Kategoria

  • Ammattilaisille
  • Fredman
  • Tulevaisuuden kokkien SM: Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen Taitaja2022-voittoon intohimolla

    Miltä näyttää tulevaisuus ravintola-alalla, ammattikeittiön puolella? Jos vastauksia etsitään kokin ammattiin opiskelevien Taitaja2022-kilpailun kokkikategorian finaalista, se olisi “valoisa ja luottavainen”. Lue tuomarin, voittajakaksikon ja näiden oppilaitoksen ajatuksia kokkikilpailusta, inspiraatiosta ja alasta yleisesti.  

    Jo 34:ttä kertaa järjestetyn Taitaja-kilpailun finaalit kokosivat keväiseen Poriin eri alojen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita. Arvostetussa Taitaja-kilpailussa mitellään ammattitaidon Suomen mestaruudesta yli 50 eri lajissa. Todellinen oman alansa tulevien huippujen bongauspaikka! 

    Kokki-kategorian finaalissa toisistaan mittaa otti kahdeksan työparia. Voittajaksi selkeällä piste-erolla selviytyivät Jyväskylän Gradiassa opiskelevat kaverukset, Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen. 

    Kilpailun tuomaristoon kuului Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen. Fredmanin vastuulliset ja elintarviketurvalliset ammattikeittiötuotteet kuuluivat myös kisakeittiöiden varusteluihin.  

    Monitahoinen tuomarointi omavalvonnasta annosten makuun ja rakenteeseen 

    Taitaja2022 kilpailussa kilpailija valmistaa jälkiruokaa.
    Taitaja2022 kokkikategorian tehtävät perustuvat kokin ammattiliseen peruskoulutukseen.
    Kuva: Mika Stenroos, Sataedu / Skills Finland

    Taitajan kokki-kategoriassa kilpaillaan työpareina. Suoritettavana oli tehtäviä kokin peruskoulutukseen perustuen; sisältäen reseptiikan ja työn suunnittelun ennakkotehtävän, kirjallisen tehtävän ja erilaisia ruoanvalmistustehtäviä. 

    Ajan hengessä ruokien valmistuksen arvioinnissa painotettiin taloudellisuutta, muuttuvia tilanteita, yhteistyötä, kestävän kehityksen mukaista toimintaa sekä omavalvontaa. 

    “Tunnelma kisatilanteissa oli seesteinen, hyvinkin ammattimainen. Parit naputtivat menemään rauhassa. Lautasella näkyvä laatu tietysti paljasti mahdollisen jännityksen, mutta suurempia epäonnistumisia en nähnyt,” annosten makuja ja rakenteita makutuomarina arvioinut Ville kuvailee. Tekniikkatuomarit puolestaan seurasivat kilpailijoita keittiön puolella. 

    Ville uskoi vahvoilla olleen kokkiopiskelijat, joiden oppilaitoksissa harjoitetaan paineensietokyvyn kehittämistä. Hän piti tärkeänä myös kykyä hyödyntää tuomareiden vinkit, jotka saattoivat jopa poiketa omien opettajien huomioista.  

    Voittoisa kokkipari erottui  

    Saku Karstila Taitaja2022 kilpailun keittiössä.
    Gradiassa kokin ammattitutkintoon opiskelevat ystävykset, Saku Karstila (edessä) ja
    Lauri Tiilikainen (taustalla), olivat työpari Taitaja2022 kokkikategoriassa.
    Kuva: Mika Stenroos, Sataedu / Skills Finland


    Finaalin voittaneet Saku (17) ja Lauri (17) ystävystyivät aloittaessaan kokkiopintonsa Gradiassa. He viettävät aikaa yhdessä koulun ulkopuolellakin, usein kavereille kokkaillen. Suomen mestaruus irtosi heille pisteillä 83,44/100), jopa 11 pisteen erolla hopeaa saaneesta parista! 

