitkö paljon uutta perunaa viime kesänä? Mikä on suosikkitapasi valmistaa perunaa?
Johan: Kesällä en tehnyt paljonkaan perunaruokia, pari kertaa keittelin uusia perunoita. Olen yllättävän huono tekemään sesonkiruokia omalla ajallani. Ehkä siksi, kun olen koko ajan töissä niiden äärellä.
Yleisesti tykkään eniten mahdollisimman helpoista ja yksinkertaisista ruoista, sen mukaan mitä lompakko antaa myöden. Perunan valmistamisessa tunteita itsessäni herää eniten, kun sen vain keittää hyvin maustetussa maustevedessä. Ei tarvita kuin kattila, vettä ja sesongin mausteita. Sopiva kypsentäminen ja sen jälkeen vetäytyminen, siitä se ylivoimaisesti paras maku tulee.
Itselleni näin perunaa valmistettaessa tulee mieleen jo lapsuudesta tuttu uuden perunan hyvä maku. Nämä ovat mielipidejuttuja, jotka usein liittyvät siihen mikä on itselle tuttua.
Fredman: Kesä on takana ja vasta tämän kuun lopussa julkistetaan Bocuse d’Or -finaalin raaka-aineita. Miten olette harjoitelleet ja orientoituneet ilman tätä tietoa?
Johan: Nyt työn alla on valmiiden lisukeaihioden luominen. Tavoitteena on, että meillä olisi valmis repertuaari, mistä voisimme tehtävässä annettavan raaka-aineen perusteella helposti valita meidän tuotteeseen sopiva aihio.
Oman visuaalisen ruokaidentiteetin vahvistaminen jatkuu. Pohdimme tarkemmin esimerkiksi, että millaista muotoilua ja ideologiaa on meidän cup-teeman ja tekemisen taustalla, mikä on se konsepti, jonka sisään kaikki astuu.
Kaikkea ideoidaan yhdessä. Tiimiin on itse asiassa saatu vähän vahvistustakin, lisää suomalaista osaamista.
Fredman: Mistä tiiminne ruokaidentiteetin tai Johan Kurkelan tyylin erottaa?
Johan: Kyllä oma tyyli alkaa kisaamisen myötä näkyä. Kun tuotteita on voinut kehittää, huomaa että sehän on ihan oman näköistä. Omasta tyylistä tulee mieleen sanat “streamlined” ja “orgaanisuus”.
Visuaalinen puoli siinä otetaan luonnosta, esimerkiksi joku muoto mitä halutaan korostaa. Se tuodaan esiin graafisemmin ja jopa liioitellusti jollain tietyllä tekniikalla. Yhteys alkuperäiseen tuotteeseen ei kuitenkaan saa kadota, esimerkiksi kaalin pitää näyttää kaalilta. Sen pitää näyttää luonnolliselta ruoalta, ei väkisin johonkin muotoon väännetyltä.
Fredman: Kisakausi maaliskuun Euroopan osakilpailusta ensi vuoden tammikuun Bocuse d’Or -finaaliin on pitkä. Mistä ammennat intoa ja motivaatiota panostaa täysillä?
Johan: Se tietenkin piristää ja lisää intoa, kun saa kehua ja kommenttia, että ollaan oikeilla jäljillä. Motivaatio kuitenkin kumpuaa halusta voittaa koko titteli. Siitä se lähtee.
Ideaalitilanne tietysti olisi, että kerralla menee nappiin, mutta todellisuudessa tekemistä pitää kehittää järjestelmällisesti, eikä tyytyä liian vähään, eikä tehdä kompromisseja. Ainakaan liikaa. Sitä vaan tekee kaikkensa, koska itsellehän tässä ollaan vastuussa.
Fredman: Onko mielessäsi jotain, mitä kisasuorituksessanne pitää erityisesti hienosäätää ennen Lyonin finaalia?
Johan: Yksinkertaisesti kaikki pitää tehdä vähän paremmin. Kaikki meni ihan hyvin, mutta vähän voi parantaa kautta linjan. Pienistä pisaroista tulee isoja puroja. Pienillä parannuksilla kokonaisuus näyttää eheämmältä ja viimeistellymmältä.
Kisatilanteessa [Euroopan osakilpailussa] meillä oli kuitenkin Ainon kanssa hemmetin hauskaa. Hymyä riitti viisi ja puoli tuntia. Kokemus oli siis miellyttävä, vaikka tulos ei niin sitä ollutkaan. Mutta tuomio tulee, se pitää niellä ja sitten vain jatkaa.
Seuraa Suomen tiimin matkaa kohti Bocuse d’Or -finaalia verkkosivuillamme ja Instagram-tileillä @bocusedorfinland & @fredmanfin. Jaa oma Bocuse d’Or -hetkesi aihetunnisteella #bocusedorfinland.
Lue myös:
Bocuse d’Or -kokki Johan Kurkela: ”Ravintola-alan pitää muuttua”
Suomen Bocuse d’Or -edustaja, Johan Kurkela, inspiroituu juuri nyt perunasta
Kokki sinä olet tähti – Fredman tukee Johan Kurkelan matkaa Bocuse d’Or-kilpailussa
Fredmanin ilmastotavoitteet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa
Kansainvälinen Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt Fredman Group Oy:n lyhyen aikavälin päästövähennystavoitteet.
Lue lisääKysely: Yli puolet suomalaisista aikoo yksinkertaistaa joulua ja käyttää aiempaa vähemmän rahaa
Eniten stressiä aiheuttavat joulun taloudelliset kustannukset. Sen sijaan perhe ja ruoanlaitto hermostuttaa vain joka viidettä suomalaista.
Lue lisää