Kategoria

 • Ammattilaisille
 • Ratkaisuja food service -alan työvoimapulaan sisältäpäin

  Koko food service -alaa – erityisesti ravintoloita – kurittaa pula työntekijöistä. Koronapandemian liikkeelle sysäämä alanvaihtajien aalto on yksi taustasyy. Tilanteeseen löytyy syitä ja ratkaisuja lähempääkin, kun katsotaan pintaa syvemmälle. Lue vinkit.

  Ravintola-alaa erityisesti uudistavia palvelukonsepteja, digitalisaation mahdollistamia toimintamalleja ja vastuullisia ruokainnovaatioita nähdään enemmän kuin koskaan. Uudistumista hidastaa kuitenkin heikko työvoiman saatavuus. Myös joukko alan johtavia suomalaisia ammattilaisia nostaa sen yhtenä keskeisimmistä alan kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä Wihuri Metro-tukun ravintola-alan tulevaisuutta hahmottelevassa raportissa.

  Koronapandemia nousee ”syntipukiksi” tilanteen taustalla, sillä osaa lomautukset joko pakotti tai inspiroi vaihtamaan alaa. Ilmiönä food service -alan työvoimapula ulottuu kuitenkin kauemmas ja ratkaisut puolestaan lähemmäs. Mutta mistä käynnistää korjausliike?

  Ravintola-alan maineen täyskäännös

  ”Pula etenkin kokeista on ollut todellisuutta alalla jo jonkin aikaa, mutta korona laukaisi tilanteen. Vuosituhannen vaihteen kokkibuumi hiipui ja julkkiskokkien tv-ohjelmat ovat kaukana ammattikeittiön haastavista työvuoroista, paineen alla työskentelystä, jatkuvasta tehostamisesta ja matalista palkoista. Kiinnostus alaa kohtaan on liian heikkoa”, taustoittaa Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

  Ainoastaan muutoksen kautta ala voi kehittyä ja ammattilaisten intohimo sitä ja sen tarjoamia uramahdollisuuksia kohtaan roihahtaa uudelleen ja pysyvästi. Pääosassa muutoksessa ovat itse ammattilaiset työntekijöistä työnantajiin, sekä yritykset ja näiden kyky houkutella sitoutuneita työntekijöitä.

  Ratkaisuja, joilla löytää ja pitää motivoituneita työntekijöitä

  Naiskokki valmistelee ruokaa ammattikeittiössä.

  ”Kyse on siitä, mitä food service -alan ammattilainen tai yritys haluaa ja mitä tällä on tarjota. Uraa kannattaa tehdä omalla, itselle sopivalla tavalla ja ympärilleen on mahdollista löytää sitoutuneita ja intohimoisia tiimiläisiä. Kun oikeat ihmiset hakevat heille oikeisiin paikkoihin, ei niin syvää työntekijäpulaa ehkä olekaan”, Ville sanoo.

  Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla löytää kestävyyttä työntekoon niin työntekijän kuin työnantajankin näkökulmasta.

  1. Laita omat arvot, tavoitteet ja maine kuntoon
   Mitä itse haluat ja tavoittelet? Työntekijänä alalla voi olla juuri niin kunnianhimoinen kuin itselle sopivalta tuntuu ja alalla voi menestyä myös säännöllisen työajan puitteissa pienemmällä painetaakalla. Tärkeintä on tunnistaa omat tarpeet ja tavoitteet ja etsiä omalle uratavoitteelle sopiva toteutuspaikka. Food service -alan yrittäjän ja työnantajan näkökulmasta arvot ja niiden mukainen vastuullinen ja systemaattinen toiminta on edellytys hyvälle maineelle ja haluttuna työnantajana profiloitumiselle. Sana kiirii.

  2. Rakenna avointa, yhteishenkeä luovaa ja kannustavaa työpaikkakulttuuria
   Miten työpaikan kulttuurista puhutaan työntekijöiden kesken ja sen ulkopuolella? Jos keittiötiimin jäsenet ovat omia tavoitteitaan vastaavissa tehtävissä, resursointi on mietitty työhyvinvoinnin näkökulmasta, ja tiimi puhaltaa yhteen hiileen, edellytykset pitää työntekijöiden motivaatio ja sitoutuneisuus korkealla on hyvä. Helposti lähestyttävä esihenkilö (myös vaikeina aikoina), joka tunnistaa tiimiläisensä yksilöinä tarpeineen ja ammatillisine intohimoineen.