    Ville kommentoi Sakun ja Laurin suoritusta:


    “Sen näki kyllä, että kilpailemista ja kelloa vastaan tekemistä on treenattu. Ei tullut mitään myöhästymisiä ja pojat saivat tyylikkäästi koko viikon maalin. Heidän vahvuutensa alkoi näkyä jo melko aikaisessa vaiheessa.” 

    Intohimo ruokaa ja kokin ammattia kohtaan yhdistää 

    Gradian kokin ammattitutkintoa suorittavat Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen voittivat Taitaja2022 kilpailun kokkikategorian.
    Kaverukset Lauri ja Saku kilpailussa ja hymyssä suin voiton jälkeen. Kuvat: Riitta Palho / Gradia

    Kiinnostus kokin työhön on herännyt molemmilla kokkiopiskelijoilla jo nuorena. Sakulla innoittajana olivat MasterChefin kaltaiset kokkiohjelmat, joista hän nautti jo pienenä. Lauria on inspiroinut hänen kokkina ja ravintola-alan yrittäjänä toiminut isänsä.  

    Molemmat saivat lopullisen kimmokkeen alalle hakeutumiseen kotitalouden tunneilta. Monipuoliset mahdollisuudet sekä oman käden jäljen näkeminen ja luovuus houkuttavat toisiinsa luottavaa kilpailijaparia alalle.  

    “Kun keittiössä on kaverina tyyppi, jonka tuntee hyvin, pystyy olemaan rennosti ja pitämään hauskaa. Kommunikointi on helppoa ja sujuvaa. Tiedämme toistemme vahvuudet. Tavoitteena on tehdä oma parhaansa,” Lauri sanoo. 

    Tuomari-Ville peräänkuuluttaakin kommunikaatiota parikilpailussa ja ammattikeittiöissä yleensäkin. “Jotkut eivät juuri jutelleet keskenään. Tekemisestä voi näin tulla vähän robottimaista ja kokonaisuus voi jäädä vajaaksi,” Ville vinkkaa.  

    Sakulle ja Laurille itselleen tuomareiden kommenteista jäi mieleen työprosessin tärkeys, mutta myös työnilo. Sen ollessa kohdallaan ruoistakin tulee hyvänmakuisia.  

    Inspiraatiota kokin työhön muilta ja itsestä 

    Saku ja Lauri hakevat inspiraatiota kokkaamiseen arvostamiensa ammattikokkien työstä, sosiaalisesta mediasta, kokkiohjelmista ja muiden maiden ruokakulttuureista.  

    Menestyksen avaimina he pitävät myös intohimoa ja aitoa kiinnostusta ruoanlaittoa kohtaan.  

    “Kun siitä nauttii, kaikki luonnistaa paremmin ja asiat tulee tehtyä ammattimaisesti. Ilman oppilaitoksen opetusta ja erityisesti valmentajien [Gradian Riitta Palho ja Timo Rasinaho], tukea, homma ei myöskään olisi onnistunut,” kertoo Saku. 

    Vastuullisuus ammattikeittiössä on luovuutta ja valintoja 

    Vastuullisuus puhuttaa ammattikeittiössä monen teeman kautta. “Kuinka vähentää ruokahävikkiä” on kenties keskeisin kysymys. Erityistä tukea opiskeluissaan tarvitsevien TaitajaPLUS-kilpailun kokkikategoriassa kilpailijoiden tuli valmistaa ratatouille niin, että hävikkiä ei synny lainkaan. Luovuuden taidonnäytteinä leikkuujätettä hyödynnettiin keittoon, kastikkeisiin ja munakkaisiin. Villen mukaan biojätettä ei syntynyt. 

    Taitaja2022 kokkituomarit valmiina aloittamaan arviointityönsä, keskellä Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.
    Kokkikategorian tuomarit valmiina aloittamaan laaja-alaisen arviointityönsä.
    Kuva: Mika Stenroos, Sataedu / Skills Finland


    Saku ja Lauri listaavat hävikin minimoimisen, raaka-aineiden taloudellisen käytön sekä kierrättämisen ja annoskoot vastuullisuusaiheiksi, joita he ammattikeittiön arjessa pohtivat. Taitajan finaalin take away -tehtävässä kilpailijat pistettiin valitsemaan vastuullisimmat take away -pakkausratkaisut. Paperiset ja kartonkiset vaihtoehdot valikoituivat lähes itsestäänselvyytenä. 

