Kategoria
Kysely: Uudenvuoden juhlissa juustoja himoitsevat kaikki – sipulikeittoa ei halua kukaan
Julkaistu 28.12.2023
Vuoden vaihteen juhlissa tarjoilut tehdään itse, mutta helpolla ja ilman konstailuja
Selvitimme uudenvuoden juhlien ruokatarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä ruokia he söisivät varmasti ja toisaalta, mitä eivät missään nimessä haluaisi lautaselleen ottaa. Kun haluaa, että uudenvuoden juhlat ovat menestys, kannattaa unohtaa sushit, kiusaukset, keitot ja niin racletet kuin fonduetkin. Ykkössuosikkeina ovat juustot juustoina, savulohi, sipsit, nakit ja perunasalaatti. Pihvi punaisesta lihasta ja texmex jakavat kansan kahtia: toiset haluavat, toiset eivät missään nimessä. Fredmanin joulukuussa 2023 teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista. Katso vinkit toimivan juustolautasen kokoamiseen jutun lopusta.
Uudenvuoden juhlissa tarjoilujen aatelia ovat suomalaisten mielestä juustot. Mutta ei miten tahansa tarjottuna, sillä fondueta ja raclettea ei kaipaa juuri kukaan. Juustoja ottaisi ehdottomasti 41 prosenttia kaikista Fredmanin uudenvuoden ruokakyselyyn vastanneista, mutta raclettea vain 8 prosenttia ja fondueta 9 prosenttia. Etenkin naiset pitävät juustoista. Naisista 48 prosenttia ottaisi juustoja ehdottomasti. Miesten vastaava luku on 34.
Olisiko niin, että juustolautasen kokoaminen ja makuparien suunnittelu on nyt pinnalla vähän samaan tapaan kuin viinin kanssa sopivien makujen suunnittelu. Toisaalta juustojen tarjoaminen on helppoa ja vaivatonta. Jouluna on vietetty aikaa patojen ja kattiloiden ääressä ja uutenavuotena halutaan päästä helpommalla, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman sanooja jatkaa:
– Vaivattomuuden toiveesta uutenavuotena kertonee myös se, että muutkin kyselyn kärkiruoat, kuten sipsit, savulohi ja nakit, ovat helppoa tarjottavaa. Listan häntäpäässä on kiusauksia, sipulikeitto ja kasvispelti, joiden tekeminen vaatii jo jonkun verran aikaa. Kyselyn perää pitävää sipulikeittoa haluaisi ehdottomasti syödä vain 3 prosenttia ja sitä ei ikinä söisi 61 prosenttia vastaajista.
Sushi ei maistu kesällä eikä talvella, savulohi maistuu aina
Sushi ei innosta suomalaisia uudenvuoden tarjoilupöydässä. Peräti 46 prosenttia vastaajista jättäisi sushit ottamatta. Kun Fredman selvitti kesäkuussa kesäjuhlapöydän suosikit ja inhokit, sushi oli inhokkilistan kärjessä. Suomalaisista 58 prosenttia ei ikinä ottaisi sushia kesäjuhlissa lautaselleen.
Sen sijaan savulohi on kyselyjen perusteella todellinen kansallisruoka. Sitä halutaan pöytään juhlassa kuin juhlassa. Uudenvuoden juhlissa savulohi oli toiseksi suosituin tarjottava. Sitä ottaisi ehdottomasti 38 prosenttia suomalaisista, kesäjuhlissa peräti 44 prosenttia sanoi hakevansa sitä varmasti myös lisää.
Punainen liha näyttää jakavan suomalaiset kahteen leiriin. Kyselyssä punaisesta lihasta tehdyn pihvi haluaisi ehdottomasti tai melko ehdottomasti 60 prosenttia ja vastaavasti 40 prosenttia ei missään nimessä tai ei ainakaan mielellään ottaisi pihviä. Miehet toivoivat pihvitarjoilua hieman naisia enemmän, Nyman kertoo.