  3. Hyödynnä uusia, työntekoa helpottavia työkaluja
   Miten toteuttaa ammattikeittiön toiminnan tehostaminen siten, että siitä voi tulla kilpailuetu? Rutiinitehtäviä, kuten päivittäisiä omavalvonnan ja hävikinseurannan tehtäviä voi automatisoida ja järkevöittää. Näiden suunnitteluun, suorittamiseen ja seurantaan tulee avuksi digitaaliset ratkaisut, kuten Chefstein®. Helppokäyttöiset digitaaliset työkalut paitsi helpottavat ammattikeittiön arkea, myös toimivat motivoituneiden työntekijöiden houkuttimena. Rutiineja helpottavilla, moderneilla työkaluilla työntekijät voivat paremmin keskittyä ammatilliseen intohimoonsa, ruokaan.

  4. Kokeile uusia ideoita ja työskentelytapoja sopivan luovasti
   Miten valjastaa luovuus ja uudet ideat tuloksellisesti käyttöön rajallisillakin resursseilla? Vallitsevassa tilanteessa skeptisyys voi nostaa päätään työyhteisöissä. Kaikkien ideoiden kerääminen ja niiden yhdessä kokeileminen motivoi ja sitouttaa erinomaisesti haastavissa tilanteissa. Luovuudella on tietenkin rajansa. Kun uusia työskentelytapoja ja ratkaisuja kokeillaan digitaalisen johtamisen ratkaisun kautta omasta ammattikeittiöstä saatuun tietoon perustuen, voidaan tuloksia kuitenkin arvioida luotettavasti ja neutraalisti. Luova tiedolla johtaminen on tulevaisuutta.

  5. Tee arvoista ja työskentelyoloista kilpailuvaltti läpinäkyvästi
   Millaisissa olosuhteissa ja miten motivoitunut food service -alan ammattilainen haluaa työskennellä? Laadukkailla ja turvallisilla, mutta yhä useammin myös ekologisilla ja kestävillä työvälineillä ja keittiötarvikkeiden materiaalivalinnoilla on merkitystä monelle ammattilaisille, etenkin nuoremmille alalle tulijoille. Raaka-aineiden alkuperän vastuullisuus on jo itsestäänselvyys. Hyödylliset henkilöstöedut sekä hyvinvointia tukevat työskentelyolot ovat osa jokaisen alan yrityksen arvopohjaista tarinaa. Sellaista, joka ei perustu pakollisiin vastuullisuusvalintoihin vaan aitoihin, työntekijää tukeviin arvoihin.

  On selvää, että koronpandemian vuoksi etenkin ravintola-alaan kohdistuvat toiminnan rajoitukset ovat valtava koettelemus ja kriisi sen työntekijöille ja ravintolayrittäjille. Pysähtyminen omien arvojen, tavoitteiden, johtamisen (niin oman itsen kuin muidenkin) ja työskentelytapojen äärelle vinkkiemme pohjalta voi kuitenkin auttaa nousemaan ja selviytymään vahvempana kohti vakaampaa tulevaisuutta.

  Ville Parkkinen Fredmanin keittiömestari

  Ville Parkkinen
  Fredmanin keittiömestari

  Vinkkejä ravintola-alan työvoimapulan ratkaisuiksi tässä jutussa tarjoili Ville. Keittiömestarin tehtävien lisäksi hän toimii tuotekehityksessä, markkinoinnissa ja asiakastyössä ammattikeittiöiden henkilöstön tukena. Voit lukea lisää Villen työstä täältä.

  Fredman ja Finnair kehittivät uudet ateriavuoat lentomatkailun vaativiin olosuhteisiin

  Haasteesta innostuneena Fredman tarttui tilaisuuteen auttaa Finnairia kunnianhimoisessa tavoitteessaan puolittaa kertakäyttömuovin käyttö neljässä vuodessa. Läheisessä yhteistyössä Finnair Kitchenin tiimin kanssa...

  Lue lisää
  Fredmanin vastuullisuuskatsaus 2023 on julkaistu: Toiminnan kehittämistä ja onnistumisia epävarmassa ajassa

  Fredman Group Oy:n vastuullisuuskatsaus viime vuodelta on julkaistu. Katsaus kertoo Fredmanin vastuullisuustyöstä, -teoista ja -tavoitteista. ”Vuosi 2023 voidaan sanoa olleen...

  Lue lisää