Mitä ammattikeittiöissä tapahtuu tulevaisuudessa?

7.9.2021

Oli kokkibuumi, tuli korona ja nyt käsissämme on kokkipula. Moni alan ammattilainen miettii tällä hetkellä omaa tulevaisuuttaan. Selvää on, että take away ja erilaiset ruoan kuljetuskonseptit ovat paikkariippumaton työn suosion myötä tulleet jäädäkseen. Tänä vuonna jopa maailmanlaajuisesti arvostetussa Bocuse d’Or-kilpailussa nähdään ennennäkemätön take away -haaste. Noutoruoka on hyvä lähde kassavirtaan, mutta miten todennat asiakkaallesi keittiössäsi ruoanvalmistukseen liittyvien lämpötilojen mittaamisen ja hallinnan?

Kun uusi buumi ravintolaruoan kotiinkuljetuksesta alkoi, sosiaalisessa mediassa näkyi kuvia ruokalaatikoista auton takapenkillä, milloin mihinkin pakattuina. Voiko olla niin, ettei ruoankuljetukseen ole virallisia ohjeita, vaikka olemme ravintoloissa tottuneet tarkkaan viranomaisohjeistukseen ja valvontaan. No, löytyyhän sitä – perusasiat kylmä kylmänä ja kuuma kuumana.

Ruoan kuljetuksen kolme prinsiippiä:

  • Kuljetettavien elintarvikkeiden lämpötila hallitaan joko jäähdytyslaitteistolla tai muulla tavalla esim. kuljettamalla elintarvikkeet styrox-laatikossa, jossa elintarvikkeen mukaan esim. kuuma/tai kylmä geelimatto
  • Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee kuljettaa kylmässä (yleensä enintään +6 astetta) ja kuumana kuljetettavat niin, etteivät ne jäähdy (vähintään + 60 asteisena)
  • Tallentavaa lämpötilaseurantajärjestelmää ei vaadita alle 2 tuntia kestäviltä kuljetuksilta

Miten todennat keittiössäsi ruoanvalmistukseen liittyvien lämpötilojen mittaamisen ja hallinnan? Milloin tästä tulee joillekin kilpailuvaltti? Ja kuka avaa ensimmäisenä asiakkaalle vastuullisen raaka-ainehankinnan, vastuulliset pakkausrasiat ja aukottomat lämpötilamittaukset? Ja vieläpä tärkeimpänä, milloin asiakas alkaa valitsemaan ruoan toimittajansa näiden arvojen mukaan?

Me Fredmanilla uskomme, että se aika on edessämme pian. Työskentelemme joka päivä sen eteen, että meillä olisi sinulle tarjota alan kehittyneimmät digitaaliset ja fyysiset työvälineet, jotta sinä voit keskittyä upeiden makuelämysten luomiseen.

Esimerkkinä digitaalinen innovaatiomme Chefstein®, joka on luotu helpottamaan keittiösi toimintaa. Sen mukautuva ja selkeä käyttöliittymä digitalisoi kolme keskeistä työvaihetta ammattikeittiöiden seurantaprosesseissa: ruokahävikin, hygienian ja ruokaturvallisuuden seurannan. Palvelu myös ilmoittaa aina, kun jokin asia vaatii toimenpiteitä. Vähemmän inhimillisiä virheitä siis. En usko, että kukaan ammattilainen haluaa tehdä näitä manuaalisesti. Asia, mitä kannattaa myös arvioida, kun yrität saada parhaat osaajat tiimiisi.

Jos aihe kiinnostaa niin istahdetaan kahvikupposten ääreen! Kerron mielelläni aiheesta lisää sinun keittiösi näkökulmasta.

Ville Parkkinen
Keittiömestari ja valmentaja, Fredman

Ville valmentaa keittiöammattilaisia ja tukee asiakkaidemme liiketoimintaa. Hän vaikuttaa alalla aktiivisesti myös etelä-Suomen keittiömestarit ry:n puheenjohtajana.

Fredman Group