Myös pitkään erilaisten suosikkilistojen kärjessä keikkunut texmex jakaa kansaa. Viidennes vastaajista (21%) ei ottaisi tacoja eikä nachoja (23%) vuoden vaihtumista vauhdittamaan. Toinen viidennes ottaisi nachoja ja tacoja ehdottomasti.
Uudenvuoden juhlien top 5 suosikit – Tätä ottaisin ehdottomasti
- juustot
- savulohi
- sipsit
- nakit
- perunasalaatti
Uudenvuoden juhlien top 5 inhokit – Tämän jättäisin ottamatta
- sipulikeitto
- janssoninkiusaus
- makaronilaatikko
- raclette
- täytetyt avokadot
Juhlatarjoilut tehdään enimmäkseen itse
Ylivoimaisesti suosituin tapa laittaa pöytä koreaksi omassa kodissa järjestetyissä uudenvuoden juhlissa on tehdä tarjottavat enimmäkseen itse. Se on suosituinta kaikissa ikäryhmissä, 40 prosenttia vastaajista tekee ruoat itse.
Toiseksi suosituinta on ostaa kaupasta puolivalmiita tai valmiita ruokia, mutta tuunata ne tarjoiluvalmiiksi itse. Erityisen suosittua tuunaaminen on 18–34-vuotiaiden keskuudessa. Heistä kolmannes suosii tuunausta, Nyman sanoo.
Nyyttikesteille löytyy kannattajia nuoremmista ja ruuhkavuosia elävien ikäluokista. Neljännes 25–44-vuotiaista kutsuu vieraat kotiin tällä periaatteella. Yli 65-vuotiaista vain 12 prosenttia järjestää nyyttikestejä. Yli 45-vuotiasta viidennes kertoo, etteivät he järjestä kotonaan ikinä uudenvuoden juhlia.
Pitopalvelun käyttäminen ei ole suosittua missään ikäryhmässä.
Pitopalvelua ei hyödynnetä laisinkaan 25–44-vuotiaana ja muissakin ikäluokissa vain muutama prosentti vastaajista tilaa tarjoilut pitopalvelusta.
Näin kokoat uudenvuoden juustolautasen
1. Varaa noin 200 grammaa juustoa per ruokailija, kun juusto on illan päätarjottava.
2. Valitse 3–5 erilaista juustoa. Ota mukaan ainakin kermajuusto, pitkään kypsynyt juusto ja pehmeä juusto.
3. Täydennä juustotarjotin lisukkeilla. Keksit, leivät, pähkinät, oliivit ja tuoreet hedelmät sopivat mainiosti lisukkeiksi.
4. Pohdi toimivia makupareja. Kokeile esimerkiksi yhdistelmiä sinihomejuusto + piparkakku, gouda + kuivatut karpalot, brie + päärynähillo, emmental + hunaja.
5. Asettele juustot kauniisti esille. Ota huomioon juustojen ja lisukkeiden muodot ja värit.
+ Säilytä illanvietosta ylijääneet juustot jääkaapissa vahapaperiin käärittynä. Vahapaperi ehkäisee juustojen kuivumista ja toisaalta suojaa niitä kosteudelta. Käytön jälkeen Fredmanin vahapaperin voi laittaa biojätteeseen.
Fredmanin teettämän uudenvuoden juhlien suosikkiruokien sähköisen kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Bilendi Oy 8.12.2023. Kyselyn kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat suomalaiset ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Aiheesta muualla:
Kysely: Uudenvuoden juhlissa juustoja himoitsevat kaikki – sipulikeittoa ei halua kukaan (Aamuset 27.12.2023)
Pitkän tähtäimen keino säilyvyyden pidentämiseen ja hävikin vähentämiseen: vakumoi!
Hävikkigame ja samalla arvokkaiden raaka-aineiden säilyvyyden parantaminen nousee uudelle tasolle vakumoinnin avulla, kun sitä sovelletaan koko ruoanvalmistusprosessissa.
Lue lisääKysely: Kolme neljästä käyttää kahvinkeitintä päivittäin, kaapin perällä pölyttyy useimmiten vohvelirauta
Selvitimme, mitä kodin pienkoneita omistetaan, mitä käytetään eniten ja mitkä pölyttyvät kaapin perällä.
Lue lisää