Kategoria
Fredman laski hiilijalanjälkensä – peräti 99,93 % päästöistämme syntyy muualla kuin omalla tehtaallamme
Julkaistu 12.12.2024
Kartoitimme toiminnastamme aiheutuvat ilmastopäästöt laskemalla Fredman Groupin hiilijalanjäljen. Laskennassa otettiin kattavasti huomioon sekä tuotteiden valmistuksesta tehtaallamme syntyvät päästöt (scope 1 ja scope 2) että koko arvoketjun päästöt, eli esimerkiksi raaka-aineiden ja kuljetusten osuus (scope 3).
Hiilijalanjälkemme on 25 018,99 t CO2e, mikä vastaa noin 2 500 keskivertosuomalaisen vuotuisia päästöjä. Päästöistämme peräti 99,93 % aiheutuu arvoketjun epäsuorista päästöistä – erityisesti ostetuista tuotteista ja palveluista, kuljetuksista ja myytyjen tuotteiden käytöstä poistamisesta. Selvästi eniten päästöjä tuli raaka-aineiden hankinnasta.
Raaka-ainehankinnat ovat meillä suuret, mikä on tyypillistä jalostusteollisuudelle. Alumiini yksittäisenä raaka-aineena aiheuttaa eniten päästöjä. Alumiini on suosittu pakkausmateriaali mm. elintarvikkeille, koska se tarjoaa täydellisen suojan pitäen tuotteen turvassa bakteerikontaminaatiolta, hapettumiselta, kosteudelta ja valolta. Osana tuotekehitystämme olemme selvittäneet, olisiko alumiini korvattavissa, mutta foliotuotteille on haastavaa löytää korvaavaa materiaalia, jolla olisi alumiinin ylivertaiset ominaisuudet, Fredmanin toimitusjohtaja Per-Henrik Hagberg sanoo.
Kuvassa: Per-Henrik Hagberg kuvattuna Fredmanin Espoon toimipisteessä elokuussa 2023.
Yksi vaihtoehto folion korvaajaksi on kartonki, jonka pinnoite nykyisellään kestää 260 asteen lämpöä tunnin ajan. Haasteena ovat esimerkiksi on grillaus ja avotulet, joissa lämpötiloja ei voi kontrolloida.
Fredmanin tavoitteena on, että kaikki tuotteemme olisivat kierrätettäviä ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vuoteen 2030 mennessä.
Jo nyt suurin osa tuotteistamme on kierrätyskelpoisia – ja myös alumiinia voidaan, ainakin periaatteessa, kierrättää lähes rajattomasti. On arvioitu, että kaikesta tähän mennessä valmistetusta alumiinista vielä 75 % on käytössä maailmanlaajuisesti. Suomessa metallit kiertävät hyvin ja kannustammekin ruoanlaittajia laittamaan alumiinivuoat ja -foliot käytön jälkeen metallinkeräykseen, Hagberg sanoo.
Oman toiminnan päästöt ovat pienet
Oman toimintamme suorat päästöt sekä ostetun energian synnyttämät päästöt ovat pienet, yhteensä vain 0,07 % kokonaispäästöistä, eli 15, 48 t CO2e.
Kuvassa Fredmanin tehdas Raumalla
—Olemme tehneet etenkin Rauman tehtaallamme monia toimia vähentääksemme oman toiminnan vaikutuksia. Esimerkiksi jos emme olisi jo vuonna 2016 siirtynyt käyttämään 100 % uusiutuvaa sähköenergiaa, scope 2 -päästömme olisivat olleet yli 17 kertaa nykyisiä suuremmat, sanoo Hagberg ja jatkaa:
Jatkamme määrätietoisesti työtämme hiilijalanjäljen pienentämiseksi koko arvoketjussamme. Tiivis yhteistyö toimittajiemme, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa on siinä keskeisessä roolissa.
Seuraavaksi jatkamme työtä arvoketjun päästöjen vähentämiseksi muun muassa suunnittelemalla tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden asettamista.
Hiilijalanjälkemme laskenta koski vuotta 2022, ja se tehtiin Greenhouse Gas Protocol -standardien ja ohjeiden mukaisesti. Laskenta tehtiin yhteistyössä Ilmastoapu Oy:n kanssa.
GHG Protokollan mukaan päästölähteet jaetaan kolmeen sovellusalaan (scope 1-3), jotka on esitetty kuvassa 1.
Kysely: Kolme neljästä käyttää kahvinkeitintä päivittäin, kaapin perällä pölyttyy useimmiten vohvelirauta
Selvitimme, mitä kodin pienkoneita omistetaan, mitä käytetään eniten ja mitkä pölyttyvät kaapin perällä.
Lue lisääTapahtumajärjestäjä: vastuullinen ruokapakkaus vahvistaa brändiä
Tapahtumissa ruoalla on merkittävä rooli onnistuneen tapahtumaelämyksen luomisessa. Ruokien tarjoilurasialla on merkitystä osana kokonaisuutta.
Lue lisää