    Vahva omavalvonta on vastuullisuutta 

    Omavalvonta on vastuullisuusteema, joka esiintyi kilpailun yhtenä painotusalueena. Makutuomarin tehtävässään Ville tarkkaili sen toteutumista annosten valmistus- ja esillepanovaiheessa oikeaoppisista, hygieniaa ylläpitävistä toimintatavoista aina kliiniseen työpisteeseen asti.  

    Aiheena omavalvontaa saatetaan usein kuitenkin pitää lähinnä välttämättömänä pahana. Mitä siitä tuumaavat nuoret kokkilupaukset? 

    “Omavalvonta on tärkeää ruokaturvallisuuden, kestävän kehityksen sekä taloudellisten asioiden kannalta. Sitä voisi tehostaa ja parantaa hävikin hyödyntämisellä ja omavalvontaa uudella teknologialla kehittämällä,” sanoo Saku. Lauri komppaa ja lisää kehityslistalle myös laitetekniikan kehittämisen. 

    Vahvoina ammattikokkeina koulusta työuralle

    Lauri Tiilikainen keskittyy kokkikilpailussa.
    Lauri keskittyy kilpailutehtävään. Kuva: Mika Stenroos, Sataedu / Skills Finland

    Saku ja Lauri jatkavat kokkiopintojaan innolla jälleen syksyllä. Pian sen jälkeen koittaa ammattiin valmistautuminen. Alan haasteet ovat poikien tiedossa. 

    “Olisi hyvä saada palkat vastaamaan työn vaativuutta. Skandinaavisten huippuraaka-aineiden ja lähi- ja pientuottajien raaka-aineiden arvostetusta tulisi parantaa kansainvälisesti. Toimivat keittiötilat, vahva ammattitaito ja esimiestaidot tulisi nostaa arvoonsa,” he toteavat yksissä tuumin. 

    Gradian kokkikoulutuksessa on panostettu korkeaan pedagogiseen laatuun ja sillä on pitkät kilpailuperinteet. Opettajat Riitta ja Timo siirtävät omaa rakkauttaan lajia kohtaan opiskelijoille. He kehuvat voittajaparin oman innostuksen ja motivaation lisäksi Sakun ja Laurin luokan vahvaa, sisäistä sparrausta, joka auttoi nuoria miehiä onnistumaan. Kilpailuhenki on kova, mutta terve.  

    “Laaja-alaisuus, tiimityötaidot, yrittäjähenkisyys, työhyvinvointi ja ongelmanratkaisutaidot. Ne ovat eväitä, joilla oppilaitosten tulisi pyrkiä sytyttämään itseensä ja tulevaisuuteen luottavassa opiskelijassa palo jatkuvaan itsensä kehittämiseen,” kuvailevat Riitta ja Timo oppilaitosten ominaisuudessa omaa rooliaan. 
     

    Fredman onnittelee Sakua ja Lauria SM-kullasta! Onnea myös ravintola-alalle juuri valmistuneille ja sitä kohti opintielleen lähteville!  

    Valitse valmistaja, joka hoitaa vastuunsa pakkausjätteiden hävittämisessä

    Miten voit olla varma, että kuluttajana tai keittiöammattilaisena käyttämiesi tuotteiden valmistaja, pakkaaja tai maahantuoja hoitaa vastuunsa? Näin valitset hyvin.

    Lue lisää
    Edistystä vastuullisuustyössä – kohti uutta vastuullisuusohjelmaa 2025-2030

    Fredmanin pitkäaikainen, vahva vastuullisuustyö on uuden vaiheen äärellä. Uusi vastuullisuusohjelma tuo sille selkeämmät, innostavat tavoitteet.

    Lue lisää